• ankara üniv hukuk fakültesi borçlar hukuku kürsüsünde göreveli yard. doç. dr. ünvanlı öğretim görevlisi. aynı zamanda ufuk üniversitesinde de derslere girermiş bu zat-ı muhterem. öğrencileri adının önüne değişik saygı cümleleri ile eklemeden edemezlermiş rivayete göre *, *
  • profesör olmuştur. ankara üniversitesi hukuk fakültesinde ders vermeye devam etmektedir. sevgili ufuk üniversitesi hukuk fakültesi öğrencilerine altı yıl boyu medeni hukuk ve borçlar hukuku genel hükümler derslerini vermiştir.

    alanında çok başarılı, oldukça hırslı bir hukukçu olduğu tartışılmaz. hayatını çalışmasına göre disipline sokmuş. akşam dokuzda uyur sabaha karşı üçte uyanıp çalışır. derse gelmeyi pek sevmez. "benim tıraş olmam, giyinip hazırlanmam, buraya gelmem nereden baksanız iki saatimi alıyor arkadaşlar, ciddi vakit kaybı benim için, kitabımı tamam edemiyorum tamamlayamadıkça güncellemem gerekiyor, büyük sıkıntı benim için" diye yakınırdı. bu yüzden haftada iki gün derse gelmek yerine, bizi blok ders yapıp tek günde bitirmeye ikna etmeye çalışırdı. sonunda ikna olduk, tüm yıl blok ders yaptık, üstünden kaç yıl geçti ve bildiğim kadarıyla o kitap çıkmadı. sınav kağıtlarını vakitsizlikten okuyamıyorum derdi, blok ders yapıp kaybetmediği vakit bize de yaramadı.

    blok ders yapmak öğrenciler kadar kendisine de ağır gelir. arkadaşların çoğu uyur, hocanın şekeri düşer, uzun uzun "ııııııı" çeker "dolayısıyla" diyerek devam ederdi. neyin dolayısıyla anlaşılmaz, hem kendisi hem bizler için verimsiz hale gelirdi ders. öğrencilerinin başarısızlığında bu hususun etkisi büyüktü elbet. sorunuz varsa bunu doğru zamanda sormanız gerekir, yoksa iyice kafa karıştırabilir. her ders önceki dersin tekrarını yapar, bu aşamada sorulanları zihin açıklığı ile anlatır. derste bol bol örnek verir ama o örnekler konunun örneği olmaz genelde. dersten sonra konularla örnekleri puzzle gibi birleştirmeniz gerekir. aynı ders tekrar tekrar alınır hso'dan. her yıl daha fazla ümitsizliğe kapılırsınız. nasıl olsa herkes gibi bende kalacağım inancıyla hiç çalışmaz kimisi. ben ilk seferde tüm yıl, her gün borçlar hukuku çalışarak kurtulmuştum. en çok neyi tekrar ettiğini ve örnekleri eksiksiz not edip, konuyu fikret eren'den okumak, ders notlarınız ile kitabı harmanlayıp kendi notlarınızı yazmak başarıya giden yolunuz olur.

    bir de şevk çok önemli hso için. şevkimi kırıyorsunuz der, şevkle gelemiyorum sizin derslere der, bu sınıfta öğrenme şevki yok der.

    alkış sinirlendirir kendisini. derste sınav hakkında umutlandırıcı bir şeyler söylemişti, birkaç kişi alkışlayıverdi sevinçten. tikim var diye açıklamıştı şaşırtıcı öfkesini. karşısında ellerinizi çırparsanız hemen el çırpmaya başlıyormuş meğer.

