• basitçe aynı pozun ardarda iki kez çekimi ve bu iki pozun üst üste bindirilmesi sonucu daha kaliteli ışık ve renk hissi veren bir fotoğrafın oluşmasını sağlayan tekniktir.
  • televizyon yayınları için olanı;

    (bkz: hlg)
  • televizyonlarda en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki kontrastı daha vurgulu hale getiren, renkleri daha gerçekçi kılan ve görüntüyü genel olarak daha canlı hale getiren teknolojidir.
  • bende renkleri daha canlıdan ziyade daha soluk yapan teknoloji.
    hayvan gibi renk beklerken bende hayal kırıklığı yaratan teknoloji.

    acaba benim televizyonum ile mi alakalı?
  • herkese farklı tecrübe yaşatan teknoloji.

    bazıları sdr içerikle farkını göremiyor, bazıları fazla karanlık diyor, bazıları (misal ben) ton farkının bariz belli olduğunu düşünüyor.

    yapılan bir araştırma bulamadım ancak renk skalasını ayırt etme konusunun insandan insanda farklılık gösterdiğini düşünüyorum. 10 bit renk derinliği insan gözünün artık sınırlarına dayanıyor mu merak etmekteyim.
  • destekleyen monitörler ve tv'ler, hdr modunda inanılmaz bir görüntü kalite farkı oluşturuyor. bunun iki sırrı var:

    1. renk aralığı. görülebilir spektruma daha yakın olan dci-p3 renk aralığında renkler veriliyor. bunu sağlamak için de r,g,b bileşenleri başına 8-bit yerine 10-bit değerler kullanılıyor.

    2. bölgesel aydınlatma. klasik lcd ekranların arka plan aydınlatması yekpare değiştiğinden bölgesel olarak parlaklık farkı yaratamıyor ve dinamik kontrast veremiyor. oysa bölgesel parlaklık değiştirebilen teknolojiye sahip paneller bu imkanı sağlayabiliyor. hele hele oled panellerde ayrı bir arka aydınlatma olmadığından bu çocuk oyuncağı.

    4k'dan çok daha büyük bir beyin patlaması yarattığını söyleyebilirim hdr'ın.

    tek kötü yanı ekran görüntüsü ya da video kaydı hdr olarak kaydedilmeyince ciddi kalite kaybı olması (örnek). her şey çamur gibi oluyor. yani streamer'sanız bu keyiften şu anda istifade edemiyorsunuz. hdr destekleyen resim formatları var (avif, heif vs) ama şu anda destek zayıf sanırım. ayrıca hdr destekleyen her ekran aynı derecede güzel hdr tecrübesi sağlamıyor. bunun da bir kalite standartlarına oturması lazım.
  • mükemmel teknoloji. ancak internetten filmlerin 1080p hdr versiyonunu bulmak imkansız gibi bir şey. varsa yoksa 4k hdr ancak onların da boyutları çok uçuk. paralı platform alma sebeplerinden biri de budur.
  • bir türlü alışamadığım teknoloji. bazı cihazlarda renkler oldukça sapıtıyor. kaliteli kontrasta sahip bir cihazınız varsa zaten hdr'a gerek bile kalmıyor. bir standart haline gelmediği sürece de tercih etmem. firmalar pazarlama stratejisi olarak iyi ekmeğini yediler ama.
  • bilgisayarımda var ve bariz fps düşüşlerine (laptop'un ekranı 165hz) sebep olduğunu tespit ettim. ayarı kapatında ui hızlanıyor. üstelik hiçbir fark da yok gibi geliyor. yani elbette farkı vardır ama bence reklamı yapıldığı kadar değil. bu bir de ray tracing bana aldatmaca gibi geliyor biraz, dendiği kadar fark yaratmıyorlar asla, yoklukları hissedilmiyor bile.
  • ortalama bir laptop ekranında falan görünebilecek bir şey değildir. fark yaratabilmesi için panelde minimum 600 nit parlaklık ister, ancak bunun ideali 1000 nit ve hatta olabiliyorsa üzeridir.

    örneğin 300 nit'lik olan, düşük kontrast verebilen, edge led bir panelde sırf destekliyor diye bunu açmayı denerseniz görüntü bok olur.

    (bkz: #110257718)
hesabın var mı? giriş yap