aynı isimde "harry potter (dizi)" başlığı da var
  • az önce tv+ uygulamasından bütün filmleri telefonuma kaydettim. 1 haftalık bir kür yapacağım kendime ve yine hogwarts da yaşayacağım bir süre...

    bu canına yandığımın dünyası çekilmiyor çünkü..
  • bugün abimden hediye olarak ilk iki kitabının ingilizce versiyonlarını aldığım efsane seri.

    ne zaman canım sıkkın olsa filmlerini açar izlerim, sahneleri ezberledim artık. her kitabını minimum 3 kere okudum, sevdiğim bölümleriyse defalarca okudum. bu serinin yeri bende her zaman ayrı olacaktır; bu sevgiyi paylaşan insanlar da ayrıcalıklıdır gözümde.

    seviyorum sizi.
  • molly weasley ve bellatrix lestrange arasında "avada kedavra" laneti kullanılmayan filmdir. molly, bellatrix'i "ölümcül bir büyü" kullanarak önce yere düşmesine, ardından da ölümüne neden olmaktadır. sonuçta birisinin ölümüne yol açmanın tek bir büyüsü yok, çeşitli büyülerle vücut dengesinin bozulmasına, iç kanamaya vs yol açarak da amaca ulaşılabilir.

    ingilizce olarak o an kitapta şu şekilde anlatılmaktadır:

    --- spoiler ---

    "harry watched with terror and elation as molly weasley's wand slashed and twisted, and bellatrix lestrange's smile faltered and became a snarl. jets of light flew from both wands, the floor around the witches' feet became hot and cracked; both women were fighting to kill."
    --- spoiler ---

    düellonun detaylı anlatıldığı wikia sayfası

    edit: molly'nin kullandığı ilk büyü duro, sonrasında kullandığı ise deletrius.

    bu kaynakta da bu 2 büyünün kullanıldığı doğrulanıyor. (bellatrix kısmında aşağıda)
  • özellikle redditte ve birkaç yabancı forumda karşıma sıkça çıkan ve hatta türkçe kanal olan geek teori de bunu sanki kendi teorisiymiş gibi yedirmiş... neyse.

    şans sıvısı hogwarts savaşının kazanılmasında bir rol oynadı mı?

    hepimiz sanırım şunda hemfikiriz, harry potter öyle önemli, büyü gücü yüksek ve zeki bir büyücü değil. geçmişiyle olan duygu etkileşimi çok yüksek olduğundan yaptığı büyülerin etkisi çok büyük sadece. çünkü böyle bir vasat büyücünün bu kadar etkin bir biçimde yol olması belki de gerçekten şans faktörüyle sağlandı. bunlar elbette direkt benim çıkarımlarım değil. oradan buradan topladığım bilgiler var. fakat daha yıllar önce bile filmlerini izlerken ya da kitaplarını okurken, harry'nin vasat bir büyücü olduğunu ve bazı durumlarda hayli şanslı olduğunu düşünüyordum.

    kısım kısım gidelim.

    --- spoiler ---

    1- şans sıvısı nedir?
    şans sıvısı, içen kişiyi şanslı kılan. amacı doğrultusunda yolundaki engelleri kaldıran ve başarıyla ulaştıran sıvıdır. içilen miktara göre şans sürenizi uzatabilirsiniz. şans sıvısı içerek kesin başarı garanti değildir ve bir şeyi yoktan var ederek elinize koymaz. sadece ihtimalleri güçlendirir ve engelleri yok eder. dikkatli olunmalıdır. yapımı uzun ve meşakatlidir. en ufak hata içen kişiyi sonsuz uykuya hapsedebilir. diğer yandan, şans sıvısı belirli aralıklarla kullanılmalıdır. yoksa karakter değişimlerine varana kadar büyük hasarlara yol açabilir.

    rowling, şans sıvısının ne kadar az ve uzun aralıklarla kullanılması gerektiğinin önemini çok kritik bir karakter üzerinden veriyor. horace slughorn! horace gibi rahatına düşkün, lüksü seven, başarı isteyen (özellikle geçmişinde) az gözlü bir karakter bile hayatında sadece 2 kere kullanmıştır.

    2-kullanım yerleri
    şans sıvısı ilk olarak karşımıza 6.kitapta çıkıyor. ilk kullanım, harry'nin profesör horace'den anıları almak için kullanılmasını gösteriyor. ikinci kullanım ise, 6. kitabın sonunda ölüm yiyenlerin kaledeki küçük çaplı savaşı sırasında kullanılıyor. ginny'nin betimlemesine göre; hiçbir lanet onları vurmuyor, sıyırıyor adeta. bundan başka iksirin birebir kullanımından bahsedilen bir durum yok.

    peki hogwarts savaşının kazanılmasında şans sıvısının ne etkisi vardı? şimdi elimizdeki bazı kritik bilgiler şunlar.

    1- harry potter vasat bir büyücü. yani, aslında basit bir 1v1 düellosu olsa ve bunda çeşitli saldırı ve savunma büyüleri kullanılsa voldemort üstün gelirdi. harry'nin kendi yaşıtlarından biriyle 1v1 yapması sonucu bile üstün gelecek olması muamma.

    2- harry potter etrafında, birçok başarılı ve yetenekli büyücü ile yaşıyor. hermione, albums dumbledore ve severus snape bunlardan en önde gelenleri. ve birçok zor durumdan bu kişilerin bir şekilde (dolaylı ya direkt) yardımıyla kurtuluyor.

    3- harry potter ve voldemort birbirlerine ikiz asa sebebiyle ölümcül hasar veremiyorlar. bu durum albus dumbledore tarafından kitapta anlatılıyor.

