• bu başlık sözlükte daha önce açılmıştır diye düşünmüştüm lakin hayal kırıklığına uğradım.

    ortadoğu gündeminde olan savaş ve türkiye gündeminde olan deprem,sel vs. gibi entryleri ve haberleri okuduktan sonra sizlerinde bilinçlenmesini istediğimden bu yazıyı yazıyorum. zira sözlükte konuyla alakalı güzel, bilgi dolu yazılar bulmak isterdim. bulamadım... e ozaman iş başa düştü.

    ülkemizde olası “savaş,deprem,sel,kbrn...” gibi senaryoların yaşanması halinde hayatta kalma çantanızda olması gereken şeyleri, ayrıca giyeceğiniz kıyafetinizden bıçağınıza, silahınıza varana kadar söyleyeceğim. hayatta kalma çantası ismini tanımlayabilecek, benzer isimlerde şunlar “post apokaliptik , survival , afet çantası...” diyebilirim. söyleyeceğim malzeme ve ekipmanları kullanmak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. o yüzden şimdiden söyleyim şu gereksiz, bu gereksiz diye söylenmeyin.

    üzerinizde bulunacak kıyafet :

    mevsimsel farklılıklar olabilir fakat biz yaşamı idamenin en zor olduğu sonbahar ve kışı baz alıyoruz.

    - 3in1 mont
    - termal alt üst içlik
    - kamuflaj alt üst takım *
    - su geçirmez pantolon
    - su geçirmez ve goratex özellikli bot *
    - askeri eldiven *
    - temiz don atlet
    - yedek çorap

    ek(isteğe bağlı):
    - balistik başlık
    - tactical dizlik dirseklik
    - tactical 60-94 hücum yeleği
    - hücum yeleği için balistik plaka
    - googles gözlük*

    not: burada ayrıca dikkat edilmesi gereken üzerinizde kamuflaj renklerinin hakim olması. olası bir savaşda görünüpde keklik gibi avlanmak istemezsiniz heralde. eğer çantayı sadece deprem amaçlı kullanacaksanız turuncu rengini seçebilirsiniz. zaten genelde uçaklarda bulunan hayatta kalma kitleri bile turuncu ve kırmızı rengindedir. fakat depremde yağmacı ve kötü niyetli insanlarında bulunacağını unutmayın.

    silah seçimi :

    aslında bu kendi başına ayrı bir başlık ama kısaca değineyim. isterseniz şu entrymi de okuyabilirsiniz (bkz: ilk defa silah sahibi olacaklara tavsiyeler/@zaharoff)

    36 call* bir tüfeğin artıları ve eksileri:

    artıları:

    -12 kalibre tek kurşunlara göre fiyatları daha ekonomiktir.
    - 12 kalibre kurşunlardan daha hafif ve daha uzun menzillidir.
    - menzili tüfek namlusuna göre değişiklik gösterebilir fakat iyi bir nişancıysanız 300-350 metreden nişan alıp vurabilirsiniz. banamı demez.
    - geri tepmesi yok denecek kadar azdır. tüfeğinizdeki “reddot , red sight , dürbün...) gibi ekipmanları sürekli sıfırlamayla uğraşmazsınız. tabi bu ekipmanın kalitesinede bağlı.
    - genelde 36 kalibre tüfekler ve mermileri 12 lere göre daha hafifdir.

    eksileri:

    - barut gramajının az olması, haliyle şiddetininde az olması.
    - olası bir savaş anında 12 kalibreye göre daha zor bulunması. zira anadoludaki çoğu tüfek 12 kalibre.
    - 36 kalibre tüfekler 12 kalibreye göre genelde daha pahalıdır. şarjörlü olup olmaması değişken faktördür.

    12 call*bir tüfeğin artıları ve eksileri :

    artıları:

    - fişek çeşidinin çooook geniş olması.
    - ülkemizde en yaygın kullanılan av tüfeği çeşidi olması. haliyle fişeği temin etmesi daha kolay.
    - 36 kalibre tüfeklere göre daha ucuz tüfeklerininde olması.
    - bence en önemli özelliği olan barut gramajının fazla olması zira yakın mesafede 7.62 nato mermisinin yapamayacağı derecede bi insanın gövdesini parçalayabilir. halk arasında domdom kurşunu denilen hede.

    eksileri:

