• motorun yanma odalarına giden oksijen ve yakıt oranını düzenleyen sensördür. düzgün çalışmaması halinde aracınız oksijen-yakıt oranı tutturamayıp çiğ benzin atacaktır, aşırı yakıt tükecek, çalışırken silkelenecektir, yavaşken yüksek devirleri görecektir ve rolantide-geri vitesteyken stop edecektir. arıza yaptığında ilk olarak balata spreyi ile temizlenip yerine takılmalı düzelmezse yenisi takılmalı.
  • (bkz: mass air flow) (bkz: maf sensoru)
  • maf sensörü'dür, eğer aracınız seksen sonrası bir modelse turbo veya atmosferik olmasından bağımsız olarak büyük ihtimalle maf sensörüne sahiptir. genellikle hava filtresi ve motor arasında plastik bir haznede bulunmaktadır. motora giren havanın hacmini ve yoğunluğunu ölçüp, motor beynine iletir, bu bilgiler yakıt miktarı, ateşleme zamanlamasında kullanılır.

    motorunuzun sağlıklı çalışması için maf sensörünün düzgün çalışıyor olması gerekir. maf arızalandığında yakıt sarfiyatında artış, marşta sıkıntı, tekleme gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. arıza durmunda kesin çözüm orjinali ile yenilemektir. yan sanayi sensör veya çıkma sensör elinizdekinden iyi bir durumda olsa bile tam randıman vermeyip kısa sürede arıza yapabilir. eğer aracınız marş almakta zorlanıyor çalışmıyorsa çekici çağırmadan önce maf sensörünü sökerek çalıştırmayı deneyebilirsiniz arıza maf kaynaklı olabilir. bu şekilde kullanmak sağlıklı olmasa da eğer aracınız limp moda geçmez ise sizi evinize ve servise götürmekte bir sıkıntı yaşamaz.

    maf 'ın belirli bir kullanım ömrü yoktur. kullandığınız hava filtresine, sürüş yaptığınız ortama göre değişmektedir. maf'ın ömrünü bitiren hava ile birlikte geçen toz vs gibi parçacıklardır. aracınıza açık hava filtresi takmak, yan sanayi hava filtresi takmak gibi değişiklikler yaptığınızda maf sensörünüze olumsuz etkisi olur.

    bakımı oldukça kolay bir parçadır, yapacağınız şey hava filtrenizi zamanında ve orjinali ile değiştirmek, plastik haznesini temiz tutmaktır. ikinci el araç alırken açık hava filtresi takılmış araçlardan kaçınmanız ise ileride karşılaşacağınız maf arızası riskini azaltır.
  • aracın motoruna basılan havayı kontrol eden bir mekanizma..

    şöyle ki;

    motor : usta bana 5 metreküp hava basıver sana zahmet
    hava akış metre : yav guzel kardeşim sen 5 metreküp istiyon ama fazla gelir o sana. güm diye patlarsın bak.. sana 2 yeter.. ole istemekle olmuyo bu işler..
    motor : yav hadi ya 5 yaaaa
    hava akış metre : yok olm olmaz.. al sana 3 bastım paşa paşa yak.
    motor : peki abi..
  • (bkz: debimetre)
  • arabanının yaşının ilerlemesiyse oksitlenme problemi yüzünden değiştirilmesi gerekebilir. bu oksitlenme kilometreden bağımsız, aracın yaşıyla ilgilidir.
  • dükkanda kullandığımız 2001 transporter tdı nin ikizini kaputu açık gördüğümüzde
    aaa lan bu bizimkinin aynısı değil mi motorun şuralar niye farklı?
    sorusuyla bizimkinden zamanında bozulduğu için atılmış, pahalı olduğu için yeri doldurulmamış olduğunu öğrendiğimiz motor parçası.
  • doğru yazımı için;
    (bkz: hava akışmetresi)
    mamafih söz konusu başlık boş olup yanlış başlık altında doğru bilgiler mevcuttur.
    arabalarda hava filtresiyle turbo arasında bulunan, bir avuca sığabilecek büyüklükte bir parçadır. bu küçücük parçanın işlevi çok önemlidir ki motorun ihtiyaç duyduğu havanın miktarını beyne iletir.(arabanın beyni neresi oluyorsa) böylece araç kendi kendine yakıt ile hava dengesini sağlayarak fazla yakıt tüketimini engelliyor.

    gelelim en önemli konuya. eğer arabanız gaza bastığınız halde gitmiyorsa, vites büyüttüğünüz halde mızmızlanıyorsa, yokuşlarda, rampalarda gerektiği gibi gitmiyorsa en yakın yetkili servise başvurun. muhtemelen hava akışmetresi diğer adıyla debimetre, hava akış sensörü, maf, maf sensörü (hepsi aynı) bozulmuştur. ödeyeceğiniz parayı da size alıştıra alıştıra söylerler. geçmiş olsun.
hesabın var mı? giriş yap