• 5b celbinde gidip dün terhis olduğum eğitim tugayı.

    uzun bir şekilde yapılan eğitimi ve günlük yemek listesini aktarmaya çalışacağım. sadece baştan şunu söylemekte fayda var: herkesin askerliği kendine özel yaşanıyor. aynı koğuşta bile farklı hikayeler birikiyor. örneğin bizim koğuş, çavuşlar iş listesi tutmadığı için sıralamayı karıştırdı ve bu sayede en yorucu iş mangalarına hiç götürmediler. baya baya unuttular. bizim gibi olan bazı koğuşlarda vardı. iş mangaları; ana yemekhane, yemekhane, mıntıka, tuvalet temizliği olarak değişiyor. en kolayı tuvalet temizliği. biz sadece koğuş olarak tuvalet temizledik ve bir kez bir öğün dağıttık normalde 3 öğün yemekhane işleri yapılıyor. fakat son günlerde kuralı değiştirdiler. ana yemekhane işine gidenler 2 gün boyunca gülmeyi unuttular 8 saat aralıksız çalışma ve 3 vardiya olarak ayrılıyor. mıntıka temizliğini de bir kez bölüğe ceza verildiği için yaptık. onun dışında koğuş olarak gidilenlere hiç gitmedik.

    3 aralık tarihinde istanbul otobüsünden indiğimiz büyük bir tayfa ile önce kahvaltı sonra öğle yemeği yiyerek saat 14:00 sularında teslim olmak üzere tugaya hareket ettik. burada kritik nokta otobüste tanıştığınız insanlar ile kafa dengi olduğunuzu hissettiyseniz kopmadan içeri girerseniz aynı bölüğe hatta koğuşa düşmeniz mümkün. kardeşimin iş ortağı ile aynı koğuşa bu sayede düştük.

    koğuşlar 12 kişilik ama 11 kişi yerleştiriliyor. ben maalesef 1. bölüğe düşen 310 talihsizden biriydim. zira tugayda 1. bölük cehennem bölüğü olarak biliniyor. diğer bedelliler bizim eğitimlerimizi gördükten sonra 1. bölük askerlerine bordo bedelli ve komando bedelli lakaplarını taktılar. ayrıca 1. bölük içindeki “5. bölüğün en büyük sporu 1. bölüğün sporunu izlemek” mottosu da benden çıkmıştır.

    kütahya ile ilgili en çok zorlanacağınız şey soğuk olacak. tabi düştüğünüz bölüğe göre bu durum değişir. biz kar altında eğitim yaparken diğer bölüklerin tamamı sıcak yataklarında yatıyorlardı. 1. bölük ile beraber 2. bölükte nispeten zorlu olan ekiplerdendi. fakat gördüğüm kadarıyla onların çavuşları daha ılıman insanlardı. fakat bölükleri cehennem ya da cennet yapan bölük komutanlarının duruşları. 1. bölük komutanı donanımlı ve disiplinli bir askerdi. kendisi yeni dönemde nizamiyeye alındı. o yüzden 1. bölükte yeni görev alacak komutanın tavrı nasıl olur bilinmez. sadece 1. bölük her konuda en önde olduğu için disiplinin bozulacağını sanmıyorum. diğer bölüklere düşme ihtimaliniz olasılık olarak daha yüksek olduğu ve kış aylarının daha da zorlaşacağı düşünülürse yanınıza kitap almayı unutmayın derim. kütüphane olanağından bedelliler yararlanamıyor.

    bedelli askerlik konusundan faydalanan kişi sayısı çok yüksek olduğu için insan kalitesinin düşük olduğunu söyleyebilirim. çok donanımlı insanlar kadar donanımsız ve sırf zırvalık olsun diye davranan bir çok tip göreceksiniz. o yüzden bedelli ekip iyi olur diye düşünmeyin.

