• bu milletin vekili olarak girilen mecliste bu milletin marşını okumamak bir seçenek değildir, okumak istemezseniz meclise girmek için bir yerlerini yırtmazsınız olur biter.

    edit: kürt olduğundan dolayı olmasın? demiş yazarın biri, kendisine buradan da söyleyeyim meclisin adı türkiye büyük millet meclisi ve türkiye nin de milli marşı budur. ayrıca kimliğinizde de tc vatandaşı yazar. kısaca zorundasınız!

    edit2: marşa da marşın ideolojisine de karşıysanız zaten bölücülüğü savunuyorsunuzdur, bu da üstü kapalı ben terörizm destekçiyisim demektir, bu kadar basit. sonra "biz tiririst digiliz" diye gezmeyin.
  • meclis açılışında istiklal marşı okumamak bir seçimse, (çeşitli sebeplerle sizi rahatsız ettiğini varsayıyoruz) mecliste vekillik yapmamak ve hatta marşını okumaktan imtina ettiğiniz faşist ülkenin vatandaşlığını taşımamak da gayet demokratik ve siyasi bir seçimdir. çıkabilirsiniz. biz ülkeyi de rejimini de marşını da değiştireceğiz diyorsanız, onun adı demokrasi, siyaset veya seçim değil bölücülük ve terör oluyor.
  • okullarda andımızı kaldıranlarca ya da istiklal marşı'nın bestesini değiştirmek isteyenlerce eleştirilince pek bir komik olan eylemdir.
  • siktir lan oradan seçimmiş. türkiye büyük millet meclisi'nde milletvekili isen o marşı okumak seçim falan değil zorunluluktur.

    edit: bazı amın feryatları özel mesajdan faşistsiniz diye ağlamaya başlamış. yazmayın bana amk kişnişleri. isot kokuttunuz mesaj kutusunu.
  • gencler mecliste kurallari kanunlalari siklememekle bu ulkeyi tanistiran akim, siyasal islamdir. turbanla meclise girmek icin az kasmadiniz zamaninda.

    cok degil bundan 5-6 yil once sizin cenah, turk bayragi gorunce ortamda fasistlik arardi, asker gorunce vesayet ve magduriyet arardi.

    andimizi kaldirdik diye zil takip oynayan,
    10 kasimda saygi durusunda bulunmamayi marifet sayan da sizsiniz.

    simdi nereden geldi bu vatanseverlik, istiklal marsi sevgisi, mecliste kurallara uyulmasi bilinci? kurallari o kadar onemseyen adamlar, bir onceki secimlerde kendilerinden olmayan parti baskanlarina hukumet kurma yetkisi vermeden ulkeyi erken secime goturdu. kurallari bu kadar onemseyen adamlar -kural dogrudur yanlistir-, anayasada cumhurbaskani universite mezunu olmali yazdigi halde, yillardir diplomasiz ulke yonetilmesine ses cikarmiyor.

    biz hdpnin ne amacla siyaset yaptigini, kimleri temsil etme maksadiyla mecliste oldugunu iyi biliyoruz. ama yakin zamana kadar tatli tatli kurt oyu almak icin ulkenin bir bolgesine her turlu cephanelik yapilmasina alkis tutmus adamlarin sahte istiklal marsi duyari inandirici gelmiyor.
  • şu başlıkta akp'lilerin yazdıklarını 2-3 sene önce yazmış olsan yine aynı akp'liler tarafından kafatasçı, faşist, savaş çığırtkanı vs. ilan ediliyordun.

    gençler maaşlı troll değilseniz bırakın "particiliği" milletvekilleri yapsın. yoksa düne kadar sizin de neler yazdığınızı, söylediğinizi herkes hatırlıyor.

    istiklal marşı meselesine gelince...

    o marşı ruhunda taşımayan dilinde yalandan mırıldanmasın zaten. hdp milletvekilleri milli marşı okumaktan imtina ediyorsa bir zahmet onların deyimiyle "faşist tece"nin verdiği kirli parayı da almasınlar.
  • bazı orospu çocukları her fırsatta teröristleri savunabilecek bişeyler bulabiliyor.

    yani daha ne olabilir yeter artık diyebileceğiniz? azıcık insan olun.
  • mitli misin şişli, bişiktiş, izmir? mutluyum göt oğlanı var mı diyeceğin?

    dur o zaman ben senin için soruyu güzelleştireyim hemen!

    bugün meclis açılışında gerçekleşen rezillik. mutlu musun ysk? mutlu musun akp?

    mal herif! selahattin demirtaş konusunu da anlamadınız, bu konuyu da anlamamak için direniyorsunuz.

