• hattuşaş değil hattuşadır. hititlerin başkentidir.

    boğazkale ilçesinde yer alıyor çorum sınırları içinde. ulaşım çok zor. ancak kendi aracınızla ya da otobüs, minibüs, taksi kullanmak lazım. antik alan içinde gezmek için bir yol var, toplam 6 km uzunluğunda. yaya gezmek için ciddi zamana ihtiyaç var. araçla önemli yerlerde durarak gezilebilir.

    önemli kapılar var, aslanlı kapı, sfenksli kapı, yer kapı. ayrıca genel görüntü de kent de çok güzel ama kazılar durmuş. aslında daha neler çıkar neler.
  • hitit imparatorluğu'nun mö 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. hattuşaş, 1986 yılında unesco dünya mirasları listesine dahil edilmiştir. hattuşaş çorum'un sungurlu ilçesinin güneydoğusunda boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.
  • 'aradığımı bulamadım' gerekçesiyle yakıp, yıktırılan ve üzerine üzerlik otu ekildikten sonra dahi öfkesi dinmeyen fâtihi tarafindan geleceği lânetlenen kent.

    ölmeden, gidip üzerinde esen rüzgârı dinlemeyi ve bin tanrısına selâm etmeyi çok isterim.
  • büyük tapınak’a girdikten sonra hemen solda bulunan ve kutsal olduğuna inanılan yeşil taş gizemini korumaktadır. hala ne olarak kullanıldığı ve hatta hangi antik dönemde ait olduğu tespit edilememiştir. çok özel bir taş olmamakla ve bölgede bulunan bir taş türü (serpentinit-nefrit-yeşim) olmakla birlikte bu büyüklükte olması az rastlanır olduğundan ilgi çekmektedir. dünyada bilinen en büyük tek parça yeşil taş olduğu söylenmektedir. sürekli dokunulduğu için yüzeyi aşınarak parlaklaşmıştır. çünkü dilek taşı olarak muamele görmektedir. sol el konularak tutulan dileklerin gerçekleşeceği inancı mevcut. bir rivayette taşın ramses’in kadeş antlaşması için getirdiği hediye olduğudur. bazı çerkez araştırmacı ve bilim adamları da bu taşın adıge söylencelerindeki gök tanrının mavi taş parçası ile benzer olduğunu öne sürmektedirler. antik çağlara istinaden bu söylencelere göre, "gök tanrının mavi(yeşil) taş parçası adına" şeklinde söze başlanmasıyla ve mavi (yeşil) taşa basılarak edilirdi ve taşın büyülü olduğuna inanılır ve yeminden dönen kişinin lanete uğrayacağı düşüncesiyle edilen yemin kutsal sayılır ve hiç bir surette yemin eden kişiden şüphe edilmesi mümkün olmazdı.
  • az önce ayrıldığım ören yeri. koca bi medeniyet ani bi yangınla toprağa gömülüyor. ve her taşı olduğu gibi bulabiliyorsunuz. 3 ana kapı olduğu gibi durmakta. özellikle yerkapıyı görmenizi ve hitit medeniyeti'nin ihtişamına gözlerinizle tanık olmanızı şiddetle tavsiye ederim.
  • izmirde degil de çorumda oldugu icin değeri fazla bilinmeyen, hititlerin baskenti olan antik kent.
  • diyabetik nöropati ile ilgili hititler’e ait en eski kil tabletin bulunduğu yer.
    m.ö. 1250 yılına ait bu tablette hitit kraliçesi puduhepa’nın kocası üçüncü hattuşili’nin “ayaklarındaki yangın”dan dolayı kızlarının düğününe katılamadığı ve kraliçenin kralın iyileşmesi için tanrıça ningal’e sapı lapis lazuli olan altın bir kupayı adak olarak adamasından bahseder.
  • kadeş antlaşmasının kil tabletinin bulunduğu hitit başkenti.. ancak tablet orada değil istanbul arkeoloji müzesinde sergileniyor.
  • unesco’nun “dünya mirası” ile “dünya belleği” listelerinde yer alan tek antik şehir unvanına sahip, çorum’un boğazkale ilçesindeki hattuşa antik kentinde 113 yıldır sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları, çin halk cumhuriyeti bilimler akademisi’nce verilen, “olağanüstü bilimsel sonuçlar ödülü”nü almaya hak kazandı.

    kaynak

    ps: hatuşa başlığı ile birleştirmek gerek
hesabın var mı? giriş yap