    kalacağınız kısa süre içerisinde en çok duyacağınız cümle son sıra hariç çömel olacak. menisküs yırtığım olmasına rağmen raporu yanımda götürmediğim için bu çömelmelerden muaf kalamadım ve diz ağrım artarak devam etti. son günlere doğru bacağım beni bir hayli zorladı. bu yüzden bir rahatsızlığınız varsa raporunuzu yanınızda götürün ve bölükte komutanlara belirtin.
    askerlik anıları anlatanlar hep albayı büyük bir şey olarak anlatır. burada biraz farklı, tuğgeneral bile hayatınızda normal bir rütbe haline geliyor. çünkü tugay komutanı sürekli geziyor. bize denetim vurduğu için korgeneral görmek bile nasip oldu.
    askere ne götürülür sorusunu gitmeden önce bir hayli araştırmıştım ve zorlanmıştım bu yüzden kütahya özelinde detayları vereceğim ki yeni gidecek arkadaşlara destek olsun.
    -akıllı telefon yasak deniliyor fakat aşırı bir arama yapılmıyor. isterseniz içeriye 5 telefon bile sokarsınız. fakat sadece koğuşta kullanırsınız ve koğuşlarda bazen hat çekmiyor. ne olur ne olmaz tuşlu telefon alın. kapıdan girer girmez size askercell satmaya çalışan ve çirkin bir üslup ile tehdit eden insanlar olacak. onlara aldırış etmeyin asker değiller. telefonum yok deyip geçin. arayınca üstünüzde çıkarsa telefonunuzu alırlar diye tehdit edecekler inanmayın arama olmayacak.
    - kış aylarında gittiğiniz için fanila renginiz önemli değil. zaten soğuktan sürekli önünüz kapalı olduğu için kimse fanilanıza laf etmeyecek. aynı şey iç çamaşırı için de geçerli. ben askeri malzeme satan yerden bir sürü almıştım. almasam da olurmuş. fakat yıkama şansınız yok. minnoş iç çamaşırlarıma kıyamam derseniz alın. ayrıca tugay içinde bölüklere çok yakın bir er gazinosu var. orada her şey var ve ucuz. bu her şey altta söyleyeceğim diğer içinde geçerli. 2 adet fanila ve 2 adet slip don askeriye tarafından veriliyor.
    - içlik ve termal çorap olmazsa olmaz. 2 alt 3 üst içlik ve 11 çift çorap almıştım. yeterli oldu.
    - kişisel bakım ürünlerinin hepsi serbest. traş takımlarınız ile beraber kesinlikle krem alın. spor yapmayan bir bölükte bile olsanız -10 derecede sabah kahvaltısına giderken dudaklarınız yüzünüz çatlıyor.
    - eldiven ve boyunluk çok az zamanda yasaklandı. siyah renkli alın. çok lazım olacak.
    - kilit almanıza gerek yok. bot dolabınız da giysi dolabınızda kilitlenmiyor. botları kilitlemenize de gerek yok.
    - spor ayakkabısı alın. normalde yasak fakat tugayda izin veriyorlar. akşamları rahat edersiniz. tugay içinde satılıyor fakat pahalı. terlik götürmek istemezseniz tugay içinde 9tl karşılığında alabilirsiniz.
    - pijama ve eşofman takımı alın. pijama verdiler ama giyilecek gibi değildi. ayrıca 1. bölük cumartesi günleri isteğe bağlı spor etkinliği yapıyor. bu etkinliğe katılmayanları iş mangalarına yazıyorlar.
    - ayakkabı vatkası olmazsa olmaz. 41 numaraya kadar farklı botlar verdiler onlar güzeldi. fakat diğerleri kütük gibi. 42 numara olarak sert ve ağır botlara talim ettik. ayak tabanlığı ile beraber çorabınızın arka tarafına vatka koyarak ayakkabı vurmasını ciddi ölçüde hafifletebilirsiniz. botunuzu 1 numara büyük alın. bot boyası ile beraber ayakkabı süngeri de alın bu sayede her gün boyamaktan kurtulursunuz. ayrıca kış aylarında her yer çamur olduğu için 2-3 seferde olsa bot fırçasına ihtiyacınız olabilir. kamuflaj için bize seçme şansı vermediler normalde 48 beden giyiyorum 52 verdiler. çok büyük geldi. siz ısrar edin 48 giyiyorsanız 50 isteyin. 48 giyiyorsanız 48 almayın üst üste giydiğiniz için rahat edemezsiniz.
    - sıcak su bir gün var bir gün yok. yat içtiması sonrası duş almak daha kolay. şampuan ile beraber el sabunu ve ıslak mendil almayı ihmal etmeyin. tuvaletlerde her zaman sıvı sabun dolu olmuyor. bize havlu verdiler siz ne olur ne olmaz alın. havlu verirlerse kişisel valizinizi valizhaneye teslim etmeden önce kendi havlunuzu valizinizin içine bırakabilirsiniz.
    - sakalınız hızlı uzamıyorsa geceden traş olun fakat çavuşlara yakalanmamaya çalışın. çavuşlar yakalarsa iş mangası yazabiliyorlar. ayrıca favorilerinizi kısa kesin. bizde 2 defa kontrol yapıldı ve nöbet cezası verildi.
    - kişisel bakım ürünlerinizi koyacak küçük makyaj çantası benzeri bir çanta alırsanız eşyalarınızın toplu durması açısından kolaylık olur. tugaydaki kantinlerde de 2.75 tl'ye satılıyor.
    - yanınıza bozuk para almaya çalışın. alamazsanız dert değil kantinde sıraya girip bozdurabilirsiniz. diğer tüm alışverişleriniz kredi kartı ile olacak. bozuk paralar bölük içlerindeki kahve makinelerinde içinizi ısıtacak. maalesef makinelerin çayı çok kötü. kantinlerde sallama çay var. demleme çay hiç bir yerde yok. kahvaltıda verilen çayımsı şey için ise kavga bile edersiniz. o derece çay yok.
    - en önemlisini en sona bıraktım. yanınıza ilaç aldın. ilaç bir süre sonra karaborsa bile oluyor. özellikle antibiyotik, nurofen, ağrı kesici , ateş düşürücü sizin en büyük dostunuz olacak. yüzlerce kişiden illaki hastalık geliyor. soğukta eğitim yapmanızda cabası. istediğiniz zaman viziteye çıkabilirsiniz diye anlatıyorlar ama yalan. çavuşlar engelliyor sizi. ayrıca gittiğinizde de faranjit hastasına ibucold yazıp gönderiyor. iyileşmeniz mümkün değil. girişte valiziniz yalandan açılıp kontrol ediliyor. ben ilaçlarımı çorapların içine sakladım sorun olmadı. eğitimler başladığında da ayrı bir arama yapılmadı.
    gün gün yemek listesi tuttum. sadece bazı günler hızlıca not almadığım için unuttum ve paylaşamıyorum. genel olarak yemek seçen biri değilim. 1 gün hariç yemekhane yemekleri yenilir seviyede. diğer kıtalarda askerlik yapanlardan duyduklarımıza göre baya 5 yıldızlı otel bile denilebilir. ama tabi burası askeriye, lezzet konusu yemek listesinde gördüğünüz kadar şahane değil. yemek listesi şu şekilde:
    1. gün
    evrak işlerimizin bitmesi ve odaya yerleşmemiz 23:00'te bitti. yemek yiyemedik. teslim olmadan önce yiyin ve yanınıza bisküvi alın.
    2. gün
    kahvaltı: sucuk - patates kızartması - peynir - zeytin - gül reçeli - çikolatalı süt - yumurta
    öğle: tavuk suyu çorba - patatesli tavuk haşlama - bulgur pilavı - sütlaç
    akşam: mercimek çorba - mercimek yemeği - salçalı makarna - helva - yoğurt
    3. gün
    kahvaltı: yumurta - peynir - zeytin - popkek (üzümlü) - bal
    öğle: şehriye çorbası - tas kebabı - pirinç pilavı - muz - salata
    akşam: mercimek çorbası - patates yemeği - pirinç pilavı - mandalina
    4. gün
    kahvaltı: yumurta - peynir - zeytin - bisküvi - çokokrem
    öğle: mercimek çorbası - kavurma - pirinç pilavı - limon - soğan - portakal
    akşam: şehriye çorbası – kıymalı karnabahar – salçalı makarna – yoğurt – elma
    5. gün
    kahvaltı: yumurta – gül reçeli – zeytin – sosis – kuru üzüm