    - uzun mesafe atışı 36 kalibre tüfeklere göre çok daha düşük.
    - tek kurşun fişek fiyatları diğerine göre fazla.
    - örneğin 200 mermiyi çantaya atıyım derseniz çantanın yarısını kaplayabilir.
    - “reddot, red sight, dürbün...” gibi ekipmanların çoğunda sürekli sıfırlama derdiyle uğraşırsınız. her atıştan sonra sıfırlama bozulur. tabi bu kullandığınız ekipmanın kalitesine göre değişiklik gösterebilir.

    ekipman :

    - yukarıda seçmiş olduğunuz özelliklerde av tüfeği
    - 10’lu veya 5’li en az 5 adet şarjör
    - ihtiyacınıza göre mermi
    - ilk yardım çantası*
    ya da (bkz: individual first aid kit)
    - acil kit*birazdan içeriğine değineceğim.
    - uyku tulumu (-30 derece)*
    - 5 mevsim çadır* (rengine dikkat edin)
    - askeri mat
    - en az 80 litrelik kamuflaj molle bağlantılı askeri su geçirmez çanta.
    - çanta kılıfı*
    - camel bag *
    - su matarası*
    - taşınabilir su filtresi ve yedek filtreleri
    - gaz maskesi ve yedek filtreleri
    - yaklaşık 25-30 metrelik tırmanış ipi* ve 4-5 tane karabina. (aileside yaninda olanlar için sayısı değiştirilebilir.)
    - not defteri kitap vs. onlara girmiyorum size kalmış.
    -temizlik malzemelerinizden oluşan küçük bir kit. genelde watsons, gratis gibi yerlerde “seyahat kiti” adı altında satılıyor. içeriği özgün olduğundan detaya inmiyorum.
    - güzel bir tactical av bıçağı. kalın olmasına dikkat edin zira değişik tekniklerle kullanırsanız balta görevide görüyor.
    - taktikal bir panço. çadırı yük etmiyim diyenler için gereğinde barınak yapımına müsait bir panço seçin. yanlarda delikleri felan oluyor ordan anlayabilirsiniz. :)
    - kafa lambası
    - radyo
    - pil
    - telsiz * yanınızda başka kişilerde varsa bedava iletişim aracı :)))
    - dürbün

    acil kit : *

    - pusula *
    - tel testere
    - kimyasal ışık çubuğu* yaklaşık 5-6 tane.
    - çakı
    - çok amaçlı çakı *(multi tool)
    - hipotermi için acil durum battaniyesi
    - magnezyum çubuğu
    - düdük
    - küçük fener*
    - dinamolu fener *
    - yedek piller
    - biley taşı

    genel olarak elektrikle çalışan şeyleri bu çantaya eklememeye çalıştım. sebebi ise bir enerji kaynağına bağlı olmadan hayatımızı idame ettirebilmemiz. bu yüzden “gps, saat, güneş enerjili powerbank, gece görüş...” gibi şeylere değinmedim. kendiniz bu çantada eklemeler ve çıkarmalar yaparak daha özgün hale getirebilirsiniz.

    dilerimki ülke ve dünya olarak savaşlardan ve afetlerin getirebileceği zararlardan uzak kalırız. ve yine dilerimki bu çantayı savaşta ve afette değil, eğlenip kamp yapmakta kullanırız.

    çaylak ve yazar arkadaşlar takıldığı yerler hakkında yeşillendirebilir. mesaj kutum çaylaklara da açık.

    edit : ekleme, imla

    edit 2 : evet çanta biraz ağır oldu :)) tek değilseniz grup, aile üyeleriniz arasında paylaşım yapabilirsiniz.

    edit3: yiyecek ve su’yu yazmamışız atarlanmış bazıları. yukarıda bahsettiğim mataranın içine yoğurt koyacak değilsiniz heralde arkadaşlar. yiyeceğe gelirsek konserve tercih edilebilir evet. ama ben tercih etmiyorum. konserve diğer yiyeceklere göre daha ağır olur. nato acil durum yiyeceği olarak snickers ‘ı öneriyor. benimde tavsiyem snickers yönünde olacaktır. zira hem besin değeri, kalorisi yüksek hem de hafif. 10-15 tane çantaya atın derim. ağzınızın tadından ziyade yaşamınız önemli. haberiniz olsun. ayrıca yukarı da bahsettiğim mataraya sahip olursanız altında ki kabın içine su koyup kaynatabilirsiniz. bim ve a101’de satılan 1.50 lira felan olması lazım noodle hazır makarnalar var. onlar da hem hafif hem doyurucu. dilerseniz makarnayı da ekleyebilirsiniz.