    7/24 terörist dediğiniz adamların partisini elinizde bütün imkanlar varken niye kapatmadınız? 7/24 terörist dediğiniz selahattin demirtaş'ın cumhurbaşkanı adayı olmasına neden izin verdiniz?

    hdpliler ilk defa bugün mü istiklal marşı okumaktan vazgeçti? bunu daha önce de yaptıklarında aklınız neredeydi? açılım süreci bilmem ne ayağına dost olduğunuz için o gün gözünüze batmamış mıydı? yoksa pervin buldun bundan önce her sabah erkenden meclise gelip istiklal marşı okuyordu da biz mi bilmiyorduk?

    dur ya da, senin daha çok ilgini çekecek bir başka soru sorayım.

    akpliler olarak ne yaptınız da insanlar sizin 2 millet vekili fazla almanızdansa resmen terör yardakçısı bir partinin mecliste olmasına göz yummayı tercih etti? insanları kendinizden bu kadar nasıl bezdirdiniz?

    al sana bi sürü soru, cevapla da bilelim biz de!
  • istiklal marşı ya da genel olarak ulusal marşlar yanılmıyorsam oldukça yeni şeyler. bunların kutsiyetleri de aslında çok temel bir ihtiyacın tezahürü. modernleşme, sekülerizm, ulus devlet gibi birbirleriyle son derece girift bir şekilde iç içe girmiş kavramları tam olarak belli bir neden sonuç çizgisine indirgeyemesem de, ulus devlet dediğimiz olgu ya da genel olarak sekülerlik iktidarın kaynağını uhrevi olmaktan çıkarıp iktidarını dünyevi bir temele dayandırıyor. burada da oluşan kutsallık boşluğunu, yani iktidarın meşruiyet kaynağını bu tip ritüellerle ve sembollerle dolduruyor. ulusal marşlar, bayraklar, kurucu mit, kurucu lider kültü gibi. türkiye özelinden örneklersek, istiklal marşı, andımız, atatürk kültü vs. bu tip sembollerin işlevselliği için eric hobsbawm'ın geleneğin icadı kitabına yahut genel olarak literatürdeki ulus devlet ve milliyetçilik tartışmalarına bakılabilir. yani istiklal marşına kutsiyet atfedilmesini anlayabiliyorum. dünya genelinde de ulus devlet gibi ona ait bütün semboller de kan kaybetseler de hala belli oranda kutsallığa sahipler. dolayısıyla insanların bu tip simgelere kutsallık atfetmelerini anlıyorum fakat insanların da bunların herkes için kutsal olmadıklarını, kutsallıklarının evrensel olmadığını anlamaları gerekiyor. zira bu olguların kutsallıkları ne ezelden ebede uzanıyor ne de kendi özlerinden kaynaklanıyor. tamamen tarihin verili akışında ortaya çıkmış ve son derece işlevsel, son derece pragmatik bir kutsiyet bu. (bkz: seküler kutsallık)

    fakat bu konuda asıl şaşırtıcı olan şey, insanların kürt siyasi hareketinin ulus devlete karşı geliştirdikleri tepkilere şaşırmaları. genel olarak kürtler diyemesek de kürt siyasi hareketinin en temel sorunu zaten ulus devletin kendisi. (bütün kürtleri temsil etmedikleri aşikar) elbette kürt meselesinin ortaya çıkışı ulus devletten öncesine dayanıyor, ben ikinci abdülhamid'e kadar götürebiliyorum belki daha da eskiye dayanıyordur bilmiyorum. çok iddialı konuşmak istemiyorum ama ulus devletin kendisinden kaynaklı yapısal açmazları ve sorunları var. bütün dünyada ulus devlet kaynaklı benzer sorunlar ortaya çıktı. ve kürt hareketi de yaklaşık yüz yıldır ulus devletle cebelleşiyor. üst kimlik olarak türklüğün dayatılması, "vatandaş türkçe konuş", "ne mutlu türküm diyene" gibi sembolik şiddet öğelerine maruz kaldıkları gibi bu şiddet zaman zaman hatta sıklıkla fiziksel bir hale de bürünebiliyor. demem o ki sizin özgürlüğünüzü, bağımsızlığınızı simgelediğini düşündüğünüz bu tip "kutsal" semboller, onlar için baskının, zulmün, asimilasyonun göstergeleri. bütün kürtlerin bu "değer"lerle sorunu vardır demiyorum, diyemem. rejimle barışık olan, bu tip değerleri içselleştiren kürtler hep vardı. onun dışında kürt siyasi hareketi içinde yer alanlarda da bu tip simgelerle farklı derecelerde ilişkiler geliştirenler olabilir, bilmiyorum. hdp ya da genel olarak bu hareket çok birebir temasta bulunduğum bir hareket değil ama genel olarak istiklal marşıyla, türk bayrağıyla, andımızla, kurucu mitle, mustafa kemal atatürk'ün kendisiyle barışık olmalarını ben çok beklemem. bunları sevmelerini, içselleştirmelerini beklemeniz çok garip. zaten sorun tam olarak buradan kaynaklanıyor, bu kutsallıklar, bu aidiyetler dayatıldıkları için bu sorun katmerlendikçe katmerleniyor. bu tip dayatmacı tavırlar çözüme değil sorunun büyümesine hizmet ediyor. sorunun kendisi zaten tam olarak bu. ulus devletin veya devletimizin üzerine kurulduğu değerler bize bir toplumsal mutabakat zemini sunmuyor. hiç sunmadığı gibi bundan sonra da sunmayacak. o yüzden bana kalırsa bunları dayatmaya çalışmanın pek bir anlamı yok. birlikte yaşamak istiyorsak bizim yeni bir toplumsal mutabakata, yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyacımız var. arz ederim.

    edit: anlatım bozukluğu.
  • lisede istiklal marşı okumamak için kaçan yada ağzını oynatan çok milliyetçi sınıf arkadaşlarımı aklıma getirmiştir.

    hiç umrumda değil. ister okusunlar ister okumasınlar. içine sıçtığımın sivri biberin kilosu 7 liraya dayandı. pazar fiyatları el yakıyor. 4 poşete 90 lira verdim içime oturdu.
hesabın var mı? giriş yap