    öğle: şehriye çorbası – tavuk haşlama – pirinç pilavı – elma
    akşam: domates çorbası – ıspanak – salçalı makarna – yoğurt – muz
    6. gün
    kahvaltı: yumurta – sucuk – peynir – zeytin – bal – mandalina
    öğle: yazmadığım için kayıp öğün
    akşam: domates çorbası – köfte patates – barbunya pilaki – salata – portakal
    7. gün
    kahvaltı: yumurta – sosis – zeytin – çokokrem – kuru üzüm
    öğle: yeşil mercimek çorbası – etli bezelye – salçalı makarna – mandalina
    akşam: çorba (çorbanın ne çorbası olduğunu bazen anlayamadık. bunlara çorba deyip geçiyiorum) – kuru fasulye – bulgur pilavı – soğan – elma
    8. gün
    kahvaltı: yumurta – peynir – zeytin – sucuk – gül reçeli
    öğle: ezogelin çorba – fırınlanmış et – patates püresi – pirinç pilavı – ayran – revani
    akşam: domates çorbası – etli taze fasulye – spagetti – kayısı hoşafı
    9. gün
    kahvaltı: çokokrem – çikolatalı süt – dankek – peynir – zeytin – ceviz
    öğle: çorba – köfte patates – pirinç pilavı – meyveli yoğurt
    akşam: tarhana çorbası – etli nohut – bulgur pilavı – turşu – üzüm hoşafı
    10. gün
    kahvaltı: gül reçeli – çikolatalı süt – kuru üzüm – zeytin – peynir – omlet
    öğle: yayla çorbası – tavuk haşlama – bezelyeli pilav – çikolatalı puding
    akşam: koğuş olarak tugay içindeki pideciye gitmek için izin aldık ve pide yedik. pideci sizin için büyük lüks olacak. en az bir kez gidin.
    11. gün
    kahvaltı: vişne reçeli – dankek – meyveli yoğurt – zeytin – yumurta – peynir
    öğle: çorba – patatesli et yemeği – pirinç pilavı – portakal
    akşam: çorba – kuru fasulye – bulgur pilavı – elma – soğan – turşu
    12. gün (en kötü yemekler bugün çıktı ve doğrusu aç kaldım. er gazinosundan tost yiyerek doymaya çalıştım)
    kahvaltı: yumurta – çokokrem – zeytin – reçel – elma – bisküvi
    öğle: çorba – köfteli patates – pirinç pilavı – muz
    akşam: çorba – kıymalı patates – salçalı makarna - yoğurt – mandalina
    13. gün
    kahvaltı: sucuk – yumurta – bal – zeytin – patates kızartması – çikolatalı süt – dankek
    öğle: tavuk suyu çorba – zeytinyağlı pırasa – salçalı makarna – limon – yoğurt
    akşam: mercimek çorbası – tavuk haşlama – pirinç pilavı – yoğurt – elma
    14. gün
    kahvaltı: sosis – yumurta – vişne reçeli – patates kızartma – gofret
    öğle: şehriye çorbası – etli nohut – salçalı makarna – kemalpaşa tatlısı
    akşam: mercimek çorbası – kavurma benzeri etli yemek – pirinç pilavı – mandalina
    15. gün
    kahvaltı: sucuk – yumurta – patates kızartması – çokokrem – zeytin
    öğle: yayla çorbası – patates oturtma – pirinç pilavı – portakal – turşu
    akşam: şehriye çorbası – etli yeşil fasulye – salçalı makarna – cevizli kadayıf
    16. gün
    kahvaltı: yumurta – patates kızartması – zeytin – kuru üzüm – meyveli yoğurt
    öğle: tavuk suyu çorba – tavuk haşlama – pirinç pilavı – çikolatalı puding
    akşam: mercimek çorbası – etli kuru fasulye – salçalı makarna – yoğurt
    17. gün
    kahvaltı: sosis – yumurta – patates kızartması – zeytin – muzlu süt – vişne reçeli
    öğle: çorba – köfte patates – barbunya pilaki – limon – muz
    akşam: çorba – ıspanak – makarna – mandalina
    18. gün
    yazmadığım için kayıp öğün
    19. gün
    yazmadığım için kayıp öğün
    20. gün (çıkış)
    kahvaltı: yazmadığım için kayıp öğün
    gün gün ne yaptık kısaca anlatacağım. yazdıklarım kısa gibi görünse de bu işlerin hepsi saatlerce bekleme ile olduğu için yazıldığı kadar kısa değiller:
    1.gün
    giriş işlemleri
    2.gün
    sağa dön sola dön – hiza al – selam ver
    3. gün
    uygun adım yürüme – tugay komutanı tuğgeneralin bedelli askerlere verdiği seminer
    4. gün
    hava muhalefeti sebebiyle istirahat – bölük komutanın bölüğe koğuş koridorlarında hoşgeldin konuşması
    5. gün
    hava muhalefeti sebebiyle istirahat – tabur komutanının bölüğe hoş geldin konuşması
    6. gün
    cumartesi sporu yapıldı - istirahat
    7. gün (oda arkadaşımız hastalandı ve sıtma tuttu gece acile kaldırıldı)
    fotoğraf çekimi – sayısız kez içtima – mıntıka temizliği
    8. gün (çok soğuktu ve denetim sebebiyle eğitimler devam etti. faranjitim başladı. viziteye çıkmak istedim çıkarmadılar.)
    g3 tanıtımı – tüfeksiz hareketler serisi ilk 3 hareket – silahlı rahat, hazır ol komutlarının gösterilmesi
    9. gün (-11 ve – 5 derece arasında ve sert kar yağışı altında eğitim devam etti. bölüğün büyük çoğunluğu bugünden sonra hastanelik oldu. hastalığım devam ediyor. viziteye çıkmama yine izin vermediler.)
    g3 tanıtımları ve nişan eğitimi devam etti
    10. gün (çok soğuk ve yağmurlu olmasına rağmen denetim sebebiyle eğitimler devam etti. istirahatli olanlar bile eğitime dahil edildi. viziteye çıkarmadılar. akşam acile götürüldüm ateş düşürücü iğne vurdular. reçete olarak ıbucold, burun spreyi ve boğaz spreyi verdiler.)
    g3 eğitimi devam etti. denetim sebebiyle korgeneral karşılaması yapıldı.
    11. gün (-12 ile güne başladık. atış sırası beklerken silahın metal kısmı parmağıma yapıştı ve deriyi kaldırdı. eldiven giyilmesine müsaade edilmedi. günün büyük çoğunluğu dışarıda geçirildi. hastalığım devam ediyor.)
    g3 ile atış talimi yapıldı. atışların ardından silah temizliği gösterildi ve silahın temizlenmesi yapıldı.
    12. gün (hastalığım hafifledi fakat içeri soktuğum antibiyotik sayesinde)
    kadına karşı şiddet ve kızılay acil durum müdahale eğitimleri verildi – bölüğe görüşlerini bildirecekleri kağıtlar verildi ve anonim şekilde küfür dahil yorumların yazılması istendi.
    13. gün (hastalığım öksürüğe döndü. artan ilaçlar oluyor. onları dağıtıyorlar. öksürük şurubu aldım)
    cumartesi sporu yapıldı (sporu yapanlar arasına katılıp koşu sırasında arkada kalıp kaçtım. iş mangasına bu şekilde çıkmadım) – istirahat
    14. gün (iyileştim)
    gün boyu istirahat verildi – akşam bjk – ts maçı izlendi.
    15. gün
    slaytlar üzerinden uçaklarımız – silahlarımız tanıtıldı
    16. gün (faranjitim yeniden başladı.)
    yemin töreni provaları başladı. ailesi gelenler ve gelmeyenler ayrı yerlerde yemin edecekleri için ayrıldılar. aileniz gelmeyecekse yatış başlıyor. aileniz gelecekse gerçek işkenceye hoşgeldiniz. provalar boyunca sadece rahat hazır ol komutları geliyor ve geri kalan tüm zamanda hareketsiz durmanız bekleniyor. bu provalar gün boyu sürüyor.
    17. gün (hastalık devam ediyor)
    yemin provaları devam ediyor.
    18. gün (hastalık devam ediyor)
    yemin provaları devam ediyor.
    19. gün (hastalık devam ediyor)
    kahvaltı dağıtımı bizim koğuşa geldi. yemin provalarına devam edildi.
    20. gün (hastalık devam ediyor)
    yemin töreni
    hasta olarak tugaydan ayrıldım.

