• akp döneminde gerçekleştiği söylenen durumdur. kısaca bu argümanı "akpden yani 2002den önce hastaneye gidince bıçak parası ödüyorduk. akp gelince tüm hizmetler bedava oldu. artık hastaneye gidince ameliyat için hemen yatırılıyorum. kimseye de para ödemiyorum" olarak özetleyebiliriz.
    1983 yılında tıp fakültesine girmiş biri olarak rahatça söyleyebilirim ki yalandır. (evet 50 yaş üzeri bir sözlük yazarıyım)

    açıklayacak olursak.
    1. hastaneler ücretsiz olmadı. hastadan alınan bıçak parasi illegaldir. 2002'den önce de vardı şimdi de var. gidin bir üniversite hastanesine ve bir hocaya ameliyat olmaya kalkın. eğer hocanın anlaşmalı olduğu özel bir hastane varsa yönlendirileceğiniz yer burası olacaktır. devlet hastanesinde de üst kalitede doktor bulmak çok zorlaştı. çoğunluk ya muayenehane açtı ya da özel hastanede çalışıyor. devletle ilişkisi kalmadı. eskiden de para vermeden asistana ya da vasıfsız elemana ameliyat olabilirdiniz.
    2. tedavi için ücret alınıyor. yazılan reçetelerden emekli bile olsanız kesintiniz var. 2002 öncesi kesinti yoktu. şimdi fark ödüyorsunuz bir kısmı da maaşınızdan kesiliyor.
    3. benim ögrenciliğimde acile ya da hastaneye gittiğinizde yalnızca kimliğinizi göstermeniz parasız bir tedavi için yeterliydi. mezun olduğumda yeşil kart çıkardılar. yanı fakir olduğunuzu beyan ediyordunuz. bu sayede ücretsiz oldu hizmetler. ama bunun diğer anlamı yeşil kartı olmayanlara aslında ücretli hale getirildi. şimdiki uygulama herhangi bir yerde çalışmasanız bile zorunlu olarak sigorta yatırmalısınız. yatırmazsanız hangi hizmeti bedava alabiliyorsunuz acaba.

    edit: anca şimdi editleyebildim.
    öncelikle @minik avni 'nin #77695972 girdisi bana yol gösterdi. koca bir yalandır dönüyor ortalıkta. hastaneler bedava. hemen git ameliyat oluyorsun.
    sanırım ayrı ülkede yaşıyoruz.
    öncelikle herkesten alınan bir gss pirimi. eğer yatırmadıysanız devlet hastanesinde parasız ne yaptırabilirsiniz?
    muayene sistemini ortadan kaldırıp ki (doğrudur bunu da ilk uygulayan da tam gün yasası adı altında ecevit'tir.) yerine performans sistemini getirdiler. bir çok gereksiz işlem, tedavi ve ameliyata yol açtı.
    eskiden bir sevk sistemi vardı. bu sayede ileri uzmanlık ve üst seviye hizmet veren üniversiteler gereksiz meşgul edilmiyordu. muayene ettiğim hastaların %50'si aile hekimlerince sorunları giderilebilecek hastalar. bir avrupa ülkesinde başım ağrıyor bir mr çektirmek istiyorum diye beyin cerrahında bir gidin bakalım. 53 milyonluk ıngiltere'de toplam mr sayısı 2014 yılında 467, 80 milyonluk turkiye'de yataklı kurumlardaki mr sayısı 836. buna bir bu kadar da özel görüntüleme merkezlerini katabilirsiniz. gereksiz istene mr sayısını buradan yolda çıkarak bulabilirsiniz. bu aynı zamanda gereksiz yapılan ameliyat sayısı konusunda da bir fikir verecektir.
    10 dolar etmeyecek hiçbir özelliği olmayan metal implanta devlet 1000 dolar ödüyordu bundan bir sene önce. (her hastaya iki adet kullanılıyordu) kaç formda bunla zengin oldu.
    hiçbir bilimsel bir çalışma içemeyen yakı benzeri bir ürün için devlet hem işlem puanı ödüyor (yalnızca flaster yapıştırılıyor) hem de ürünü ödüyor. maliyeti 600 tl'ye geliyor devlete. sanırım 15 tl'ye geçmez ürün. ama bunun yanında beyin ameliyatlarında kullanılan kafatasını yerine oturtmak için kullanılan sistemleri ödemiyor.
    özel hastaneye gidiyorsunuz. sağlığınız için gerekli olan bir ürün ödeme dışıdır büyük olasılıkla. hastaneye iki yol kalıyor. ya parasını sizden alacaklar (ki yasak) ya da kullanılmayacak.
  • hastaneler ve tıbbi tedavi hiç bir zaman bedava olmadı. hele şimdi hiç değil. ilaçlarınızı aldıktan sonra hepsi de aylığınızdan kesiliyor. emekli iseniz emekli aylığından kesiliyor. ancak suriyelilere bedavadır o. merak etmeyin, bedava diyenlerin hepsi de çatır çatır ödüyor bu yalan.
  • ilaç bedelini hastane yerine eczanelerden ödetmek, böylece hülle yaptırmak da büyük hiledir.
  • hastanede yatarak tedavi olan hastaysanız ücret ödemezsiniz. bunun haricinde alacağınız her türlü hizmet üj bej bir şeyler ödemenizi gerektirir. iki ay yattım, ameliyat oldum para yok; çıktım kontrollerde para ödemeye başladım. *

