• spekülatif değil güvence amacıyla yapılırlar
  • yakin zamanda damga vergisinden muafiyet getirilmistir bu islemler icin.
  • aynı piyasa içinde de hedging yapılabilir.

    örneğin endeksle beraber hareket eden bir hisse senediyle tam tersi davranış gösteren bir hisse senedi karması klasik bir hegding dir. tabii bu biraz teorik kaçtı, pratiğinin düşünülmesi zordur .
  • guzel turkcemizde gotu kollamak,gotu saglama almak gibisinden pek veciz deyimlerle aciklanabilen ekonomi hedesi.
  • nakit piyasada bulunulan bir pozisyondan oluşan risklerden, diğer pozisyon alarak korunulması.
  • gelecekte olu$ması beklenen bir fiyatın bu günden saptanarak gelecekteki nakit giri$ ve çıkı$larının $imdiden garanti altına alınmasıdır
  • tek bir islemi korumak icin yapildiginda micro, bir nakit akisinin veya portfoyun korunmasi icin yapildiginda macro hedging adi verilir.
  • şimdi forex piyasasında ara ara yaptığımız bir şey ancak tam olarak hedge sayılmaz.şöyle anlatayım.öncelikle beklenmedik bir haraket olduğunda başvururum ben buna neden mi? stop loss koymayı her zaman aklımıza getiremiyoruz ya da birazdan koyayım diye düşünüyoruz.bir de sl ile aramız yok,sevmiyoruz artık bahane çok.neyse işte örnek veriyorum:

    x paritesi 1.1400 de. paritenin yükseleceğini öngörerek 0.1 lik (buy) işleme girdik diyelim ama düşündüğümüz gibi gitmedi,gittik tuvalete kabız olduk vs. bir geri döndük gördük ki parite 50 pip düşmüş bu aşamada ya zararı sineye çekip pozisyon kapatacaksınız ya da hedge yapacaksınız.ne yapıyoruz hemen 0.1 lik sell yapıyoruz.bakiye sabit kalıyor,bize giren çıkan bir şey olmuyor ama varlığımızda -50 pip düşme sabit duruyor.biraz daha bekliyoruz parite hala düşüyor,kanal falan alıyoruz,paritenin aşağı yönü belli bu seferde bir kere daha 0.1 lik bir sell daha yapıyoruz.piyasa hala düşmeye devam ederse işte o zaman kazanmaya başlıyorsunuz ancak varlığınız az önceki işlemden dolayı eksik onu tamamlana kadar işlemde kalıyorsunuz.ya da varlığı tamamlayıp hala işleme devam edip kara geçiyorsunuz.

    ancak işler düşündüğünüz gibi gitmiyor tam en son yaptığınız işlem esnasında parite birden yükseliş trendine girdi,bu seferde yine özvarlığınızdan yemeye başlıyorsunuz iki sell pozisyonunuz yüzünden ne yapıyoruz bir şut daha çekip hemen bir buy pozisyon daha açıyoruz,yine bakiyeyi eşitliyoruz ancak valıktan bir miktar daha yine gitti.bu sefer yine bir buy pozisyon daha ancak bu sefer 0.2 lik açıyoruz.o anda yine parite geri dönerse sizin ta amınıza koyim bilader ne bahtsız bedevi insansınız.siktir ol git tekel bayii aç bu kadar olmaz.siktir git lan gözüm görmesin,okuma bu başlığı cenabet herif.
  • (bkz: isda)
    (bkz: over the counter)
    (bkz: vob)
    (bkz: turkdex)
hesabın var mı? giriş yap