    edit: sözlüğe bilgi almak veya paylaşmak için değil de sırf trollük olsun diye gelenlerin rahatsız olduğu entrynin sonuna geldiniz.
  • ulan topu topu 2-3 hafta duracaksınız ne yardımı ne bilgisi amk. ne olduğunu anlayana kadar bitti gitti zaten. hepiniz de güzel havalarda gidecekmişsiniz, daha ne olsun.
  • hava kuvvetlerinin goz bebegi, 1. erbas bolugu koguslarinda 24 saat sicak su akan, internet, kutuphane, sinema salonu, langirt aktivitelerini barindiran, sosyal ve kulturel bazda kutahya ilinden daha gelismis askeri birlik.
  • yeni baslayacaklara yol gostermesi acisindan kisa donem olacaginizi varsayarak;

    oncelikle ne kadar sansli oldugunuzun farkina varin turkiyenin askerlik icin en ideal yerlerinden birinde askerlik yapacaksiniz

    ilk olarak kutahya ya bir iki firma disinda otobus bulamazsiniz ama ulasim konusunda bir zorluk cekmezsiniz cunku askere alma donemlerinde servis sayilarini arttirirlar. kutahya terminalinin disinda tugaya gidecek askeri bir otobus yakalama sansiniz olsa da taksiye binebilirsiniz ancak kutahya ekonomisinin buyuk bir yuzdesini askerler olusturdugundan siz taksiye binmeden once pazarlik yapin.

