• insani shasirtan aazini bi karish achik birakan durumlarda kullanilan nacizane bir turk sozu
  • "allah bize yeter" anlamındaki arapça "hasbünallah" kelimesinin halk arasında söylenişi...

    cümlenin tamamı "hasbünallahü ve ni'melvekîl = allah bize yeter, o ne güzel hâmî, ne güzel güvencedir" şeklindedir.

    "ni'melmevlâ ve ni'mennasîr = o ne güzel mevlâ, ne koruyucu bir otorite ve ne kadar yerinde ve zamanında yardım edendir" diye devam eder.
  • kal geldi, oha falan oldum tabirlerinin arapcadaki karsiligi.
  • atv'de yeni başlayan "fesüphanallah" dizisine rakip olarak diğer kanallar tarafından çekilmesi muhtemel potansiyel dizi ismi.
  • aynı 3 harfle başlayan başka bir sözcüğün son anda kıvrıltılmış halidir de diyebiliriz. çok işe yarar öyle demeyin, özellikle resmi ortamlarda hasssssss diye başlayıp, "eyvah naaptım ben filan derken, bir anda binallah diyerek dümen kırmak suretiyle derin bir nefes alınır.
  • neden sinirli anlarda kullanılıyordu bu lafız? bilmiyor ki insan, büyüklerinden duyuyor. büyüklerinden duya duya kendisi de sinirli anlarında kullanmaya başlıyor. be mübarek hiç mi merak etmezsin anlamını. bu kadar çok duyduğun ve kullandığın şeyin hem de. ne acayip bi meraksızlık.
    hiç de merak etmemişim. merak etmemeyi geç, "allah'ım bana sabır ver" gibi bi manası olduğunu tahmin ediyorum kendimce. e çünkü en çok sinirli anlarımızda kullanıyoruz. heralde sabır isteniyordur.
    cahillik fena şey de meraksızlık daha fena bence. burada oturup sayfalarca kendime kızabilirim ama bi işe yaramaz. o yüzden bu meraksızlık mevzuunu kapatıyorum izninizle. manasına geliyorum.
    çünkü "allah bize yeter" demekmiş. insanlar sinirlendiklerinde söylüyorlarmış çünkü o an allah'a sığınıyorlarmış. çoğu da bilmeden..
    müslümanı rahatlatıyor. sadece sinirlenince değil, çaresizken de, kırılmışken de, yorulmuşken de, bunalmışken de, ölüyorken de, yaşıyorken de. hasbünallah. ve ni'melvekil. ve ni'melmevla.
  • yanlış bir kullanım olsa da inanılmaz bir yaygınlık derecesine ulaşmış olan ifade biçimi.
    bazen tam yerine oturur.
hesabın var mı? giriş yap