• harry potter ve [fill in the blanks] serilerinin içinde geçtiği evrendir.
    bildiğimiz ve yaşadığımız evrene zamansal olarak paralel ilerleyen bu alemde, ana tema, büyü ve büyü kullanabilmenin diğerlerinden (muggles- non magical folk) ayriliklari üzerine kurulur.

    büyü gücü, genelde genetik olarak geçse de büyü kullanıcısı olmayan ana babaların çocuklarının bu güce sahip olduğu - ki bu kişiler aşağılama içeren bir söz olan mudblood * olarak nitelendirilir- görüldüğü gibi, ebeveynleri büyücü olan ama kendisi büyü kullanamayan squibler de mevcuttur.
    peki bu güç, kendini nasil gösterir ve nasil kullanılır?

    genelde güçlü duyguların, bu duyguları oluşturan etmenler üzerinde istemsiz değişikliklere neden olması (harry potter'ın hogwarts öncesi döneminde örneklenen yılan kafesi, saçının uzaması ve hogwarts dönemi sonrasında marge teyze’nin başına gelenler bu duruma örnektir) ile gösterir kendini büyü gücü.
    ama sıkı bir eğitim olmadan bu güç kontrol edilemez ve kullanılamaz. genelde, sihirli bir değnek ve de sözlerin kullanilmasini içeren “disiplinli büyü gücü” dışında sözsüz ve değneğin kullanilmasini da gerektirmeyen büyüler de vardır.
    bunun dışında, muhtelif büyülü hayvanlar ve eşyalarda da büyü bulunmaktadır.

    büyücüler, kendi dünyalarını “muggle” olarak adlandırdıkları normal insan dünyasından ayırmışlardır ve bu ikisi arasındaki sınırlar kurallarla belirlidir. büyücülük dünyası, kendini hep bir perde, bir peçe ardına saklama gereksinimi duyar. bu hem kendilerinin hem de muggle’ların korunmasi içindir.
    büyücülük dünyası, genel olarak muggle dünyasından elementlerin büyüselleşmiş hallerini içerir. ama daha çok, büyücülerin gelenekselleştirdiği oluşumların insan dünyasına daha sonradan aktarılmış olduğu da söylenebilir ki buna en büyük örneklerden bir tanesi olarak büyücülük dünyasının süpürge üstü , futbol fenomenliğinde oyunu quidditch’in ilkel versiyonunun 10 yy’da, dünya kupası’nın ise 1473’ten başlaması ve bunun 20.yy oyunu olan futbolla karşılaştırılması verilebilir.

    genelde, büyücülük ve muggle dünyasının her ikisini de kıyaslama şansı bulanların ilk gözüne çarpan, iki dünya arasındaki bu karşılıklı iletişimin etkileridir. büyücüler, genelde muggle dünyasının trendlerinden daha uzaktadırlar. özellikle muggle görünümüne girmek zorunda olan büyücülerin yaşadığı kıyafet karmaşası ve de muggle aletlerine karşı olan tavırları daha geleneksel, çoğunlukla kulaktan duymadır.

    büyücüler, ulaşım için süpürge, uçan halı (toplu taşıma için ingiltere’ye getirilmesi tartisilmistir), portkey, buharlaşma büyüsü, floo tozu (şömineler vasıtası ile ulaşımı sağlar) gibi yöntemleri kullanabilirler, ama dünya genelinde farklı ulaşım metodlarının geliştiği varsayılabilir. iletişim için ise, baykuşlar ve floo ağı (yine şömineler vasıtasıyla) sıklıkla kullanılır, ama büyülü eşyaları ve farklı büyüleri içeren yöntemler geliştirilebilir.

    büyücülük eğitimi, özel büyücülük okullarında verilir. serinin geçtiği büyük britanya için yerel okul “hogwarts” dır. hogwarts dışında avrupa’da en az iki okulun varlığı da serilerde belirtilmiştir (bkz: tri-wizard tournaments) her okulun eğitim içeriği ve stili farklıdır.

    bu alemde insan benzeri varlıklar(centaur, veela, deniz insanları, goblinler, ev cinleri vb.), sihirli yaratıklar(hipogrif, sfenks, ejderha, anka kuşu), sihirli bitkiler de bulunur.

    bu evrenin belki de en çarpıcı yanı çok yakın, çok bilinen, çok olağan kavram, yer ve zamanlardan yola çıkması, mitolojik yaratıkların, bitkilerin ve de birikimin yeniden ve ayrı bir bağlamda kullanılması, heyecan veren, geliştirilebilir, uyarlanabilir bir yapıya sahip olmasıdır kanaatimce.

    genelde ağır bir ingilizlilik filtresi ve tadıyla bize sunulmuştur, ama buna rağmen çok kültürlülüğe açıktır. rol yapmaya uygundur, karakter oluşturmaya uygundur, heyecan vericidir.

    harry potter serisinin fenomen olmasını sağlayan, arkasındaki bu evrendir herşeyden çok.
    j. k. rowlings, her yerde öylece duran elementleri toparlamış, eksikleri ve çelişkileri var olmasina rağmen bu evreni kurgulamıştır.
    biz muggle’lara “belki bir gün” diyerek, iç geçirip hayal kurmaya dalınacak bir alem sunmuştur.
  • harry potter serisinin vuku bulduğu kurgusal evrendir. ejderha mızrağı, yüzüklerin efendisi gibi tamamen farklı bir evren olmadığından kendine has bir ismi yoktur, bu evrene paralel bir yapılanmadır yani.
    büyücüler hakkındadır ve kanaatimce en karaktersiz büyüyü barındırır.
    güç konusunda sınırlamalarının neredeyse olmamasından bu evren en saçma büyücülüğü barındırır denebilir.
    faz-ı misal ejderha mızrağında büyücüler güçlerini koruyabilmek için sürekli okuma yapmak, hafızalarını taze tutmak zorundadırlar, büyü yaparak yorulurlar da; bu sayede tanrıların katına yetişememeleri sağlanmıştır.
    keza yerdeniz büyücüleri de her şeyin gerçek adını, bir nevi özünü bilmek zorundadırlar büyü yapabilmek için. bu durumda bile bir şeyleri değiştirmek konusunda çekingendirler zira büyünün yaratacağı dengesizlikten korkarlar.
    oysa harry potter dünyasında evet bazen büyüleri yapmak için konsantre olmak gerekir gibi şeyler söylenmiştir ama ne işe yaradığını dahi bilmediğiniz bir büyüyü sırf sözlerini bir yerde okuduğunuz için yapabilirsiniz. herkesin büyü yapabildiği bir okulda kilitli kapıları açan bir büyü vardır, o halde hiç bir kapı da kilitli değildir mesela. zorlama bir sınırlamaya çalışılmış ama büyücülere verilen olağan üstü güç hikayeyi baltalamıştır bence.
    bir zamanların korkunç dizisi sihirli annem'de de adamlar her şeyi yapabildiği için sorun çıkması baya kasıntı oluyordu, harry potter'da da aynı sorun var.
  • (bkz: #64534576)
  • fantastic beasts and where to find themin de geçtiği evrendir...
hesabın var mı? giriş yap