    tonton, gözlüklü, bıyıklı, sevimlidir. babacan nasihatler verir. kulağa biraz alaycı gelse de, canım diye hitap eder öğrenciye. bir de dersten geçebilseniz tadından yenmez. sınavlarda tam olarak nasıl cevap verip de geçer not alınacağını bilmez kimse. aynı cevaplar verilip farklı sonuçlar elde edilebilir. sınav kağıtlarını okumaktan hiç hazzetmez. vize/final notlarını ilan etmesi uzun zaman alır, çok uzun zaman. final notumuzu ne zaman öğreneceğimizi sorunca "canım nasılsa geçemeyeceksin, bütünlemeye çalış" derdi. tüm notlar ilan edilir, hso'nun sınav kağıtlarını okumasını en az 2-3 ay beklerdik. vize notlarını final notlarıyla birlikte açıklaması bir gelenek olmuştu zaten. şimdilerde kendi rekorlarını kırmaya devam etmekte imiş, bu yıl altı aydır vize notlarını açıklamamış. kendisine plaket veren kahramanmaraş barosunca da bu husus dile getirilmiş.
    (bkz: http://www.hukukla.net/…n-seckin-ozanogluna-plaket/)
  • ankara üniversitesi hukuk fakültesi medeni hukuk kürsüsü* profesörlerindendir.

    uzun bir süredir 1-a'ya medeni hukuk dersini vermekteydi, bu sene aühf'de sınıfların üçe ayrılmasıyla 2-c sınıfının borçlar genel dersine de girmeye başladı.

    derste eski kelimeler kullanıp öğrenciyi yorsa da gayet bilgili bir hocadır, ayrıca derste sözleriyle,şiirleriyle eski dilden vecizelerle amfiyi güldürür.sınavları oldukça zor ve notu kıt olması dışında tarafımca sevilir.
  • ankara atatürk lisesi matematik bölümü mezunudur. adına burada rastlayınca bir an şaşkınlık yaşadım. ortaokulda aynı sınıftaydık sonuçta**. hemen lise andacını şöyle bir karıştırdım ve işte hakkında yazılanlar:

    '' sınıfımızın eski topraklarından olan seçkin, ortaokuldan beri okulumuzun sıralarında başarılı bir şekilde görev yapan tek şahsiyetidir.

    kendisine göre bu eğitim sürecini not imparatorluğu açısından değerlendiren arkadaşımız için ortaokul kuruluş, lise 1 yükseliş, lise 2 duraklama ve lise 3 yıkılış dönemleridir. bu yargısıyla kendisine haksızlık eden arkadaşımızın, sınıfın hali hazırda seçkinler grubunda yer aldığını da belirtmek gerek. hep eski günlerinin ihtişamına özlem duyan arkadaşımız, ''fizik'' dalında adeta ihtisaslaşmıştır.

    ideali iyi bir operatör (kasap) olmak olan arkadaşımızın eline düşeceklere şimdiden tanrıdan rahmet, sana da başarılar dileriz.''

    o zamanlar ince uzun, çubuk kraker gibiydi, tek değişmeyen yanı gözlükleri olmuş. hakkındaki entry'ler nedeniyle bir kez daha gurur duydum. ve bu arada bizim zamanımızda sistem farklıydı. her ikimiz matematik çıkışlı olsak da, çok farklı kulvarlarda üniversite eğitimi aldık. hayat.

    peşin edit: sosyal bilgiler dersinde birinciliği hiç kaptırmazdım, arkadaş da sinir olurdu***. aliye osmanağaoğlu hocamızı saygı ve minnetle anmış oldum bu vesileyle.
  • ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. durumunun kritik olduğu söyleniyor. allah acil şifalar versin. sevdiğimiz bir hocamızdı.
  • fakültenin (bkz: ankara üniversitesi hukuk fakültesi) son yıllarda en zor sınavlarını yapan(aslında sınavdaki sorulardan ziyade cevaplar zordur ne yazacağınızı bilmezsiniz) akademisyenlerindendir.
    borçlar hukuku genel hükümler dersini yıllardır vermektedir birçok öğrenci de sayesinde yıllarca alır.
    bilgi birikimi tartışmasızdır ancak akademisyenliği konusunda fikir birliğine varılamaz çoğu öğrenci bilgiyi aktaramadığını iyi bir hatip olmadığını düşünür.
    derste avukatlık, danışmanlık yapmadığını tek uğraşı ve işinin akademi olduğunu üzerine basa basa belirtir. yıllardır bu yıl yayımlanacak dediği ancak hala yayımlanmayan bir borçlar hukuku kitabı üzerine çalışmaktadır.
    maalesef belki de hiç yayımlanmayacak bir kitap olacaktır çünkü 4.evre kanserdir ve durumu ciddiyetini korumaktadır.