    4- voldemort gerçekte harry potter'ı öldüremez. en azından ilk denemesinde öldüremez. çünkü öldüreceği şey, harry potter kendisi değil, kendi ruhu olacaktır. ki harry potter'ın kendisi bir hortkuluktur.
    --- spoiler ---

    peki, hogwarts savaşında, harry, hermione ve ron kendinden yaşça büyük ve büyü gücü yüksek ölüm yiyenlere karşı nasıl üstün geliyorlar?

    işte burada şans sıvısı devreye giriyor.

    --- spoiler ---

    hogwarts savaşı gerçekleşmeden önceki durak aberforth dumbledore'un meyhanesidir. üçlümüz, hogsmade köyünde orada saklanır ve aberforth onlara yemek ve kaymak birası verir. kaymak birasının içinde felix felicis yani şans sıvısı vardı. aberforth içkilere koydu ve belirli bir süre etki etmesini sağladı. peki artık şans etmeninin nasıl etki ettiğini nereden anlıyoruz. (bununla alakalı çok sağlam reddit muhabbetleri dönmekte.)

    1- harry'nin kayıp tacı çok az bir uğraşla bulması. bugüne kadar, üstünden yüzyıllar geçmesine rağmen, helena rawenclaw hiçbir öğrenciye ve hatta sormasına rağmen birkaç öğretmene bile asla yerini söylememiştir. bu kitapta açıkça belirtiliyor ama harry potter kısa bir uğraşla, hem tacın hikayesini hem de tacın yerini öğreniyor.

    2- ihtiyaç odasında malfoy'un ölmemesi. malfyon'un ölmemesi kritik bir olaydır çünkü daha sonra narcissa malfoy'un yalan söylemesinin tek sebebi, oğlunun yaşıyor olduğunu bilmesidir.

    3- onlarca ölüm yiyen arasından neden voldemort narcissa'yı seçip harry'nin yaşayıp yaşamadığını kontrol etmesini istiyor... ki bu yolla, narcissa oğlunun yaşadığını öğrenip kaleye dönmek için yalan atıyor. çünkü bir anne olarak, voldemort veya harry'den çok oğluna ne olduğunu öğrenmek.

    4- harry'nin öldüresiyle nefret beslediği, hogwarts savaşından çok çok kısa bir süre önce birebir yüzleştiği snape'e neden anlayışla ve hatta şefkatle yaklaşıyor ölüm anında... ki bu yolla harry potter gerçekte arkada ne olaylar döndüğünü düşünselinde snape'in anıları sayesinde öğrenebiliyor ve voldemort'u gerçekte yenmesi için ne yapması gerektiğini öğreniyor.
    --- spoiler ---

    bunlar şans sıvısı etkisi altında karşımıza çıkan en çarpıcı noktalar. elbette başka noktalar da vardır. ve yukarıdaki örneklere dikkat edin, tam olarak şans sıvısının nasıl işlediğiyle birebir bağlantılı.

    şans sıvısı, size başarıyı anında sunmuyor, avucunuza bırakmıyor. sadece elde etme yolunda önündeki engelleri kaldırıp işinizi kolaylaştırıyor. yani iş ne olursa olsun, sonuç biraz da sizin gayret ve başarınıza kalıyor.
  • size bir sır vereyim mi?
    koca kız oldum ve hala mutsuzken(bu aralar çoğunlukla olmak kaydıyla) izlenecek filmler listemde harry potter top5'te.
  • mektup bu eylülde gelmedi. gerçekten muggle olduğumu düşünmeye başladım. ulan en azından kofti olsaydım, yerleri falan süpürürdüm aq ;(
  • hogwarts'ta bulunan öğretmenlerin evli olmadığını fark ettiğimde enteresan bir aydınlanma yaşamıştım...
  • (bkz: voldemort)

    tanım: 30'lu yaşlarına yaklaşan bir nesil için yeri çok farklı, 7 kitaptan oluşan seri. berbat filmleri de yapılmıştır ayrıca.
  • kitapları okunmadan hakkında fikirler belirtilen seri. “kitapları okumadığımdan bana öyle geliyor ama hikâyede kopukluklar var.” kitaptaki hikâyenin ne olduğunu bilmeden kopukluğu nasıl fark edebildin acaba?

    bunlar ya ebleh, ya da rowling’in kazandığı paraya gıcık oluyorlar.
  • çeşitli sebep ve önyargılarla geçen yıl izlemeye başlamış olduğum, birkaç gün evveli itibariyle half blood prince bölümüne kadar geldiğim ve bugüne dek izlediğim birçok film serisi arasında görülmeye en değer bulduğum seri.

    özellikle de (bkz: harry potter and the order of the phoenix)'i önceki bölümlere nazaran daha çılgın, yürek burkan ve bir o kadar da çekici buldum.

    ancak bu seride de anlamlandıramadığım, mantıksız gelen unsurlar da yok değil. örneğin, son derece güçlü ürkütücü ve yer yer de öldürücü büyüler yapabilen, oradan oraya uçabilen yer yer kaybolup başka bir yerde yeniden görünebilen cadı ve sihirbazlar nasıl oluyor da yakalanıp azkaban gibi bir yere tıkılabiliyor?

    merak ettiğim ikinci konu da , iyi tarafın kendini korumak için büyü kullanması bile mahkemelik olabilirken iyiler yalnızca savunma büyüleri kullanabilirken, kötülerin
    yasaklı olan büyüleri yapmalarına kimsenin karışmaması. bu durumda iyi tarafın savaşı kazanması imkansız gibi görünüyor çünkü. bunun mantığı nedir?

    cevap verirseniz sevinirim.
hesabın var mı? giriş yap