• en ilginc pagan unsurlardan biri hic suphesiz haftanin gunlerine verilen ingilizce isimlerde yatar.

    bizans imparatoru konstantin'in hristiyanligi kabul etmesi ve bizansin resmi dini olarak belirlemesinden sonraki donemlere rast geldigi icin genellikle judeo-christian (musevi-isevi) bir olgu olarak dusunulen ve kilisenin de kabul edip uyguladigi haftanin gunleri, aslinda paganizmin etkilerini gosterir.

    anglo-saxon ve norman soyundan gelen ingilizler, haftanin gunlerine monday, tuesday, wednesday, thursday, friday, saturday ve sunday isimlerini vermislerdir. ancak gunumuzde bu sekilde kullanilan isimlerin orijinleri bu anglo-saxon ve norman tanrilarinin isimlerine aittir.

    monday - moon day : ay gunu. *
    tuesday - tiw's day : tanri tiw'in gunu *
    wednesday - wodens day: tanri woden'in gunu *
    thursday - thor's day: tanri thor'un gunu *
    friday - fria's day: tanri freya'nin gunu *
    saturday - saturn's day: saturn'un gunu *
    sunday - sun day: gunes gunu *

    degisik bir olgu ise, hristiyanligin kutsal kabul ettigi pazar gununun, ayni isa'nin dogumunda oldugu gibi (bkz: #6362508) yine gunese adanmis bir gun olmasidir.

    (bkz: hayat ne tuhaf vapurlar filan)
  • hirstiyanligin ozellikle ilk baslardaki yayilmasinda pagan inanislar hristiyanliga asimille olmustur. bunun en buyuk ornegi christmas veya noel olarak adlandirilan hz. isa'nin dogum gununun kutlanmasi gunudur. hz. isa 25 aralik'ta degil, ilkbahar'da dogmustur. ancak yapilan pazarliklarda, easter gunu hristiyanlarin istedigi tarihte, christmas gunu ise, gunes tanrisi'nin dogum gununun kutlandigi 25 aralikta kutlanmasi karara baglanmis, takvimler buna gore duzenlenmistir.

    hristiyanlik genel olarak insanlarin olusturdugu bir din oldugundan ve kurallari genellikle roma imparatoru constantin'in 324'de konstantinopolis'i kurduktan sonra 4.yy'da hristiyanligi resmiyete dokmesiyle olusturuldugu icin, bu tur pagan izlerine cok siklikla rastlanir. hatta su anda adini unuttugum bir ingiliz rahip, hristiyanligin yayilmasi icin rahiplerden ellerinden geleni yapmalarini, gerekirse yerel pagan inanclarini hristiyanliga asimile ederek yorenin insanini hristiyan yapmalarini istemis, ozellikle roma kilisesi'nin ustunlugunu diger kiliselere kabul ettirmesine kadar gecen surec icinde hristiyanlik orjinalinden farklilasmistir.

    muslumanlikta da pagan izleri yok degildir, ancak hem hristiyanliktan yaklasik 600 yil sonra ortaya cikmis olmasi dolayisiyla orjinal belgelerin gunumuze kadar gelmesiyle, hem de cok genis cografyalara cok cabuk, ancak tek bir kutle halinde, yayilmis olmasiyla hristiyanlik kadar paganizmden etkilenmemistir. ornegin hristiyan'likta hz. isa'nin heykeli ve resmi yapilabiliyor oldugu halde, islamiyet'te hz. muhammed'in resmi veya heykeli yapilamaz, ki bunun baslica nedeni putperestlikten gelen arap kabilelerini bu geleneklerinden uzaklastirmaktir. hristiyanlik ise hz. isa'nin heykelini yapmakla kalmaz, onu tanrinin yer yuzundeki yansimasi olarak gordugunden, tanri ile es anlamli olarak kullanir. bu paganliktan gelme bir aliskanliktir, ve constantin'in 325 yilinda nicaea'da toplamis oldugu council of nicaea'nin karariyla olusturulmustur.
  • hepimiz cocukken vikings izlemi$tik, hayatimiza boyle paganliklar katan trt'ye te$ekkur ediyorum. paganlar sizi.
  • (bkz: tütsü)
  • türbe etrafında dönüp dua eden teyzelerimiz, ya da birini anmak için bir dakika boyunca kıpırdamadan duran* amcalarımız çok iyi bilirler bu durumları.. dini inançla alakası yok. "hayatımda paganizmin yeri yok" diyen yalan söyler.
  • dinle ilgili hemen hemen hersey. yeterince derin bir teolojik arastirmanin gosterebilecegi gibi modern (tek tanrili) dinlerin hemen butun rituelleri pagan inanislardan apartmadir. onun icindir ki ayni dinden bile olsalar ayni ulkede bile olsalar insanlarin dini yorumlayislari ve uygulayislari buyuk farkliliklar gostermektedir. ondan sonra gelsin yeni mezhepler yeni kliseler; sonra girsin insanlar birbirine en kral musluman benim, en baba hristiyan benim, kafirsin sen geyiklerine...
  • (bkz: çok yaşa)
    (bkz: tahtaya vurmak)
  • (bkz: adak adamak)
    (bkz: mum yakmak)
  • (bkz: dilek ağacı)
hesabın var mı? giriş yap