    tugaya vardiginizda sizi nizamiyeden iceri alacaklar ve genel bir canta aramasi yapacaklar, eger sigara iciyorsaniz girmeden yakin bir tane cunku uzun bir sure icemeyeceksiniz. yaninizda yiyecek ve ilac goturmeyin cunku kapida birakma ihtimaliniz cok yuksek, birakin bir hafta sonu aileniz nasil olsa getirir. genel aramadan sonra sizi bir siraya sokup bir anket dolduttururlar daha sonra tekrar siraya girip karsi binaya gidersiniz. bu binada berber, hamam (dus desek daha dogru), bazi formlari doldurdugunuz ve catanizin arandigi standlar vardir. dikkat edin tugaya elektronik cihaz, kesici alet, ilac ve yiyecek sokmak yasaktir (tras bicagi kesici alet degildir ancak ustura kesici alettir ve elektrikli tras makinasi da elektronik alettir) burada kisa suren islemleri bitirdiginiz zaman hemen yan oda gibi gorunen yerde banklara oturarak tekrar siraya girersiniz ve iceriden berberler koyun secer gibi adam alip tras ederler (ben gelirken afilli asker trasi oldum diyenler genellikle ilk kirpilanlardir) berber itina ile sizi tras eder ancak kesilen saclari temizlemez ayrica bu berberlere para ve bahsis verilmez. bu safhadan sonra cantanizi vezne gibi bir yerden verip karsiliginda don, havlu ve terlik alirsiniz, buraya dikkat! dusa girin donunuzu cikartin dusu acin ve suyun altinda durun ancak bunu yaparken yesil donunuzu uygun bir yere koyun islanmasin daha sonra yesil donunuzu giyin kurulanin ve cikin havlunuzu eski donunuzu teslim edin ve tekrar siraya girin, boy kilo tespitinden sonra size intahara meyilli olup olmadiginiz ve diyabet, kalp rahatsizligi gibi hastaliklara sahip olup olmadiginiz sorulacak. sunu unutmayin kimseyi bu cocuk intihara meyilli diye geri gondermiyorlar durust olun. daha sonra asinizi olacaksiniz aslinda iki adet igne yiyeceksiniz birini duymayacak digerinde ise bagiracaksiniz ama bagirmayin. buranin cikisi ise kiyafetlerinizi alacaginiz yer. dikkatli olun alacaginiz elbiseyi uzun bir sure giyeceksiniz o bakimdan aman ne olacak demeyin degistirin ozellikle botlarinizi tam ayagina gore alin cunku buyukler de ayaginiza vurur. giyindikten sonra cavuslar sizi bolugunuze gotururler, sizi almak icin, eger bolunuzu uzaksa, otobus gelebilir sorun varsa bekleyin (siraya girerek) bekleyin yurumeyin. tabi ayrilirken cantalarinizi ve eski donunuzu almayi unutmayin.

    bolugunuze gittiginiz zaman muhtemelen cantalarinizi bir yere birakacaksiniz veya yatacaginiz yatagi gosterecekler daha sonra bazi formlari doldurmaniz gerekecek bunun icin cok uzun bir kuyruga gireceksiniz hemen onunuzdeki ve arkanizdakiler ile muhabbete baslayin bu sizin caniniz sikildiginda bir sigara molasi icin siradan ayrilmanizi kolaylastirir. bu is bittikten sonra saate gore ya yemek yiyecek ya da yat saatine kadar bos bos duracaksiniz eger vakit yat saatine yakinsa tras olun bu sizi sabah buyuk bir dertten kurtarir. yat saati 22:00 dir ve ertesi gun o saatte nasil uyudugunuza siz bile hayret edeceksiniz. dolabiniza hemen yerlesmeyin cunku ilerleyen gunlerde takimlara ayrilacaksiniz ve yatacaginiz yer degisecek. saat 6 da kalkip tars olmaniz gerekiyor eger geceden olduysaniz muhtemelen 10 dakikalik bir kozalak temizleme operasyonuna dahil olacaksiniz eger kurtarabilirseniz yaniniza biraz bozuk para olmasinda buyuk fayda var cunku makinadan keyfinize gore sicak cukulata, espresso, cay, nescafe gibi bir icecek alabilirsiniz. saat 7 de kahvalti baslar tika basa yiyin ve askerde boyle bir kahvalti bulabildiginiz icin sukredin. saat 8 ictima saatidir duruma gore egitim alaninda veya boluk binasinin yaninda siraya girerek boluk komutanindan bir hosgeldiniz konusmasi dinleyeceksiniz. sonrasi egitim egitim egitim.

    burada gecirdiginiz gunlerde unutmamiz gereken seyler ise;

    orda bulunan herkes sizinle aynidir ve sizin hic bir ayricaliginiz yok (eger hava kuvvetleri kurmay baskaninin ogluysaniz ozel bir odada bile kalabilirsiniz ama cogunluk degildir)
    burada acemiligini yapanlarin buyuk cogunlugu hava kuvvetlerinin cesitli yerlerine dagilir
    en iyi arkadasliklar burada kurulanlar olur dua edin sevdiginiz insanlarla ayni yere gidesiniz
    agustos doneminde gidecekler icin 30 agustos tatildir aylak aylak dolasirsiniz veya geziye gidersiniz
    burada cavuslar kendilerine komutanim diye hitab edilmesinden hoslanir
    sizde kisa bir sure sonra cavus olacaksiniz
    her sey cavuslarda biter eger birini ayarlayabilirseniz egitimlerden hatta cuma gunu yapilan torenlerden bile kaytarabilirsiniz
    kantinde tuvalet kagidi bulunur
    her gun belli saatlerde sicak su olur hamama gitmeyin isinizi boluk icinde halledin
    butun tuvaletler alaturkadir
    nefte denilen seyi dikmek icin ugrasmayin cakmakla halledebilen biri bulunur
    bir kazaya kurban gitmemek icin herkese ozellikle de arabalara selam verin (taburun dusunda sizin kisa donem olup olmadiginizi bilmezler)
    toren alaninin yakinlarinda elma agaclari vardir
    eger kendinizi kotu hisssederseniz viziteye cikin
    eger viziyete ciktiysaniz mutlaka yatak izni alip almadiginizi kontrol edin.
  • 299.donem kisa donem askerlik yapan oglumla msn'den sohbet edebilme ve inanilir gibi degil ama,webcam araciligiyla birbirimizi gorebilme olanagi saglamasiyla olaganustu takdirlerimi kazanmis birlik..
  • işbu metin kütahya'da bir sabah içtimasını beklerken yazılmıştır.

