• (bkz: helallik)
  • pek de hakkım olmayan birşey istiyorum ama sen yine de hakkini helal et demek. helal kavramından yola çıkılmıştır ve ayip edilmektedir aslında çoğu zaman.
    (bkz: metroda bozuk para isteyen kupeli adidasli cocuk)
    (bkz: xde bozuk para isteyen kupeli adidasli cocuk)
  • helallik istemek "sadaka dilenmek" demek değildir. birbirini tanıyan insanlar arasında uzun yola gidilirken, veda edilirken ya da herhangi bir vesile ile istenen rıza * beyanıdır. helallik talep eden taraf (genelde yaşça küçük olan taraf) kendisine yardımcı olmuş, bir şekilde emeği geçmiş muhatabından "haklarını helal etmesi" istirhamında bulunur. özellikle ortada "kul hakkı" mevzuu varsa durum çok hassastır. helallik verilirse yani muhataptan gönül rızası ile "hakkım -varsa- helal olsun" cevabı alınırsa arzu edilen sonuç elde edilmiş olur. bu istek, "hayır" anlamı çıkacak bir suskunlukla ya da açık açık "hakkım haram olsun" cevabı ile karşılanırsa islamiyet'e göre durum pek bir yamandır.
    (bkz: kul hakkı yemek)
  • sağlığının son zamanlarında göremediğim ve üzerimde hakkı olan bir büyüğümün cenazesini sırtlayarak göğe yükselmiş ruhundan son talebimdir. bana dedilen odur ki; bizzat helallik almamışsan sen bu vesileyle görevini yerine getir, o sana hakkını helal eder.
  • az önce korsan taksiciye telefon açma nedenim. uzunca bir müddet istanbul'undan uzak kaldığın ve arkadaşlarınla özlem geçirmek istediğinden dışarı çıkarsın. içkiyle pek aran yoktur ama ne hikmetse dün içersin. bayada sarhoşluğu sindirirsin tüm hücrelerine.. eve gitme vakti geldiğinde deha arkadaşların 'dur calif, bu saatte gideceksin, bizim bi abi var, korsan taksi.. onunla git, hem daha ucuz hem güvenilir' diyip ararlar abiyi. seni kollarına çanta gibi takıp, taksim meydana doğru götürürler.. senden pek farkları yoktur onlarında, elinde telefonla 'hiiiiiii abiiiiiiii bizzzz geldikkkk, sen çin'de misin?'` :şair burda`` :meydan tarafndaki çin lokantasına`` :seslenmektedir`diye sorarsın.. adam gayet ayık cevaplar vermektedir sana.. o anda senin dışında içmemiş insanlar vardır dünyada, şaşırırsın.. neyse binersin araca, normal bir arabadır işte.. yolda aldığın kuruyemişleri yerken, kendi kendine 'heee köprüden geçerken bi sigara yakarım' diye düşünürsün, sanırsın ki yolculuk normal rutin taksim dönüşü olacak... yanıldın bebeğim, yanıldın....

    tam beşiktaş tarafına inerken, arkadan yaklaşan ekip otosu sizin aracın plakasını anar.
    şoföre 'bizi mi çağırıyorlar?' dersin..
    ş: adınız neydi? benim ki mehmet, sakın korsan taksi olduğumu söylemeyin.. arkadaşız
    bu saniyelerde calif, hala kuruyemiş yiyip, kendi kendine 'sıçtık sanırım' durumunu sakince yaşatmaktadır.

    o sıra da polis gelir araca..
    p: kimlik alabilir miyim? bu arkadaşın adı ne? neyiniz oluyor?
    c: mehmet, arkadaşımm..
    p: soyadı ne?
    c: ay arkadaşımın üvey abisi.. soyadını bilmiyorum
    p: ne iş yapıyor?
    c: arkadaşımın üvey abisi, ne iş yaptığını bilmiyorum..