    edit4: arkadaşlar açıklama gereği duydum. kıyafet veya silahdan bahsederken üzerinizde bulunacakları kastediyorum. hepsini çantaya atamazsınız zaten. içeriği özgün olduğundan neyi yaniniza alip almayacağınız size kalmış.
  • fazla amerikan programları izliyorsunuz hacılar, burası öyle geniş topraklar değil, dip dibe yaşanan yerleşim yerleri ve elinizde acil durumda hayati malzeme görürlerse gerekirse sizi sikerek almaya çalışırlar, 99 depreminde kepçe operatörlerini bir yandan döven bir yandan da kendi binasına zorla götürmeye çalışan tipler vardı malum

    ha tüfeğim var vururum diyen varsa da kolay gelsin, walking dead seti değil burası yani, ellerine geçirirlerse o tüfeği götüne sokarlar adamın
  • adı üstünde olan çanta. biraz pubg etkisi var sanki bana mı öyle geldi?
  • füzelerin, nükleer başlıkların, atom bombalarının kasıtlı veya kasıtsız olarak es geçildiği çantadır. zaten çanta denmiş ama, tüm bu listedekileri taşımak için garajımızda hazır bekleyen tankımızdan bahsetmeye gerek görülmemiş. onu da ben eklemiş olayım; eğer bu çantacıktan yapmaya karar verirseniz işe ilk olarak tank alarak başlamanız gerekiyor sevgili romalılar. ayrıca; listeye gıda maddeleri yine füze ve atom bombası örneğinde olduğu gibi bilerek ya da bilmeyerek eklenmemiş; o konuya da hazır yeri gelmişken açıklık getireyim hemen. çantamızın yanına evde beslemek üzere 2 tane kuzu alıyoruz, yanına da büyükçe bir akvaryum, içine 10-12 tane levrek atıyoruz. hayvanların canlı olması önemli, çünkü böylelikle bozulmalarının önüne geçiyoruz. acil bir ihtiyaç anında; minik çantamızı, besleyip büyüttüğümüz kuzularımızı ve akvaryumumuzu alıp tankımıza doğru yola çıkıyoruz. tabi bunların yanına kraker, konserve, makarna gibi erzaklarımızı da eklersek hepimizin faydasına olur, yine de siz bilirsiniz.
  • bir tanıdığım var. depremden sonra istanbul'da yaşanacakları kestirebildiğinden, en iyi çözümün kaçmak olduğunu düşünür. ama çocuğun okulu v.s. sebepten şimdilik sürekli olarak yapamıyor bu planını. belki de haklıdır. çünkü denilen şiddette bir deprem, tarihin yazdığı en büyük trajediye de konu olabilir. hatta hep derim, ilk anda ölenler belki de kalanlardan şanslı olabilirler. hele ki bir mezarları falan olursa.

    neyse, bu adam sırf bu iş için kross motor aldı. yol mol kalmaz diye.hadi bu neyse... bu, sadece evinin önüne park edemediği unimog a ulaşana kadar bir tedbir. evet, eski askeri tip unimoglardan aldı. tam 7 tane. biri full çalışır halde, evine yakın emniyetli bir yerde, diğer altı tanesi yedek parça niyetine, sanayi bölgesine yakın, merkeze uzak bir arazide. en son yatağını çelik kafesle donatıyordu, bir de köy yollarından falan, kaçış rotası hazırlamış. başka bir sürü dehşet planı...

    hani şu türkiye'den bişey olup gitmek olayı var ya? bunun bir de istanbul'dan başına bir şey gelmeden gitmek hali var ki, mantıken düşünülebilir yani. çünkü sadece deprem mi? trafik kazaları, yol magandaları gibi depreme falan kalmadan öldürecek bir çok risk var bu şehirde.
  • (bkz: bug out bag)

    bu çantanın doğru strateji olmadan tek başına anlamı yok. amaç sağlıklı şekilde hayatta kalmak. zombie apocalpypse veya 3. dünya savaşı senaryosu gibi hazırlanmaya da gerek yok. zaten o durumların hiçbirinde ne bu çanta ne de başka bir ekipman işe yaramaz. silahlar, mataralar, kocaman çanta, komando gibi gezmek ise yapılacak en yanlış tavır. en doğru tavır ise "gri adam" yaklaşımıdır. gri adam yanında değerli birşey taşıdığını belli etmeyen, ortamda dikkat çekmeyen ve en önemlisi kimse için bir tehdit gibi görünmeyen kişidir. bi panik durumu oldu yanında silahın var o kanunsuzlukta kaç kişiye karşı koyabilir ne kadar süre uyanık kalabilirsin ? tam tersi bu komando tavrı nedeniyle linç edilme soyulma olasılığı çok daha yüksek. o yüzden dikkat çekmeyen sessiz kendi yoluna giden görünmez adam en doğru stratejidir.
  • up.
  • acil ve zaruri durumlarda kullanılmak üzere; kullanım yeri dikkate alınarak uygun ekipman ve gıda ile tamamlanarak muhafaza edilen çantalardır. (bkz: #114975552)
  • deprem, savaş gibi olası felaketlerde hayatta kalmanıza katkıda bulunacak çantadır. twitter 'da paylaştığım video ve görsellerde çanta içeriği hakkında çok fazla soru aldım. birkaç farklı içerikte çantalarım var. kışın araç varken kullanabileceğim, yazın yaya bir şekilde kullanabileceğim ve hepsi farklı acil durumlar için hazırlanmış çantalar...