    geldim hava üssüne
    düştüm kafa üstüne
    sabah ayaz yiyince
    döndüm asker büstüne

    içtimaya çıkarım
    sigaram kalır yarım
    sıcak suyu beklerken
    çürür koltuk altlarım

    bot dediğin ızdırap
    yürürsem halim harap
    çemente gide gele
    üzümler oldu şarap

    bomba ile aferim
    güm güm eder yüreğim
    nizami çömel deme
    yeter ki ben öleyim

    orada 14. bölükten bir bolu beyi geçti, tüm 356'lara selam olsun.
  • 2. bölüğe düşmediğiniz sürece acemiliğinizin ağır geçmiyeceği tugaydır. 2. bölükten çıkmış biri olarak söylüyorum. gözünüz açık olsun sırada önünüzdeki adamı baktınız gördünüz 2. bölüğe yolladılar kendinizi çuval gibi yere bırakıp bayılmış taklidi yapın çıkın sıradan benden uyarması.
  • askerlik yaptığım muhteşem tesis. orda yapacağımı garanti etsinler gene giderim. sivilden daha rahat ve huzurlu olarak askerlik yapılabilecek tek yer.
  • tanım: kütahyada bulunan türkiyenin yegane hava er eğitim tugayıdır.
    5 ocak 2019 - 25 ocak 2019 tarihleri arasında askerliğimi cehennem bölüğü olarak adlandırılan 1. bölükte yapmış bulunmaktayım. vereceğim tavsiyeler kişiye göre farklılık gösterecek olup
    benim kişisel tecrübelerim odaklıdır.

    götürülmesi gerekenler:

    1) karton bardak. ilk günler kantin de kapalı olduğu için içme suyu bulmakta zorluk çekiliyor. bölük girişlerinde arıtma makinesi var ancak bardak bulunamıyor.
    2) kulak tıkacı. ilk gece uyumakta çok zorluk çektim. ben gürültüden etkilenmem diyordum ancak bazı arkadaşlar traktör gibi haliyle şart. neyse ki bir arkadaşta fazla varmış o verdi.
    3) bozuk para. kantinde para bozduruluyor ancak kantin ilk hafta sonu açık değildi haliyle stoktan yemek gerekiyor. zira kahve makineleri büyük motivasyon kaynağı.
    tugay içerisinde bozuk para er gazinosunda bulunan langırt masalarında, playstationda ve kahve makinalarında lazım oluyor. fotoğraf çekmek için geliyorlar orada da nakit paraya ihtiyacınız oluyor.
    kantinlerde, gazinoda, pide salonunda kart geçiyor.
    4) vatka ve tabanlık. tabanlık kantinde de satılıyor ancak gelirken getirmenizde fayda var nitekim bota alışma aşaması çok önemli. herkese sıfır bot veriliyor. botlar ilk başta çok sert
    olduğu için vatkaya ihtiyaç duyuluyor ben yalnızca arkaları için kullandım ancak bazı arkadaşlar ayaklarının üstüne de koydular. tabanlık kesinlikle çok önemli eğer botunuz subay botu değilse
    tabanı ciddi şekilde sert. uzun süre ayakta duracağınızdan hayati önem taşıyor. ilk hafta sonunda bot ayağınıza yapışıyor adeta onunla yatıp kalkmaya başlıyorsunuz.
    5) el ve yüz kremi. biz çok soğuk bir dönemde gitmiştik ve ben aşırı şekilde krem tükettim. hava bazen rüzgarlı oluyor cildiniz iyice kuruyor koğuşa her çıktığınızda krem sürmeniz gerekiyor.
    elleri çatlayan çok arkadaş oldu.
    6) 2 adet mach 3 ve balsam. girişte istihkak olarak traş köpüğü ve 1 derby 3 veriyorlar ancak mach 3 nispeten daha az zarar veriyor. cildiniz hassassa 1. hafta içinde tahriş yüzünden istirahat
    almış olmanız çok muhtemel daha sonra devreleriniz ağır hasta olmaya başlıyor sakal için o revir sırası beklenmez.
    7) ilaç. arkadaşlar insan burada hasta olmazsa hayatı boyunca olmaz. her türlü ilaca ihtiyacınız oluyor. girişte de bir şekilde sokarsınız çok zor değil. pastilinden ağrı kesicisine kadar
    aklınıza gelen her türlü ilacı getirmeye çalışın. dağ gibi adamların devrildiğini gördü bu gözler.
    8) çok sayıda çorap. biz kütahya'nın en soğuk dönemine denk geldik. 3 kat çorap giydiğimiz oldu. çorapları yıkamak istemiyorum diyen arkadaşlar bu durumu göz önünde bulundursun. siz de en az 2 kat
    giyersiniz. renk fark etmiyor.
    9) tırnak makası. 1 kere kullandım.
    10) 2 takım içlik. 2 takımı da üst üste giydiğimiz günler oldu. üzerine tüm sweatlerimi falan da giydim. gitmeden hava durumuna bakıp tedbirli olunmalı.
    11) yastık kılıfı. ben kendi götürdüğüm yastık kılıfını 2. olarak takmıştım. çok takılmam diyorsanız şart değil.
    12) kitap. çok fazla vaktiniz olmuyor ancak boş kaldığımda yılan oynamak yerine biraz okurum derseniz bence iyi bir seçenek. bir kitap bitirecek kadar vakit bulursunuz.
    13) terlik.
    14) koğuşta yatarken giymelik eşofman, pijama, ropdöşambr artık ne tercih ederseniz.
    15) 10 adet selpak ve 1-2 paket ıslak mendil.
    16) bot boyası. ıslak mendil çoğu zaman işinizi görecektir. 5-7 kere botu boyadım.
    17) iç çamaşırı. renk fark etmiyor.
    18) boyunluk, eldiven ve bere. bu üçlü hayati derecede önem taşıyor. renkleri genel olarak pek önemli değil ancak siyah olması laf gelmemesi açısından iyi olur. benim berem lacivertti bişey diyen olmadı.
    19) askı. kamuflajları asmak için ihtiyaç oluyor. ben götürmemiştim fazla getiren arkadaşlardan aldım. önemliymiş.
    20) plastik kelepçe. ranzanın üst katına önceki devreler takmıştı onlardan görüp biz de tavsiye edelim demiştik. kamuflaj askılarını asmak için çok mantıklı.
    21) kalem kağıt. not alırsınız bişeyler.
    22) sigara içiyorsanız tüketim miktarınızdan biraz fazla sigara. kantinde camel ve winston grubu hariç sigara ben görmedim.
    23) girişte yiyecek almıyorlar bilginiz olsun götürmeyin.
    24) saat. 15:40'ta herkes hazır olsun emri geldiğinde sağa sola sormamak açısından çok önemli.
    25) dudak kremi. çatlıyor..
    26) muayene maskesi. aşırı önemli. yat içtimaları koridorda alınıyor. 360 kişiden 20 kişi öksürürse ertesi gün 20 kişi daha hasta oluyor. hastalık tedbiri için önemli.