    belki doğru belki yanlış bilemiyorum ancak ziyaretine giden arkadaşlarımıza ‘’üzülüyorum çocuklar, en çok da bir şey bırakamadan fakülteden ayrıldığıma üzülüyorum’’ demiş kitabını tamamyalamamış olmasının acısını paylaşmış, ah be hocam keşke bu kadar ince eleyip sık dokumasaydın, her dönem dersi alması gerekenden fazla insanı dersten bırakmasaydın, belki de biz fakülteye girdiğimizde ocakta kitap basılacak bekleyin çocuklar kaynak almayın dediğin kitabın biz şuan 4.sınıftayken hala basılmamış olmazdı. hazırladığın sınav cevap anahtarlarını dahi beğenmeyip sonradan değiştirdiğin konusunda rivayetler dolaşmakta.
    isviçre ve alman doktrini belki senden sonra bu fakültede hiçbir zaman bu kadar iyi öğrenilemeyecek. umarım iyileşirsin ama umarım öğrencilere karşı da iyileşirsin. geçmiş olsun.

    son olarak hocamız adına fakültede hatıra ormanı projesi başlatıldı 2000 fidan karşılığında ismi verilebilecek, 1 fidanın fiyatı 10 tl. ücret okulun hesabına yatırılıyor alıcı ismine hamdi arıkan yazılması gerekiyor.
  • zor sınavlarından veya düşük not vermesinden yakınanlar olabilir fakat ben kendisi tarafından mağdur edilmedim. edilmiş olsaydım bile borçlar hukuku alanında ülkenin en donanımlı profesörlerinden biri olduğunu inkar edemezdim. üzerinde yıllardır çalıştığı kitabını bitirebilmesini çok isterdim bu yüzden. sağlık durumunun kritikliği ile ilgili söylenen her şeye rağmen ayağa kalkmasını ve öğrencilerine geri dönmesini gönülden diliyorum.
    edit: başımız sağ olsun.
  • bugün karaciğer kanseriyle aylardır süren mücadelesini kaybeden, medeni hukuk dersini aldığım pek sevdiğim hocamdır. ankara hukukta, ankara'daki pek çok ilgili ilgisiz fakültede dersini almayanlarca da tanınır. dersleri blok yapardı genelde oturup kalkmayı sevmezdi çünkü şiddetli bel ağrıları olurdu. öğrencilerinin dersten memnuniyetsizliklerini dile getirmemeleri onu üzerdi. yılın başında bizden tanıtma fişi istemiş, neden hukuk tercih ettiğimizi, kariyer hedeflerimizi, hobilerimizi, dersten beklentilerimizi yazmamızı istemişti. medeni hukukun, hukuk normunun özünü kavratmak isterdi. derslerinde çoğu zaman çok ilgisiz konulara kayar bunu farkedince de gülümseyerek "biz bu konuya nereden geldik " diye sorar, sınıfı güldürürdü. derslerinde pek çok kez arapça, farsça, latince, almanca, ingilizce vb dillerden kavramlar kullanması nedeniyle hoca osmanlıca bir şiir okuduğunda başlarda ders anlatıyor sanılırdı not tutulmaya çalışılırdı. ne diyeyim gerçekten üzüldüm çok büyük bir kayıp hem bilgisi hem de kişiliği itibariyle.
  • gün itibariyle erken yaşta aramızdan ayrılan hoca.

    bu hafta ziyaretine gitmeyi planlıyorduk, nasip olmadı. gerek kişiliğiyle gerek hukuk ve diğer alanlardaki müthiş bilgisiyle kendisinden ders alanların çocuklarına aktaracağı bir insan olarak göçtü gitti.

    hocam keşke başlangıç hükümleri kitabını bitirebilseydiniz. sizi çok özleyeceğim.

    nur içinde yatın.
  • genç yaşta vefat eden medeni hukuk kürsünün değerli hocalarından.
    öğrencilerini tanırım, hayırla yad ediyorlar. eserleriyle yaşasın...
hesabın var mı? giriş yap