• hazinecilerin öfkeden tırnaklarını yediği birleşim.

    müsteşarlıktan bakanlığa geçiş süreci, diğer kurumlardan ayrıcalıklı olarak kazanılmış kurumsal, sosyal ve mali hakları kısa sürede sıfırlayan bir süreçtir. örnek görmek isteyenler, 2012’den önce başbakanlığa bağlı müsteşarlık iken bakanlığa dönüştürülen gümrük müsteşarlığının trajik öyküsüne bakabilirler. baksınlar mesela gümrükte bir gümrük personeli örneğin 2008’de hangi ek ödemeleri ne kadar alıyordu, bugün ise ne kadar alıyor?

    ayrıca bugün başbakanlık personeli iken, “t.c. başbakanlık” ile başlayan bir personel kartı taşıyor iken, herhangi bir devlet kurumunu veya başka bir yeri telefonla ararken “başbakanlık’tan arıyorum” diyebiliyorken yarın sıradan bir bakanlık personeli oluyorsun.

    kamu görevlileri arası statü ve mali farklılıkların kaldırılması meselesi akp hükümetinin öteden beri dillendirdiği bir husus. sadece bununla kalmıyorlar, 657’yi de kaldıracaklar. bunlar devede kulak.

    normalde medeni ülkelerde, hakları aşağıda olan tabaka üstte olanın yanına çekilmek suretiyle eşitlenmeye çalışılır ama bizde tam tersi olur. üstte olan aşağıya çekilerek -sözde- eşitlenir. sanki gerçekten tüm memurlar aynı işi yapıyormuş gibi. aile bakanlığı’ndaki bir uzman kek börek çay mesaiyi bitirirken hazine’deki uzman koskoca devlet bütçesinin muhasebesini tutuyor. ama sen diyorsun ki yok kardeşim, sizin statünüz aynı. ücretiniz, haklarınız vesaire aynı olsun.

    daha trajik olanı ise bu -sözde- eşitleme yapılırken aşağı tabakada olanların sevinmesi ve şebek gibi alkışlaması.

    allah akıl fikir versin. zor ülke lan burası. dinazorlara derdini anlatamazsın.
  • kesin olarak bakanı (bkz: berat albayrak) olan yeni bakanlık. bu isim duyulduktan sonra dolar 4.54 den 4.74'e fırladı. daha da artacağını ön görüyorum. ytd.
  • 703 sayılı ohal khk'sı ile kamu ihale kanunu'ndan bağışık hale getirilmiştir. bu sayede damat paşa kamu ihale kanunu'nda yer alan hiçbir ilkeyi(ölçülülük, orantılılık ve alenilik) iplemeksizin dilediği kişiye dilediği bakanlık işini kendi belirlediği ücret üzerinden yaptırabilecek. kayınpederi kendisine yaptığı kıyağın aynısını damat paşa'ya da yapmış. resmen millet olarak bir aileyi geçindiriyoruz, yetmiyor; içgüveysini de geçindiriyoruz. o değil de ohal khk'ları hani terörle mücadele dışındaki konularda çıkarılmıyordu? kaç ay geçti bu konuda söylenenlerin üzerinden?
  • mottosu "s.v.i.h.s." olan bakanlık. logo tasarlanacaksa yanan bir tomar türk lirası, itfaiyeci elbisesinde yüzüklerin efendisi ve itfaiye hortumu ile romantik bir enstantene öneriyorum.

    mutlu musunuz geziciler1!!1!
  • cumhurbaşkanlığı'nın ilk kez meclis'e sunduğu 2019 yılı bütçe yasa tasarısıyla hazine'nin borçlanma yetkileri artırıldı. tasarıyla hazine'ye, kamu bankalarıyla bazı kamu kurumlarına destek sağlaması için 28.5 milyar liralık iç borçlanma yapma yetkisi verildi.

    geçmiş yıllarda bütçe harcamalarının yüzde 1'iyle sınırlandırılan bu yetki, cumhurbaşkanlığı bütçesiyle ilk kez 3 kat artırılarak yüzde 3'e çıkarıldı. bütçe tasarısıyla devlete, 90 milyar lirası bütçe açıklarının karşılanması için olmak üzere önümüzdeki yıl toplam 118.3 milyar liralık yeni borçlanma yapma yetkisi verildi.