    *5.11 rush 24 çanta
    cordura kumaştan imal edilmiş olması, ır nvg kameralarda kumaşın parıltı yapmaması. tasarımı, molle sistem olduğu için üzerine ekstra pouch ekleyebilme şansı olması. 5.11'in aynı seride daha büyük rush 72 çantası da var. ona da sahibim lakin meskun mahalde sivil yerleşimde ne kadar küçük ve hafif bir çanta olursa göze batmamayı sağlar. aksi halde düşman unsurları ve yağmacıları mıknatıs gibi üzerinize çekebilirsiniz. video
    (bkz: cordura/@zaharoff)

    *cold steel trench hawk balta
    mühimmatım biterse diye yedekte tuttuğum amerikan üretimi bir balta. hafif olması, tutma kısmının polimer olması büyük bir artı. tasarımı gereği biraz ürkütücü lakin böyle olması daha da hoşuma gidiyor. video

    *glock fm 78 bıçak
    çeliği iyi diyemem, daha iyi çelikte üretilmiş bıçakların olduğu bir gerçek. kullanma amacım başta tasarımı ve hafifliği. glock'un tabanca polimerlerinden imal edilmiş olması kendisini daha cazibeli kılıyor. ayrıca tutamak kısmının içerisine misina, kanca gibi şeyler ekleyebilir ve acil durumda balık tutarak besin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. video

    *mechanix wear multicam camouflage eldiven
    tasarımı, ergonomisi ve malzeme kalitesi diğer eldivenlere göre çok iyi. askeri eldivenlerin bmw ve mercedes klasmanlarından diyebiliriz. bu yüzden birçok ülkenin sof birlikleri tarafından tercih ediliyor. türkiye'de çakmalarını orjinal diye yutturmaya çalışıyorlar. onlarbile fahiş fiyatlara satılır olmuş. ben amerika'dan almıştım. video

    *savotta panço
    yağmurlu havalarda panço lakin üzerinde bulunan metal delikler sayesinde gerektiğinde barınak yapılabilir. hafifliği sebebiyle çadıra en iyi alternatif. savotta olmasa da benzer tasarıma sahip ucuz yollu yerli üretim askeri ürünlerde var. isteyen onları da tercih edebilir. video

    *leatherman signal çok amaçlı çakı
    mut'u almak yerine signal daha mantıklı diyebilirim. içeriğindeki ateş başlatıcı ve diğer işlevler doğada işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. video video 2

    *leatherman mut çok amaçlı çakı
    mut'un iki farklı versiyonu var. biri normal mut, diğeri mut eod. eod olanlar genellikle meti gibi bomba imha personelleri için üretildiğinden benim tercih ettiğim bir ürün değil. normal mut ise genellikle ar-15 tüfeklerin sahra sökümü için özel üretilmiş bir versiyondur. video video 2

    *leatherman raptor makas
    özellikle travma kaynaklı yaralanmalarda kıyafetin kesimi, kaza anında kemerin kesimi ve tamperli camların patlatılması gibi ağır işleri hallediyor. bozuk madeni parayı bile kağıt gibi kestiğine şahit oldu bu gözler. aynı zamanda yanında gelen holster ile veste veya belte takılma opsiyonu mevcut. video

    *leatherman bit kit
    signal ve mut'u kullanıyorsanız kesinlikle bit kit sahibi de olmalısınız. boyu küçük ama işlevi büyük.(swh)