    sonra tekrar gelir polis.. allah var, çok doğru ve düzgün adamlardı..
    p: he arkadaşının üvey abisi.. califcim, abicim itiraf etti kendisi..
    c: neyi itiraf etti ya?
    p: califcim korsan taksi değil mi bu?
    c:------------mal mal polisin yüzüne bakar----------
    p: he califcim?
    c: yaaaaaaaa! abi yaaa, ama bana dedi ki sakın söyleme... nolur ben indikten sonra yapın ne yapıcaksanız, vebalini almıyım ben üstüme.. benim yüzümden yakaladınız onuuu---duygusal olduğumu söylemiş miydim bilmiyorum, ağladı calif insanı o dakikalarda taksici için---
    p: yok abim, o itiraf etti zaten, senin yüzünden değil bu..
    c: napıcaksınız şimdi ona? --sarhoş olunca sanırım onu gerçekten arkadaşımın üvey abisi sandım---
    p: bişey yapmıcaz, aracı bağlıcaz..
    c: benimmm yüzümdennn
    p: değil califcim, biz takipteydik zaten..
    c: vebal aldımm...
    p: almadın califcim...

    sonra beni bir ticari taksiye bindirip adamla anlaştığım ücretle aynı olarak, evime bıraktırdılar..

    sabah uyandığımda buruktum.. korsan taksici abiyi aradım, helallik istedim... 'ne hakkım varsa, helal olsun sana' dedi.. 'benim işim bu, bunu göze alarak yapıyoruz, 15 gün sonra tekrar alırım taksiyi.. sende yakalanmak kısmetmiş, hellal olsun, sıkma canını' dedi...

    vesileymişim ben.. neyse, macera dolu bi gece yaşadı yine calif..

    ps: burdan yalanlarıma kurtarıcılık etmiş olan, üveylik kavramına sonsuz teşekkür ederim...
  • cenaze namazı kılınmadan önce imamın namazı kılanlardan isteğidir. o ana kadar soğuk kanlılıkla, dirayetle dimdik durursunuz imam helallik istediği vakit artık dayanamaz, pes edersiniz. gözünüzden yaşlar beş beş dökülür, koyverirsiniz kendinizi.
  • oncelikle sunu soylemeliyim ki; 'hakkini helal et' diyen kimseye hakkimi helal etmedim. etmeyi de dusunmuyorum.
    eger birinden helallik istiyorsaniz onu nasil kirdiginizin da pekala farkindasiniz demektir. siz iciniz rahatsiz olsun diye helallik isteyecek kadar yuzsuz ve vicdansizsaniz, bizler de hakkimizi helal etmeyecek kadar vicdansiziz. artik hangisine gercekten vicdansiz denir buna herkes kendisi karar versin.
  • islami bürokrasi resmen. zamanında talep oluşturulmayınca aynı miktarda hak yiyenden daha fazla yanıyorsun falan.

    ayrıca içine kapanık kişiler, topluluk önünce konuşmaya çekinenler, cenazesi uzak yerde kaldırıldığı için cenazesine hak sahiplerinin katılamadığı kişiler resmen çifte standart yaratıyor.

    ben din kurduğumda bu sistemi ortadan kaldıracağım, her şey otomatik hesaplanacak ve helallik istemek ölüm sonrasına bırakılacak. ölüm sonrası iyi ilişkiler kurmak istiyorsanız gidip tek tek tek helallik isteyebilirsiniz ama hak helal etmek için işlem başlatma sorumluğu tanrımızda olacak. ölüm sonrası hemen bir ekran çıkacak hakkı geçenler, hakkın geçenler falan ve size hakkı geçenleri affetme hakkı tanınacak.

    öbür tarafta nasıl olsa affedilir diye düşünülmemesi için de hak yiyenlere kamu hakkı yazılacak. yani hakkını yedikleriniz haklarını helal etse bile şu güzel ortamı bozmaktan ceza alacaksınız.
  • zamanında ailemizle çalışan bir kişi arkamızdan dümen çevirip, yaptıkları anlaşılmadan topuklamadan önce hepimizden zorla tek tek hellallik istediği günden beri nefret ettiğim eylem.
    kendisi pek bir dini bütün insan olduğu için kul hakkına girip, dininde loop hole bulduğunu sanan, hellalikle bundan yırtmaya çalışan bir çakal imiş.
    normalde önem vermediğim ve sallamadığım insanlar başımdan gitsin diye istediklerini söylerken işte bu arkadaştan dolayı ısrarla hellallik isteyenlere de suskunluğum ile cevap veriyorum. ben işimi bilinmeyene bırakmıyorum; şimdi, bu dünyada vicdanınızla muhasebeleşin. öptüm kib bye
hesabın var mı? giriş yap