*

  • boş, gereksiz, önemsiz...
  • kömür yanmasından elde edilen, havadan hafif, zehirli, yanıcı gaz
    doğal gaz ve bütan/propan gazlarından önce şehir şebekelerinden verilen ısınma ve pişirme amaçlı kullanılabilen gaz
  • sanirim co ve h2 gazlarinin karisimindan olusuyor. eger öyleyse, yuhh diyorum, eskiden bunu kullanan zihniyete. (bkz: karbonmonoksit)
  • sade suya tirit.
  • istanbulda hava gazi üreten ilk fabrika 1853 yilinda yedikulede ikincisi de 1865 de de kurbagaliderede kuruldu. 1891 de ilk havagazi şirketi kuruldu, yasar kemal basta olarak birçok ünlünün çalıştığı "istanbul havagazi ve elektrik ve teşebbüsati sinaiye türk anonim şirketi" 1945 de kamulaştirildi ve belediyeye devredildi. hava gazi, ankaraya 1925 yilinda, galiba izmire de ilk fabrika 1857 de gelmisti. havagazi ilk basta sokak aydinlatmasinda kullanıldı. daha sonra evlere girdi, 50 li yillarda junker marka sofbenler sayesinde de banyolarda da kullanilmaya baslandi.
  • hala daha "il hudutlari dahilinde havagazi baglanmasi icin havagazi idarelerinde olacak islerimi takibe" seklinde noter vekaletnamelerinde gecen sey.

    (bkz: matbu form)
    (bkz: ben bugun bunu gordum)
  • metan, karbonmonoksit ve hidrojen gazlarinin karisimindan olusur
    (bkz: town gas)
  • ilk bulanların, türkçenin de henüz kullanıma girmemesinden kaynaklı ortaya çıkardığı tuhaf bir tamlama.
    hava zaten gazdır, bir de gazı tutup gaz olarak belirterek bunyede değişik etki yapmaya ne gerek var dimi, yoksa ben mi yamuluyorum...
  • karbon iceren bir maddenin az oksijenle yuksek basinc ve sicaklikta kismi oksitlenmesi sonucu h2, co ve/veya ch4 elde etme yontemi (bkz: gasification). karbon iceren madde komur olabilir, biokutle olabilir, agir yaglar olabilir ve hatta dogal gaz olabilir. yani teorik olarak bir gazi "gasify" edebilirsiniz. sonucta olusan gazin kullanimina gore proses ozellikleri secilir. ornegin bu metodla uretilen sentetik gaz (syngas) sayet enerji uretimi icin kullanilacaksa proses sartlari co ve h2'yi maksimize edecek sekilde ayarlanir. yok sayet hidrojen elde etmek istiyorsaniz, haliyle h2'yi maksimize etmeye calisirsiniz. sayet amonia elde etmekse niyetiniz o zaman kismi oksitlenmeyi hava ile yapip ortama gerekli n eklemesi yapilabilir. bu yontein 1950'lerden sonra populerligini kaybetmesinin nedeni tamamen ekonomidir. dogal gaz ve nafta ekonomik olarak daha elverisli oldugundan bu teknolojiye yatirim yapilmamisir. 1970 petrol krizi doneminde kismi yatirim yapilmis, 2000'den itibaren petrol ve dogla gaz fiyatlarinin yukselmesi uzerine bu teknoloji tekrar ciddi olarak gundeme gelmistir. bu teknolojinin cevreye dogal gazdan daha fazla zarar vermeyecek sekilde uygulanabilir olmasi da bu teknolojiyi gunumuzde uygulanabilir kilmaktadir. bu nasil oluyor derseniz, gasifier'da uretilen syngas bir takim kimyasal islemlerden gecirilip icindeki kukurt ve agir metallerin neredeyse tamami ayrilip bu maddeleri kullanan kimyasal tesislere satilabilmektedirler. sonra syngas gaz turbunlerine gonderilip enerji uretilmekte ve gaz turbunlerindeki yanma sonucu olusan co2 de gasifier'a geri gonderilip oksidasyon reaksyonlari icin "isi dusurucu" olarak kullanilmakta, dolayisi ile dogal gazdan bile daha az co2 salinimi yapilmasi saglanmaktadir. tabii ki bu teknoloji cevreyi kirletmektedir. gunes ve ruzgarla elde edilen enerjiye gore cok daha "kirli" bir yontemdir ama bir o kadar da ucuzdur. komuru bol olan ulkelerin (amerika, cin) bol yatirim yaptigi bir teknolojidir. (bkz: clean coal technologies)
hesabın var mı? giriş yap