    istihkak olarak verilenler:

    1) banyo ve yüz havlusu
    2) yazlık pijama takımı
    3) 2şer adet don ve atlet
    4) 1 adet derby 3
    5) 1 adet derby banyo
    6) 1 adet çorap
    7) hobby şampuan
    8) arko traş köpüğü

    istihkak değişirse bana küfür etmeyin havlu götürün.

    süreç boyunca yapılanları ve yemekleri not almaya çalıştım eksikler olabilir.

    aksi bir durum olmadıkça 06:00 sabah içtiması ve kahvaltıya gidiş 12 öğlen yemeği 17:30-18:00 akşam yemeği 21:00 yat içtiması.
    hafta sonu 30 dk - 1 saat kadar geç kalkılıyor geç yatılıyor

    ilk gün giriş işlemleri ile geçiyor. size tavsiyem ortalarda gidin sabah erken veya çok geç gitmeyin 11-12 gibi giriş yapmak en uygunu olabilir. ben 10:30 civarı katıldım işlemlerin bitişi saat 17:30 civarına kadar sürüyor. akşam yemeğine yetiştik. aynı gün valiz teslimiyle falan uğraşıyorsunuz gece ancak sona eriyor. ilk gün askerliğin büyük kısmının beklemek olduğunu kısmen anlıyorsunuz.
    ilk hafta cuma gününe kadar komut eğitimleri, temel eğitimler, askeriyede kullanılmak üzere vesikalık fotoğraf çekimi, tugay komutanının hoşgeldiniz konuşması.
    cumartesi günü öğlene kadar isteyenler spor yapıyor. geriye kalanlar istirahat.
    pazar günü istirahat.
    ikinci hafta atış eğitimleri, silahlı hareket eğitimleri, temel savaş stratejileri gibi konular işlenip perşembe günü atış yapıldı. bu hafta salı günü kağıt kalem dağıtılıp memnuniyetsizlikler hakkında anonim fikirler alındı. kısmen de düzeldi bunlar. cuma öğleden sonra isteyen silah temizliği yaptı ve sök tak eğitimine katıldı istemeyenler istirahat etti. bölüğün çoğunluğu bu hafta hasta oluyor.
    cumartesi günü öğlene kadar isteyenler spor yapıyor. geriye kalanlar istirahat.
    pazar günü istirahat.
    son hafta yemin töreni hazırlıkları yapılıyor. ailesi gelenler ve gelmeyenler ayrılıyor. ailesi gelmeyenlerin ağır bir provası yok ancak ailesi gelecek sayısını tutturmak için bazı kişiler ana provaya seçiliyor. ana grubun eğitimi ağırmış. uzun süre ayakta durmaktan yakınanlar oluyordu. ben ailesi gelmeyen ekiptendim haliyle fazla yormadılar.

    süreç boyunca çok kişiye küfür edeceksiniz. siz de küfür yememeye gayret gösterin çünkü insanlar 1. haftadan sonra yavaş yavaş herkesi tanımaya başlıyor. kötü bakışlara maruz kalmak istemezsiniz. erbaş ve er toplam 360 kişi var. 2-3 kişi yüzünden tüm bölüğük geç kalıyor veya ceza alıyor.

    herkesin yapması gereken bazı görevler var bunlar sırayla geliyor. tuvalet temizliği (ismi tiksindirici olsa da en kolayı bu), 1 gün boyunca yemekhane görevi (05:10'da yemekhaneye girilip akşam 20:30'a kadar temizlik, yemek dağıtımı, bulaşık vb. işler ), iş mangası (ana yemekhane (3 vardiya seçiliyor), nizamiye vb. tüm tugayın işlerine dağıtılıyorsunuz. en zoru ana yemekhane.) genel olarak yemekhane işlerinde çok yorulacaksınız hazırlıklı olun.

    yemek listesi:

    1.gün

    akşam: kuru fasülye, pilav, yoğurt, soğan, şehriye çorbası

    2. gün

    sabah: meyveli yoğurt, yumurta, 3 ufak sosis, peynir, zeytin, bal, çay
    öğlen: haşlanmış tavuk, pilav, yayla çorbası, pilav, irmik helvası
    akşam: şehriye çorbası, makarna, etli patates, hoşaf

    3. gün

    sabah: sucuk, yumurta, meyveli yoğurt, peynir, zeytin, vişne reçeli, çay
    öğlen: pilav, köfte, mercimek çorbası, muz, salata
    akşam: bulgur pilavı, etli nohut, portakal, şehriye çorbası

    4. gün

    sabah: çokokrem, yumurta, milföy börek, peynir, zeytin, meyveli yoğurt, sosis, çikolatalı süt
    öğlen: pilav, turuncu çorba(şehriye benzeri içinde hamur olan çorbaların hepsi aynı olduğundan artık bu isimle anacağım), et, portakal
    akşam: yemeği yemedim pideciye gittim bilmiyorum

