• kendisi birinci mahmut ve üçüncü osman döneminin sadrazamlarındandır. birinci mahmut döneminde erzurum valisi ve revan seraskeriyken iran savaşları sırasında iki ana ordudan birine komuta etmiştir. üçüncü osman döneminde ise memlük isyanları sırasında gösterdiği başarılardan ötürü sadrazam olarak atanmıştır. türbesi ve türbenin içinde bulunduğu cami bugün kocamustafapaşa'da bulunmaktadır.
  • 1693 senesinde hekimbaşı olan nuh efendinin oğludur. silahşör, kapıcıbaşı, zile voyvodası, rumeli beylerbeyi, adana,halep ve anadolu valiliği, tebriz seraskerliği görevlerinde bulunmuş ve 1731 senesinde sadrazam olmuştur. sonra sadrazamlıktan alınmış ve midilli'ye izam yapılmış daha sonrada kandiye valiliğine getirilmiştir. 1736 yılında bosna'ya daha sonrada mısır ve yeniden anadolu valiliğine getirilmiş ve 1742 yılında tekrar sadrazam olmuştur. ancak iran seferini tehir ettiği için yeniden azledilen ve midilli'ye sürülen ali paşa sonradan affa uğramış ve sırası ile kandiye, bosna, halep valiliği, 1746 yılında kars seraskeri ve tekrar anadolu valiliği görevlerine getirilmiştir.daha sonra sırası ile bosna,özi,vidin,trabzon ve anadolu valisi olmuş ve 1754 yılında üçüncü defa sadrazam yapılmış ancak kısa süre sonra yine azledilmiş ve önce magosa'ya sanra rodos'a sürülmüştür. 1755 yılında tekrar affedilmiş ve önce mısır sonrada anadolu valiliğine getirilmiştir. cömert, adaleti seven ve hukuka saygılı bir kişiliği olan ali paşa kendi adına bir cami ile çok sayıda hayır eseri ve çeşme yaptırmıştır.

    ( 1688 - 1757 )
  • karaköy sahilinde azapkapıya giderken yarısı toprağa gömülü tarihi bir çeşme var. bu çeşme neyin nesiymiş diye araştırırken "sağolasın google" hekimoğlu ali paşa'ya rastladım. benden önceki girilerde paşanın hakkını vermişler... ama paşanın hayatını okurken resmen yoruldum. o yüzden birkaç kelâm da ben edeyim dedim.

    abi öyle bir kariyer ki; 3 defa sadrazamlık yapmış, azledilmiş, idama mahkûm olmuş, kızkulesine idama götürülürken valide şehsuvar sultan araya girip paşamızı ipten almış. osmanlı devleti'nin en geniş zamanlarında iran'dan viyana'ya, mısır'dan trabzon'a, romanya'dan adana'ya devletin her karış toprağında görev yapmış. girit'e, kıbrıs'a sürgün etmişler, padişah dahil herkes arkasından orostopolluk yapmış. adam sadrazam olarak girdiği toplantıdan idama mahkûm olarak çıkmış.

    maalesef kendi döneminin padişahlarının çapı bu paşamızdan epey gerideymiş. ne gerisi; paşanın daşşağının kılı olamayacak adamlarmış. dönemin padişahları 1. mahmut ve 3. osman azıcık omurgalı olsa; hadi ondan geçtim, 3. osman anası şehsuvar sultan kadar dirayetli olsa, bu hekimoğlu kanuni ve merzifonlu kara mustafa paşanın alamadığı viyana'yı da alırdı. ama gel gör ki tarih öyle akmıyor işte. yani kadınlar saltanatı deriz ya; burada tam tersi olmuş. şehsuvar sultan paşanın hayatını kurtarmış ve paşa hizmetlerine devam edebilmiş işte...

    teğmen rütbesinde jeep'e atlayıp bugünün teknolojisi ile paşanın görev yaptığı yerleri sadece dolaşsan, sürgünde kaldığı yerlerde 5 yıldızlı otellerde konaklasan başka hiçbir şey yapmasan generalliğin gelir... o derece yani...
    allah gani gani rahmet eylesin sana son büyük osmanlı gazisi... tabii ki bana göre...
  • biyografisi okurken hayret ettiğim osmanlı veziri.
    o kadar çok bir yerden bir yere atanmış ki, hem başarılı hem başarısız olduğu dönemlerde. saymadım ama yaklaşık 40 yıllık vezirlik kariyerinde en az 20-30 kez yer değiştirmiştir herhalde.

    bir açıdan da gerileme dönemi osmanlısında beşeri sermayenin ciddi manada eksik ve yetersiz olduğunu gösteriyor aslında hekimoğlu ali paşa'nın kariyeri.
  • sokullu mehmed paşa nasıl ki dönemin padişahları ikinci selim ve üçüncü murad'dan büyük ve önemliyse, hekimoğlu ali paşa da aynen böyledir. görev yaptığı dönemin padişahları birinci mahmud ve üçüncü osman'dan daha büyük ve önde olan bir devlet adamıdır.

    ancak kontrolü zor ve fazla zeki bir devlet adamı olması nedeniyle sadarette hak ettiği miktarda kalmamış kısa görev sürelerinin ardından başka görevlere atanmıştır. 2 kez sadrazam olmuştur.

    ayrıca görev yerleri itibarıyla bosna'dan mısır'a, kütahya'dan tırhala'ya , trabzon'dan özi'ye kadar bütün osmanlı coğrafyasına gitmiş ve devletin her kademesinde görevde bulunmuştur. en efsanevi başarısı bosna valiliği sırasında avusturyalıları püskürtmesidir ki bu olay 1736-39 harbinin akışını değiştirmiştir.
  • son sadrazamlığını yaptığı üçüncü osman ile anlaşamayan sadrazam. babası mühtedi olan italyan bir hekim olduğundan hekimoğlu ali paşa adını almıştır. çok değerli bir devlet adamıdır. kocamustafapaşa'da adına yaptırdığı ve mezarının bulunduğu camii, osmanlı klasik mimarisi ile osmanlı baroku arasındaki geçişi yansıtan bir eserdir. anlaşamadığı padişah ile aralarındaki en meşhur diyalog şöyledir:

    üçüncü osman: makamına güvenme, sokaktaki hamalı da getirsem onu bile sadrazam yaparım
    hekimoğlu ali paşa: doğrudur hünkarım, ama hekimoğlu ali paşa değil, hamal ali paşa olur.
  • aslında padişah 2. mustafa'nın piç oğlu olan osmanlı sadrazamı. anası padişah gözdesiyken bilinmeyen ağır bir suçu yüzünden haremden çıkarılıp ihtiyar saray hekimiyle evlendirilmiş, nikahtan sonra bildiğin hamile olduğu ortaya çıkmış fakat geri adım atılmamıştır. 1. mahmut'un kendisine birader dediği bahsedilir. torunları günümüz türkiyesinin hali vakti yerinde ailelerinden biri olarak varlıklarını sürdürmektedirler.
    (bkz: üveys paşa)

    edit: mahmutlar karışmış
  • aynı zamanda şair olan osmanlı sadrazamı.
hesabın var mı? giriş yap