    hayırlı olsun.
  • berat albayrak'ın başına geçeceğine dair kulis bilgisinin dolaştığı yeni bakanlık.
  • iki senedir mükelleflere vergi ödemelerini sadece kamu bankaları aracılığı ile yaptıran, salgın patlayınca kredi kartı ile ödeme kabul etmek gibi anlamsız bir düzenleme koymuş kurum. tez zamanda bu kararlarından dönerler umarım, vergi tahsil yetkisini özel bankalara da verirler...

    karar saçma ama tercihtir, öte yandan işin kamu bankası tarafına da bakalım;
    vergi ödemeleri için yabancı ortaklı şirketlere hesap açmayan kamu bankalara ne demeli bilemiyorum. şirketler kamu bankası ile çalışmaya meraklı değil zaten ama vergi ödemeleri için adamlara bunu dayatıyorsun, bankalarımız da vergi ödemek isteyen müşterileri riskli görüp hesap açmıyor, sanırsın, neyse...

    sadece vergi ödemeleri için hesap açmak da akıllarına gelmiyor paşaların. dışarı eft-havale yaptırtma, gelen para ile sadece vergi ödensin mesela, bu kadar mı zor olur bir ülkede iş yapmak... vergi kaçırana her daim af çıkar, yapılandırma çıkar, borç taksitlendirilir, yabancı ortaklı şirket ise kendi hesabından vergi ödemek ister, yokuş da yokuş...

    bir de hali hazırda bir bankada hesabı olan şirket için neden bilhassa kamu bankası çılgın gibi kyc (müşterini tanı) kastırır. bunun da bir düzenlemesi olmalı. bddk lisanslı a bankasında hesap açtıysam, b bankasında da minimum evrak ile hesap açabilmeliyim, sözüm bilhassa kamu bankaları için, yabancı ortaklı bankaların kendi grup politikaları olabilir ancak kamu bankaları için bddk'ya tabi herhangi bir banka ile çalışan şirkete tekrar kyc kastırmak gerçekten çok anlamsız.
  • nureddin nebati'den sonra denemek istediğim. benimde ekonomi diplomam yok. üniversitede işletme 1 ve iktisat 1 derslerini almışlığım var.
  • merkezi yönetim borç stokunun ağustos ayında 30,7 milyar lira daha artarak 3,6 trilyon lira'ya ulaştığı bakanlık.

    p.s. borç stokunun 1,2 trilyon liralık kısmı tl cinsinden, 2,4 trilyon liralık kısmı ise döviz cinsindendir.

    [it's not a rocket science but i'm leaving a rocket emoji here because we are on a rocket flying through space. bu gidişte tek çare space tourism yapmak olacak -ki onu da yapamayacağımız için çare mare yok. çare vs arayan da yok zaten herkes mutlu lol.]

    18/10/22 edit: hazine ve maliye bakanlığı, merkezî yönetim bütçe dengesinin eylül ayında 78,6 milyar lira açık verdiğini duyurdu. böylece eylül ayında 2022 yılının en yüksek aylık bütçe açığı kaydedilmiş oldu. ocak-eylül döneminde toplam bütçe açığı ise 176,6 milyar liraya ulaştı.

    faiz dışı denge: eylül ayında merkezî yönetim bütçesinden 33,1 milyar liralık faiz harcaması yapıldı. faiz dışı bütçe dengesi ise 45,5 milyar lira açık verdi.

    kkm maliyeti: kur korumalı mevduat (kkm) hesaplarının bütçeye maliyeti eylül ayında 9,2 milyar lira oldu. böylece kkm'nin mart ayından bu yana bütçeye toplam maliyeti 84,8 milyar liraya ulaştı.

    türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) tarafından yayımlanan verilere göre, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış kısa vadeli dış borç stoku ağustos ayında 185,9 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.
hesabın var mı? giriş yap