• uçaklardaki koltuğu üstten fırlatma olayını koltuk yandan fırlayacak şekilde ayarlasalar olmuyor mu diye merak ettirmiştir. ama demek ki olmuyor, olsa yaparlardı çünkü.
  • yer çekimini iptal eden bir düğme eklenerek helikopterin düşmesi engellenebilir.
  • çare drone da
  • fırlatma sistemleri olamaz çünkü helikopter vurulduğunda veya arızalandığında çok enteresan kötü şekillerde düşebiliyor buna ek olarak alçak uçuş yaptıklarından paraşüt açılsa bile yeterli süreleri olmayabilir ve tabiki en önemli etken helikoterlerdeki alan sıkıntısı ile birleşen yük problemi çok ciddi problem o sistemleri ilave etmek çok zor ilave ettin diyelim hız vs performansı ağırlık yüzünden %40 düşerse çok daha kolay vurulur neresinden tutsan sıkıntı.

    mesela son düşen helikopterimiz de unsurumuzun kendi mühimmatlarının patlamasından dolayı pilotlarımız şehit oldular. acil durum butonları falan olabilir tüm mühimmatı atar, havada yakıtı boşaltır ufakta olsa şansları olur...
  • helikopterler ucaklar gibi degildir. ucaklarin burnu yere dalacagi icin pilot yukari dogru eject edebilirsin. ama helikopterler stabil degildir ve hasar aldiginda hangi yone savrulacagini kestirmek zordur. bu durumda yana yada asagi eject yapma fikri kulaga hos gelmiyor. sensorlerle helikopterin oryantosyonu milisaniyelik belirlenerek birseyler yapilabilir.
  • "the ka-50/52 uses the fairly unique npp zvezda k-37–800 system, which utilizes explosive bolts to detach the rotors followed by an ejection sequence much like the yankee, used in the a-1 skyraider, for the pilot and electronic warfare operator if applicable."

    zaten yapılmışı var.
  • pilot koymayacaksın olacak bitecek.
  • en iyi çözüm sihadır.

    sihaların helikopter tarzı olanları var. en azından 60 kiloya katar taşıyanını duymuştum. 60 kiloyu küçümsemeyin. en aşağı 3-4 tane cirit alır. zaten nokta atış yaptıkları için 2-3 tane taşısalar bile büyük avantaj. ayrıca v-22 ospreylerdeki gibi hem uçak hem helikopter tarzı bir siha yapılabilir.

    biz bu işlere biraz geç kaldık. atak lisans altı üretim olsa da helikopter meselesi yeni bir olay. ayrıca sihaların geliştirilmesi ve kullanımı bile son zamanlarda oldu. ancak zamanla eksiklerimiz ortaya çıkacak. ona göre de çözümler üretilir.

    not: yazanlar yazmış pervanenin ana gövdeden ayrılması, kabin içi airbag tarzı bir şeylerin kullanılması...
  • yakın gelecekte savunma sanayisi yapay zekadan ibaret olacağı için pilotu nasıl kurtarırız diye düşünmek yerine helikopteri pilotsuz nasıl uçururuzu düşünmek lazım.
  • (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=2qxdky-6zha)

    yukarıdaki fırlatma sahnesi bir bond filmi olan goldeneye'dan.

    unutulmamalı ki gps gibi pek çok teknoloji hayatımıza girmeden önce kurgusal olarak bond filmlerinde yer alıyordu. bond serisinin günümüzdeki bazı icatlara ilham kaynağı olma gibi bir özelliği var.

    filmdeki sistem gerçek mi yoksa kurgusal mı bir bilgim yok ama pervane kanatlarını patlayıcı kullanarak parçalayıp fırlatmayı öyle gerçekleştirmek mantıklı gibi. bu arada fark edebileceğiniz gibi koltuklar değil tüm kabin fırlatılıyor.
hesabın var mı? giriş yap