    *kimyasal ışık çubukları
    bunlar "light stick, glow stick" ismi ile de satılıyor. bulundurma amacım kullanım amacıma göre biraz farklı. elektro manyetik saldırı(emp) gibi bir durum olduğunda(bilmeyenler mutlaka araştırmalı) elektrikle çalışan her cihaz zarar görüyor. tüfek reddotları ve fenerler dahil! şayet böyle bir durum yaşarsak içeriğindeki kimyasallar ile tepkimeye girerek çalışan bu çubuklar hayat kurtarabilir. bilhassa kırmızı ve fosfor yeşil olanını almanız gerekiyor. kırmızı renk ışık gece körlüğü yapmaz, karanlıkta da diğerlerine oranla daha az belirgindir. yeşil olan ise diğerinin aksine daha parlak ve kendini belli eden özelliğe sahiptir. aile üyelerinin takibinde gece vakti çantalara asılıp kaybolmayı engelleyebilir. video
    (bkz: electro magnetic pulse)

    *nurgaz mikro ılgaz kamp ocağı
    yine hafifliği ve tasarımından dolayı tercih ettiğim bir model. kartuşlarına erişim de bir hayli kolay. arazide ateş yakmak hem yerinizi belli edeceği gibi, hem de ciddi bir uğraş gerektiriyor. bunlara vakit olmadığı takdirde kamp ocağı hızlı bir şekilde yemek pişirmeniz ve su kaynatmanıza yardımcı olur. video

    *nurgaz mini kamp tencere seti
    içeriğine 2 adet kartuş ve çeşitli boylarda konserve sığabiliyor. video da ki altlı üstü iki parçadan oluşan ilk set. video

    *ifak kit
    yaralanmalar için acil durum kiti. bizim bildiğimiz ilk yardım çantasından içerik olarak çok daha farklı.
    (bkz: individual first aid kit/@zaharoff)

    bu kite ek olarak içerisinde kullandığım iki ürün var.

    *north american rescue c-a-t turnike
    travma kaynaklı yaralanmalarda dokunun zarar görmemesi için bilhassa kaliteli turnikeler kullanılması gerekiyor. video

    *celox hemostatik kan durdurucu
    bunun birkaç modeli var. toz halinde olanlar, sargı bezi halinde olanlar vs. ifak kitin içerisinde mutlaka olmazsa olmazlardan. video
    (bkz: celox/@zaharoff)

    bu tarz acil ilk yardım malzemelerini kullanmanız için öncelikle halk eğitim merkezlerinden verilen "ilk yardım kursu" eğitiminden geçmiş, daha sonrasında da tccc eğitimi dediğimiz taktik muharebe yaralı bakımı eğitimi almanız gerektiğini de mutlaka hatırlatalım. türkiye'de sivillere bu konuda eğitimler mevcut. araştırmanızı öneririm.
    (bkz: tactical combat casualty care)

    ekstra ekipmanlar
    bu yaşanacak felaketin büyüklüğü ve içeriğine göre değişebilir. örneğin bir kbrn saldırısında gaz maskesi ve kbrn filtrelerinizin bulunması gerekiyor. buna ek olarak saldırının içeriğine göre tabii giyeceğiniz tulum, hazmat suit vb. ekipmanlar.

    *avon fm-12 gaz maskesi
    ingiltere üretimi bu gaz maskeleri halen daha nato ordularındaki kbrn birliklerinde aktif bir şekilde kullanılıyor. kauçuk kalitesi ve tasarımı mükemmel. video

    *husky flame 5 mevsim çadır
    5. mevsim çadırlarda kış şartlarındaki ekstrem koşulları temsil eder. kar yakalıkları, su geçirmezlik oranı vs. benim tercih etmemdeki başlıca sebepler. tabii bu da yine ekstra olarak çantaya girebilme durumu olanlardan. bunun yerine panço daha cazip geliyor bana. tercih meselesi tabi.* video

    ...

    çantanın temel içeriği bu şekilde. daha fazla detaya girmek istemiyorum. elbetteki silah, pusula, dürbün vs. de içeriğime dahil. temel olarak şimdilik bunlar yeterli. marka ve modelleri tercihte bulunacak arkadaşlara ref değeri olması için belirttim.

    mutlaka ilk yardım kursu alın, hatta vakti olanların afad gönüllülüğüne başvurmasını ve afad'ın eğitimlerini almasını şiddetle tavsiye ederim. yine bunlara ek olarak amatör telsizcilik belgesini mutlaka edinin!

    türkiye cumhuriyeti devleti'nin olası bir savaş durumunda izleyeceği yollar kanunlarda açıkça belirtilmiştir. bunlardan birini fikir olması adına paylaşalım.

    memleket içi düşmana karşı silahlı savunma ödevi yönetmeliği

    ayrıca
    (bkz: ilk defa silah sahibi olacaklara tavsiyeler/@zaharoff)
hesabın var mı? giriş yap