• hawking i$imasi da denen ve stephen hawking tarafindan kara delik'lerin yaydigi radyasyonun nasil olup da kara deligin cekim gucune kapilmadan kacabildiginin quantum prensipleriyle aciklanmasi uzerine soz konusu kara delikten cikan radyasyona konmu$ isimdir..
  • event horizon (bkz: olay ufku) yakininda quantum flactuations sonucu ortaya cikan madde ve zitti anti madde ciftinden birinin birbirlerini yok edemeden kara delik tarafindan yutulmasiyla olusan karadelik isinimi.
  • genel relativite teorisine göre kara deliklerden dışarıya hiç bir şey kaçamaz ancak hesaplara quantum alan teoriside katıldığında kara deliklerinde kara cisim ışıması gibi bir ışıma yaptıkları ve bu ışımanın sıcaklığının da kara deliğin kütlesi ile ters orantılı olduğunu 1974 yılında s. hawking teorik olarak ispatlamıştır. bu özellik nedeniyle kütle kaybı büyük kütleli kara delikler için önemsiz bir durumdur.örneğin güneş kütlesine sahip bir kara deliğin hawking radyasyonu ile kaybettiği enerji 2.73 kelvin sıcaklığa sahip kozmik mikro dalga arka plan ışınımın dan soğurdukları enerjinin yanında çok küçüktür.
    yani bir kara deliğin sıcaklığı t
    t=6.2x10exp(-8)x(mg/mk) burada mg güneşin kütlesi ve mk ise kara deliğin kütlesidir.
    burada bir ikinci durum şudur ki bu kütle kaybetme süreci o kadar yavaştır ki örneğin kütlesi dünyadaki ortalama bir dağın kütlesine sahip bir kara deliğin (kütlesi on üzeri 14 gramdan az) kütlesini tamamen kaybetmesi için geçmesi gereken süreç yaklaşık olarak evrenin yaşına eşittir.
  • hawking bu fikirle, leonard susskind le girdiği kara delik savaşından malup ayrılmıştır, 2004’de dublin’deki bilimsel bir konferansta hawking yenilgisini kabullenmiştir.. geçenlerde discovery science da belgeseli yayınlanmıştır, susskind baba nın ne denli dahi ve aynı zamanda inatçı olduğunu göstermiştir, hayranlık uyandırmıştır.

    detaylar için ; `http://fiziginsahi.wordpress.com/…/karadelikler-mi/`
  • hawking'in teorisine göre;

    sanal parçacık denen bir olay vardır. çok kısa bir süre için ortaya çıkan parçacık ve anti parçacık yine çok kısa bir süre içinde birbirini yok eder, bu yüzden gerçekliğin bir parçası sayılmazlar.

    kara delik ise negatif yüklü parçacığı kendine çekerken pozitif yüklü parçacık kaçar. kara delik negatif yüklü parçacık yüzünden enerji kaybeder ve dışarıda kalan pozitif parçacık bu enerjiyi uzaklaştırır.

    buna da hawking radyasyonu denir.
  • şurada hakkında güzel bir anlatımı olan teori. durumu olmayan arkadaşlar için özetlemek gerekirse diyor ki, hawking 72 yaşında, arkadaşları ona einstein diyor.
  • karadeliklerin dışarıya verdiği radyasyona verilen isim.
  • sonik karadeliklerde test edilen* ve bu sayede stephen hawking hayattayken kanıtlanma şansı doğan teori. steinhauer bunu kanıtlayabilirse hawking'in nobel ödülü almasına kesin gözüyle bakılıyor fakat konunun hala tartışmaya açık yanlarının olduğu söyleniyor.

    http://futurism.com/…rove-hawking-radiation-exists/
    http://www.express.co.uk/…l-prize-hawking-radiation
  • hawking ışıması da bir diğer adıdır. uzay boşluğunda mevcut virtual particlelardan kaynak alır. olay ufkunun* hemen dışında olan yalancı parçacıklar yüksek çekim kuvveti tarafından karadeliğe doğru çekilirken gerçek parçacıklara dönüşürler. bu süreç sırasında parçacık/anti parçacık oluşur ve onlardan birinin kara delikten kaçması ışımaya neden olur.

    teoride önemli bir ayrıntı var yalnız. kara deliklerin yaydıkları enerjinin gücü kütleleriyle ters orantılıdır. ne kadar küçüklerse evrene o kadar kuvvetli hawking radyasyonu yayarlar ki bu da incelenesi bir konu aslında.
hesabın var mı? giriş yap