• alman fizikçi ve astronomdur.

    11 ekim 1758 ile 2 mart 1840 tarihleri arası yaşayan fizikçi sistemimizdeki asteroit kuşağında bulunan büyük bir asteroit olan pallası keşfetmiştir.
  • pallas ve vesta astroidlerinin kasifi. astroid kuşağınin kesfinde ve tanimlanmasinda onemli katkilari olmustur. kuyruklu yıldız yorungelerinin hesaplanmasiyla da ilgilenmistir. meslegi tıp doktorlugu olup, aksamlari hobi olarak astronomi ile ugrasmistir.

    1758 yilinda gunumuzde bremen sinirlari icersinde yer alan arbergen'de** dogmustur. 1777-1780 yillari arasinda göttingen'de tıp egitimi alirken matematik ve astronomiye merak sarmis; omru boyunca bu ilgisinin pesinden gitmistir. bremen'e yerlestikten sonra evinin cati katinda bir gozlemevi kurmustur. 1800 yilinda, amaci yeni gezegenler kesfetmek olan celestial police* isimli topluluga katilmistir. 1802 yilinda pallas'i kesfetmis ve isimlendirmis, 1807 yilinda kesfettigi astroide arkadasi johann karl friedrich gauss vesta adini vermistir. astroid terimi henuz icat edilmemis oldugundan "kucuk gezegenler" olarak adlandirilan bu gokcisimlerinin yorungelerinden yola cikarak daha bir cok astroid bulunabilecegini ve bunlarin daha buyuk bir gezegenin kalintilari olabilecegini dusunmustur; mars ile jupiter yorungeleri arasindaki bu bolge, gunumuzde astroid kusagi olarak adlandirilmaktadir. ingiltere, abd, hollanda, isvec bilim akademilerine uyelikle onurlandirilmistir; bir kuyruklu yildiz, astroid, ay krateri olbers adini tasimaktadir. kendisi bremen halki tarafindan da sevilip sayilan bir insandir. 1840 yilindaki olumunden on yil sonra bremer wallanlagen'e heykeli dikilmistir.

    ayrica (bkz: olbers paradoksu)
hesabın var mı? giriş yap