• yeni yeni gelişen bir web programlama dili
    sunucu tarafında php, perl,ruby,python ile kullanılabilen, kullanıcı tarafında javascript(ajax) ve flash gibi olayları birleştiren bir yapıya sahip, geleceği parlak gibi gözüken programlama dili
    http://haxe.org/
  • haxe ile yazılan kodu .js, .php' gibi kaynak koduna çeviren, yerine geldiğinde .swf olarak derleyebilen dil ve çevirici. denemedim ancak mybruteden gördüğüm üzere çöküşlerde.
  • hala gelişmekte olan proje.dile bakıldığında actionscript ile inanılmaz benzerlik gösteriyor.hatta çoğu şeyi aynı.haxe olarak yazdığımız kodları istediğimiz platforma derliyoruz.air jvm gibi herhangi bir platform kurmaya da ihtiyaç duymuyor.öğrenildiği taktirde güzel şeyler çıkabilir ancak kaynak problemi çıkma olasılığı çok yüksek.yazdığınız kodu windows platform için derlediğinizde kodlar c++, swf için derlediğinizde actionscript, html5 olarak derlediğinizde javascript'e dönüşmekte.ilginç ve çok yararlı hedere hüdere olmuş.ide için flashdevelop kullanıyor bu canım dil.çalışacağınız platform için gerekli sdk, jdk vs.leri kurduktan mütevellit, başlıyorsunuz yazmaya.sonrada derle gitsin.

    desteklediği platformlar;
    java - air - swf - windows - linux - mac os - ios - android - html5 - webos - blackberry

    as3 benzerliği ( aynı lan bunlar - xml bağlantısı hariç, as2 ile aynı diyorlar)
    haxe code
    import nme.display.sprite;
    import nme.events.event;

    actionscript code
    import flash.display.sprite;
    flash.events.event;

    http://haxe.org/
    http://www.nme.io/
  • underrated olduğunu düşündüğüm programlama dilidir.

    abi bir dil düşünün, yazılım sonrasında tek bir hamleyle şu ortamlara native compile alıyorsunuz; c#,c++,python,php, java,javascript,ios,android,html5,lua, actionscript 3,flash...

    sadece şu olay psikopatlık, manyaklı abi. çığır açması gerekiyordu bu şekilde bakınca. en azından belli alanlarda. ayrıca benchmark'larda alnının akıyla çıkıyor sırf şu native portları sayesinde. dil olarak actionscript 3 syntax'ı diyebiliriz. oldukça basit ve kullanışlı yapıya sahip bir dil. ayrıca oop'dir, syntax yapısı çok yönlü olduğu için kullanıcıya pofidik minder rahatlığı sağlıyor. tabiki daha çok simülasyon, multimedia, oyun sektörlerini bayram ettirmesi gereken bir dil.

    kha isminde bir multimedia framework yapıldı bu dille. benchmark'ları sikti attı müdürüm afedersin.

    haxeflixel diye bir oyun geliştirme kütüphanesi var ki o da ayrı manyak birşey. abi şu adamların komunitesindeki zilyon tutorial, source kod, anlatımı birçok framework yapamıyor amnıke. cidden anlamıyorum, nasıl bu kadar az populer kalabilmişler, ibretlik resmen. fakat kullanıcı kitleleri de bir o kadar sadık, bir o kadar memnun, bir o kadar hastası bu ortamın. o yüzden hala faal bir şekilde yardırıyorlar.

    cidden anlamıyorum bu yazılım dünyasını sözlük.
  • kendimden utanmamı sağlamış web programlama dili. evet yıl olmuş 2017, 20 yıla yakındır kod yazıyorum ama bu hayvandan henüz haberim oldu.
    c#, java, go bir dilse, haxe de sanırım google translate oluyor.
  • (bkz: underrated)

    aşırı underrated bir dil, inanılmaz bir şey lan. tek bir dilde yazıp istediğin şeyden native compile alıyorsun daha ne istiyorsun.

    (bkz: buralar değerlenecek)
  • deli işi gibi duruyor.
  • amacı platformlar arası kod paylaşımını en rahat şekilde ve kısa sürede gerçekleştirmek olan cross-platform toolkit. bir nevi transpiler* işte. bir kaynak kodu (haxe language) alıp başka bir kaynak koda (target language) çeviriyor.

    adı sanı pek bilinmez.

    https://haxe.org/
  • haxe 4 ile gelişmeye devam eden programlama dilidir.
  • (bkz: dead cells) oyununun oyun motorunun da (bkz: heaps) yazıldığı dildir.

    lakin bir süredir izliyorum ve biraz eleştirmek de istiyorum şimdi. efendim beni rahatsız eden belli başlı şeyler var bu dilde, belki populerliğinin az olmasının sebebi bunlardır, müthiş potansiyele sahip, komunitesi ile kısıtlı hamleler yapan bir teknoloji görüyorum ben.

    -native dillere compile edebiliyorsun tamam. bu oldukça güzel, bundan insanlar şunu bekler; ben haxe'ye geçip, haxe ile yani tek bir dil ile tüm hedef dillere ve onun populer kütüphaneleriyle projeyi baştan sona bitirebilmeliyim. bu desktop app da olabilir, mobil tarafa uygulamalar da olabilir, cross platform oyun da olabilir, sunucu servisi de olabilir, front-end bir iş de olabilir.

    -evet komunitelerinin çoğunluğu eski flash actionscript guruları. ekosistemi de biraz onlar belirlemiş lakin farklı alanlardan insanları da ekosisteme dahil etmek için atıyorum kurulum alternatiflenebilmeli. atıyorum isteyen kurulum işlemlerini golang'deki gibi bir setup arayüzü ile yapabilmeli, isteyen terminal ile yapabilmeli.

    -şu flash'dan komple kopup gitsinler ya, harbiden insanlar bunu duyduğunda uzaklaşıyor. onun yerine html5'e sağlam bi port yapıp, debug ve test işlemleri için onu kullansalar ne güzel olurdu.

    -zaten senin syntax'ın javascript'e de inanılmaz benziyor. web alanında çalışan javascript gurusu adamları cezbetmelisin. bu syntax'la kod yazıp sadece web tarafına değil native build ile tüm platformlara uygulama geliştirin diyebilmelisin.

    aklıma gelenler bunlar, ama dediğim gibi çok güzel bir fikir eski flashçılarla çevrili çok kısıtlı düşünen bir komunite tarafından yitip gidiyor. onlara hizmet ediyor başka alanlara yayılma politikası yok.
hesabın var mı? giriş yap