• rıza nurun yakın tarihe ve önemli isimlerine ilişkin anılarının yer aldığı 4 ciltlik eser.. nur'un mustafa kemale ve çevresindekilere yönelttiği bir takım iddialar nedeniyle kısa bir zamana kadar yayınlanması yasak olan bir eserdi.. bu iddiaların içeriğini siyasi eleştirilerden ziyade belden aşağı saldırılar oluşturmaktadır..
  • eski milletvekili riza nur'un anilari. bu kitabi evinizde bulundurmak ulkemiz kanunlarina gore suctur, ona gore.
  • 1968'de yasaklanarak toplatılan kitaplar arasındadır.
  • (bkz: #22560781)
  • şimdiye kadar okuduğum en eğlenceli/ komik hatırattır. rıza nur , lozan konferansına gönderilecek heyete rauf orbay ' ın başkanlık yapmasına, orbay'ın abaza kökenli olması nedeniyle şiddetle karşı çıkar ve yerine halis türk olan ismet inönü ' nün gönderilmesi konusunda hiç sevmediği ve kendisinin hiçbir talebini yerine getirmeyen mustafa kemal ' i ikna eder. sonrasını bizzat kendisinden dinleyelim:

    ''hayret!... bana dediğini yaptı. ben de çok keyiflendim. bir türk reistir. türkün işini türk görecektir. 'demek türkün adamı var' dedim. meğerse ne hata etmişim?!... bir abazanın atılmasına, fakat yerine bir bitlisli kürdün geçmesine sebep olmuşum... bunu lozan'da öğrendiğim vakit bana inme iniyordu.'' (3. cilt, 963. sayfa)

    özellikle son cümlesini okuyunca; gülerken sandalyeden düşen ekşici piç oldum.
  • bunun 1960'da yayinlanmak uzere riza nur tarafindan british museum'a gonderildigi dedikodusu ortada dolasir. ben sahsen british museum'da veya daha mantikli olan british library el yazmalari seksiyonunda aradim, ama orjinalini bulamadim.
  • kadir mısıroğlu'nun kutsal kitabı.
  • paçavradır.

    (bkz: #91980403)

    (bkz: #91980699)
  • fesli ve tayfasının kutsal kitabıdır.
    öncelikle bu kitabın dr. rıza nur'a ait olduğuna dair kanıt yoktur.
    ne hikmetse söz konusu hatıratlar 1968 yılında ingiliz istihbaratı tarafından fesli kadir'e verilmiş, aynı yıl fesli yayımlamıştır.
    bu sözde hatıratların ingiliz istihbaratında olmasının sebebi ise iddiaya göre dr. rıza nur tarafından 1935 yılında 25 yıl sonra yayımlanması koşuluyla british museum'a verilmesidir. (bu iddia british museum tarafından doğrulanmamıştır.)

    peki hatırat başka nerede var? fransa ulusal kütüphanesinde. lakin orada şöyle bir tutarsızlık mevcut. dr. rıza nur 1942 yılında ölmesine rağmen ulusal müzedeki nüsha bilinmeyen bir kişi tarafından 1949 yılında teslim edilmiştir.

    yapılması gereken şey british museum'da bulunan nüshadaki el yazısı ile dr. rıza nur'un el yazısının karşılaştırılmasıdır. o zaman böyle bi hatırat gerçekten var mı, yok mu hepimiz kolaylıkla öğreneceğiz.
hesabın var mı? giriş yap