• büyük iskender'in ölümü ile, romalıların mısır'ı ele geçirmeleri arasında kalan, kültürel açıdan oldukça verimli bir dönem. 330-323. büyük iskender'in de etkisiyle, yunan ve doğu kültürleri iç içe geçmiş, bir sentez oluşmuş.

    ayrıca;
    (bkz: klasik dönem)
    (bkz: arkaik dönem)
  • hayatı sorgulayan adam çok güzel açıklamıştır:
    'fakat hulkiciğim, şu dünya tarihinde tiksindiğim bir tek dönem varsa o da helenistik dönemdir. adamların işi gücü çanak çömlek olmuş, varsa yoksa taş toprak, koşuşturup duruyorlar.'
    - abi çömlek vereyim mi?
    - ver.
    - çok güzel kase yaptım abi alır mısın?
    - alayım.
  • asıl adı hellenistik dönem olan dönem.
  • doğu-batı sentezini gerçekleştirmekle kalmamış,insanın tanımını da değiştirmiştir.
    (bkz: bireysel ahlak)
  • yunan düşüncesi ile roma düşüncesi arasında bir köprüdür. yunan'dan kopuş, roma'ya bağlanış dönemidir.

    antik yunan'da insan, yurttaştı.( yurttaş olmayan metoikoslar, kadınlar, barbarlar insan sayılmıyordu) helenistik dönem'de bu değişmiştir.

    büyük iskender'in seferleri ile dünya sınırlarını değiştirmesi ile kent devletlerinin çöküşü başladı. helenistik dönem, kent devletlerinin çöküp roma imparatorluğu'nun ortaya çıkışı arasındaki dönemdir.

    kent devletinde yaşadığı, onun yurttaşı olduğu için insan olanlar, bu birimler çöktüğünde kendilerini ne olarak kodlayacak?

    helenistik dönem yurttaşın bitimi ve çıplak insanın doğmasıdır. çıplak insan: birey. bu dönemde birey ilk kez ortaya çıkmıştır.

    bireyci toplumun ana ilkelerine baktığımızda özgürlüğü ve eşitliği görürüzü. antik yunan'da yurttaşlar arasında tam bir eşitlik vardır. ki ortada eğer bir eşitlilik yoksa özgürlük hasar görmüştür.bu çeşitliliğin çatışma yaratmamasının tek koşu bireysel özgürlüktür. helenistik dönem'in belirleyici özelliği birey ve bireyin özgürlüğüdür.

    helenistik dönem'in ana ilkesi '' hedonizm''dir. bu dönemde 4 tane okul vardır.hepsi de apolitik ve hedonist öğretiyi benimsemiyorlar.bu okullardan iki tanesi önemlidir.

    (bkz: epikürosçu okul)

    (bkz: stoacı okul)
  • gülümsetir bazen.
  • anatoly fomenko'ya göre 11. ile 14. yüzyıllara ait dönemdir.

    fomenko, ne antik yunan ne de roma döneminin sanıldığı gibi binlerce yıl öncesine ait olmadığını, tam aksine 700-1000 yıl öncesine ait olduklarını (eski mısır dahil), 1000 yıldan gerisine ait hiç bir şeyi bilmediğimiz öne sürer ve bunun için çok ciddi kanıtları ortaya koyar.

    antik diye bildiğimiz dönemlerin hemen hepsi (yunan, roma, mısır) ortaçağ diye bildiğimiz dönemin hemen öncesinde yaşanmış dönemlerdir.
    mısır mezarlarındaki çözümünü yaptığı zodyaklar 1100-1400 yılları arasını vermektedir.
    yani o mezarları yapanlar yaptıkları tarihteki gezegenlerin konumunu mezarlara işlemişlerdir ve bu konumlar 1100-1400 yıları arasını gösterir.

    antik dönem felsefecisi diye bilinenlerin hepsi rönesanas dönemi düşünürleridir.
  • helen dönemi olarak da bilinen bu dönemin bilim adına öncülüğünü yapan thalestir . m.ö 3000'ler de başlayan bilimsel etkinlikler olgu toplama, sınama yanılma niteliğindeydi ve yaklaşık 600'lere kadar bu şekilde devam etmiştir. bundan sonra antik grek dünyası ön plana çıkmaya başlamıştır.

    olgu bilgisinden olgunun nedeninin bilgisine geçme evresini temsil eden bu dönem, büyük iskender'in siyasal güç haline geldiği 300'lere kadar sürdü. egemen kültür ve felsefe bu süreçte de helen kültürüdür. ancak iskender'in fetihleri sonucu ele geçirilen yerlerdeki kültürlerle harmanlandığı için helenistik adını almıştır.

    dönem itibariyle matematik, astronomi, fizik, biyoloji, coğrafya gibi disiplinlerin bağımsız olarak temelleri atılmıştır. m.ö 280 ile m.ö 160 arasındaki dönem kültürel ve bilimsel açıdan oldukça üretken bir dönemdi ve bunun sonucu olarak matematik alanında öklid, arşimed, apollonios, astronamide aristarkhos coğrafya dalında poseidonios tarih alanında polybios gibi büyük insanlar çalışmalar yapmıştır.

    felsefe alanında ise dört büyük akım etkili olmuştur. bunlar epiküros, stoa, akademi ve peripatetik felsefi öğretileridir.

    iskenderiye, perge, assos, bergama, efes, didim, rodos hem sanat hemde kültür ve bilimsel etkinlikler açısından öne çıkan merkezler olmuştur.

    romalıların mısırı ele geçirmesi sonucu*bu dönemde tüm güzel anılarıyla tarihe karışmıştır nitekim.
  • gençlerin onbeş ya da onaltı yaşında evlendiği dönem. belki de daha küçük yaşlarda eğitim için orduya katılıyorlardı ve yirmibeş yaşına gelen erkekler çoğunlukla on yıllık usta askerler oluyorlardı.
hesabın var mı? giriş yap