• ingiliz yapımı savaç uşağı. eski modellerden tabi, 1930'larda üretimine başlanmış, zamanla gelişip bir kaç varyantlı bir seri olmuş, hem "fighter" hem de "bomber" özellikleri var (ay em the bombacı diye berbat bir espri de yapasım var şu an). 2. dünya savaşında, spitfire ile beraber ingiliz hava kuvvetlerinin önemli uçaklarındandı ama spitfire'ın gölgesinde kaldı tabi biraz.

    türk hava kuvvetlerinde de varmış bunlardan zamanında, hatta 30 küsürlü yıllarda niğde-aladağlar'da bir tanesi siste yönünü kaybedip dağa çakılmış, uçağın düştüğü yer de "tayyare çukuru" diye anılıyor şu an. oralarda tırmanırken hala ufak tefek uçak parçalarına rastlamak mümkün.
  • 2. dünya savaşı standart müttefik avcı uçaklarından biri.

    teknik yapı olarak 1. dünya savaşı yıllarına aittir (metal tahta karışımı gövde yapısı). bu nedenle de messerschmitt bf 109lar karşısında etkisiz kalmış (daha doğrusu köpek edilmiş*), korumasız uçan alman uçaklarına saldırda kullanılmışlardır. bunların yapması gereken görevleri de (alman avcılarla dogfight) spitfirelar üstlenmiştir.

    hız:542 km
    menzil: 752 km
    max yükseklik: 11 km
    üretildikleri tarihe göre merlin mk2, mk3 ve mk4 motoruyla donatılmışlardır.
  • mk iv varyantının son uçuşa elverişli üyesinin 14 ağustos 2022'de çekya'daki cheb festivalinde düşerek pilotu petr paces'in vefatına sebep olmasıyla birlikte önemli bir üyesini kaybetmiş, vaktinde toplam 14.487 adet üretilmiş, ikinci dünya savaşında hem miğfer hem de mihver devletleri tarafından operasyonel olarak kullanılmış savaş uçağı.

    düşen uçak, bir savaş uçağı açısından oldukça hareketli bir ömür geçirmiş; 1942 yılında yapılmasının ardından birleşik krallık hava kuvvetleri ile italya ve yunanistan görevlerini içeren, pilotundan teknikerine geniş bir çevre ile vakit geçirmiş olsa da 1947 yılında filistin'de terk edilerek yalnızlığı ve unutupmuşluğu da dibine kadar yaşamıştır. 1983 yılında hatırlanarak birleşik krallık'a geri dönse de 2006'da kanada'ya satılmasının akabinde belçika ve çekya firmalarına satılarak sezercik filminde iteklenen çocuk misali oradan oraya savrulmuştur.

    https://en.m.wikipedia.org/…iving_hawker_hurricanes
hesabın var mı? giriş yap