    5. gün

    sabah: peynir, zeytin, sucuk, vişne reçeli, gofret(ömrünüz boyunca yiyemeyeceğiniz cinsten), meyveli yoğurt, çay
    öğlen: patates kızartması, köfte, salata, mercimek çorbası, muz
    akşam: taze fasülye, barbunya, yayla çorbası, portakal, çikolata(ömrünüz boyunca yiyemeyeceğiniz cinsten)

    6. gün

    sabah: sucuk, milföy, peynir, zeytin, reçel
    öğlen: domates çorbası, pilav, patatesli sulu yemek
    akşam: turuncu çorba, makarna devamını hatırlamıyorum

    7. gün

    sabah: sucuk, peynir, zeytin, meyve suyu
    öğlen: domates çorbası, et, makarna, mandalina
    akşam: ezogelin, et, pilav, salata, portakal

    8. gün

    sabah: sosis, çokokrem, yumurta, peynir, zeytin, çay
    öğlen: turuncu çorba, bezelye, yoğurt, makarna, aşure
    akşam: turuncu çorba, et, pilav, portakal

    9. gün

    sabah: yumurta, sosis, milföy, vişne reçeli, peynir, zeytin, meyveli yoğurt, çilekli süt
    öğlen: mercimek çorbası, patatesli tavuk, pilav, puding
    akşam: sucuklu kuru fasulye, makarna, domates çorbası, yoğurt

    10. gün

    sabah: yumurta, reçel, peynir, zeytin, meyveli yoğurt, çay
    öğlen: et döner, pilav, ezogelin çorba, revani, kutu kola
    akşam: etli nohut, makarna, salata, portakal, turuncu çorba

    11. gün

    sabah: yumurta, zeytin, peynir, meyveli yoğurt, bal, sucuk, çay
    öğlen: 2 tost yedim yemeğe gitmedim
    akşam: yeşil mercimek çorbası, makarna, etli patates, yoğurt, elma

    12. gün

    sabah: kahvaltıya gitmedim tost yedim
    öğlen: revirdeydim tost yedim
    akşam: turuncu çorba, makarna, taze fasülye, portakal

    13. gün

    sabah: sucuk, milföy, meyveli yoğurt, peynir, zeytin, yumurta, çilek reçeli, çay
    öğlen: tost
    akşam: pırasa vardı pide yedik.

    14. gün

    sabah: yoğurt, yumurta, bal, peynir, zeytin, çay
    öğlen: turuncu çorba, barbunya, köfte-patates, turşu, elma
    akşam: yeşil mercimek çorbası, makarna, etli patates, kemal paşa tatlısı

    15. gün

    sabah: yumurta, sosis, dankek, çilek reçeli, peynir, zeytin, çay
    öğlen: mercimek çorbası, et, pilav, portakal
    akşam: domates çorbası, makarna, kuru fasülye, yoğurt, turşu

    16. gün

    sabah: peynir, zeytin, yumurta, milföy, reçel, çay
    öğlen: mercimek çorba, haşlama et, pilav, irmik helvası
    akşam: turuncu çorba, nohut, makarna, meyveli yoğurt

    kalan öğünleri de not etmiştim ancak telefondan silindi malesef yazamıyorum. lezzetlerden bahsedecek olursak turuncu çorba kötü diğer çorbalar güzel. bazı günler yemekler çok güzel ancak bazılarında bir o kadar kötü. meyveli yoğurt sizi mutlu edecek bir detay. makarnayı yiyebilen görmedim ben. meyve sıkıntısı hiç çekmiyorsunuz fazla fazla meyve yiyorsunuz muz, portakal, mandalina, elma yiyebildiğiniz kadar yiyin sonra da dağıtılıyor isteyen alıyor zaten. kahvaltıda beyaz peynir istisnasız her gün var uzunca bir süre yemek istemiyorum. tuzsuz yemeye alışırsınız ancak yumurta tuzsuz ve soğuk hiç çekilmiyor mecburiyetten yiyorsunuz.
    lig başladıktan sonra isteyenleri maç izlemeye götürdüler. sinema salonunda izleniyor. ortamı merak ettiğim için bursaspor - fenerbahçe maçına gittim. ilk yarı uyudum ancak çok keyifli maçtı. futbol tutkunlarına duyurulur :d
    akıllı telefon sorularını çok gördüm ancak komutanlar ekşiyi okuduklarını açıkça söylediler diyeyim siz anlayın.

    gitmeden gözleri aşka gülen şarkısını ezberleyin gidince anlayacaksınız. askerden sonra vasos agotados ve para ver precio sizin için büyük anlam ifade edecek. son sıra hariç çömel aklınıza kazınacak. 1. bölükteyseniz eğitimlerden sonra r'leri bastırarak konuşacaksınız. koğuşunuzda zamanla herkesin lakabı oluşacak. 1. bölükte yaparsanız cehennemin fragmanını izlersiniz.

    tekrarlıyorum belki ama koğuş grubunda üstüne basarak şunları yaz dedikleri konular:

    1) hastalıklar
    2) kütahya çok soğuk
    3) yemekler
    4) maske
    5) kilit götürmeyin
    6) yemin töreninde olduğunuz yere bayılın kimseyi rahatsız etmeyin uyarısı(dalga geçmiyoruz bu uyarı yapıldı)

    önemli bişey gelirse aklıma editlerim.

    şimdiden hayırlı tezkereler.
  • erkek arkadaşımın dağıtım iznine geldiği vakit "keşke kütahya'da olsaydım, ne güzeldi oranın yemekleri" demesine neden olmuş mekandır.
    ben adam ankara'ya, yanıma geldi diye sevinir sanıyordum her hafta görüşebileceğiz diye. adam her izne gittiğimde "şimdi kütahya'da olsaydık..." diye başlıyor söze. varın gerisini siz düşünün artık.
hesabın var mı? giriş yap