    (bkz: okmeydanı eğitim ve araştırma hastanesi)
    (bkz: enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji)**
    (bkz: plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahi)***
  • bedava? hastaneyi mi bedava veriyorlar.
  • sgk primi denen nane çalışanın maaşından da kesilir. her ay ülkenin sağlık sistemine hizmet alsanız da almasanız da bu parayı ödersiniz. bir çeşit abonelik gibi düşünün.

    bunun üstüne akp hükümeti muayene başına da ayrıca ücret alınmasını sağladı. yine akp hükümeti sağolsun ilaçlarda katkı payı var. ücret farkı var. sgk'nın ödemediğ ilaçlar var. sgk'nın ödemek için ekstradan şartlar koyduğu ilaçlar var.

    ben ssk eczaneleri ve hastaneleri daha iyiydi kanısındayım hala.
  • 2014 yılında ankara medicana hastanesinde 1 tl ödemeden böbrek nakli olduğum için kesinlikle katılmadığım başlık. kontroller içinde devlet hastanesine gidiyorum para ödemiyorum bir sürü tahlil yaptırıyorum. 5 tl muayene parasını eczaneye gidince ödüyorum,5 tl içinde kimse laf söz etmesin aq. 13-14 tl ye günlük 1 paket sigara içen, maaşının yarısını içkiye ayırıp 5 tl muayene parasına laf edenler uzaktan çok aciz görünüyorsunuz. üstelik bu ameliyatı gss öderken oldum, yani aylık 35-40 tl falan öderken.
    işsiz birinden gss parası alınmasına bende karşıyım ama akp daha iyisini yapana kadar sağlıkta en iyi durumdayız şu anda.

    not: sigara ve alkol tüketmiyorum.
  • bıçak parası halen devam etmektedir. insanlar bıçak parası vermek yerine özel hastaneye gidiyor sadece, tek fark bu.
  • bedava falan değil hatta sigortanız yok ise özel hastaneden daha pahalı bile olabiliyor.
  • bedava olmamakla birlikte piyasa da bulunan bir çok kafeterya türü yerlerden daha ekonomik olduğu kesin. yıllarca ilaç sektöründe çalıştım. gördüğüm kadarıyla türk halkı hastaneleri artık sosyal aktivite olarak kullanıyor. ne zaman gitsem kafetaryası dolu. insanlar sohbet ediyor, eğleniyorlar...

    yeni eğlence trendi diyebiliriz...
hesabın var mı? giriş yap