• 23 nisan 1945 ile berlin sava$ı'nın bitimine kadar berlin savunma alanı komutanlığı yapan alman akrep burcu general.

    weidling'den önceki komutan ba$ka bir helmut idi. (bkz: helmuth reymann) o da 6 marttan beri görevdeydi. 23 nisandan bir gün önce hitler weidling'in öldürülmesini emretmi$ti. zira birliklerini batıya kaydırarak ruslardan kaçtığını dü$ünmü$tü. neyse ki ikna etti.

    1939'daki polonya harekatı sırasında albaydı. polonya, fransa ve rusya'ya kar$ı kazandığı ba$arılar sayesinde hızla yükseldi. 1943'te orgeneral oldu. (bkz: oha)

    1952'de 25 yıla mahkum oldu. 1955'te 64 ya$ında öldü.
  • almanya'ya teslim ol çağrısı yaptıktan sonra bayıldığı konuşmasından ;

    30 nisan 1945'te, führer intihar etti ve bunu yaparak, ona güvenen herkesi terk etti.
    siz, alman askerleri, führer'e sadıktınız ve biz cephanemiz çok az da olsa ve daha fazla direnmek artık anlamsız da olsa berlin için savaşmayı sürdürmeye hazırdık. şu an itibariyle acil bir ateşkes ilan ediyorum. savaşı sürdürdüğünüz her saat berlin halkının ve yaralılarımızın çektiği acıları uzatacaktır. sovyet birliklerinin üst düzey komutanlarıyla yaptığımız anlaşma uyarınca size derhal savaşmayı bırakmanızı emrediyorum. weidling, berlin eski savunma alanı komutanı.
  • tam adı helmuth otto ludwig weidling dir. 2 mayıs 1945 tarihinde kendisine bağlı kurmay heyeti ile birlikte sovyet general vasili çuykov ve ordusuna teslim olmuştur. sovyet güçlerinin savaş esiri olarak sovyetler birliğine götürülüp bir daha almanya'ya hiç dönememiştir. 1952'de 25 yıla mahkum edilip 1955'te 64 yaşında sovyet esir kampında ölmüştür.
  • downfall filminde bayağı bir ön plana çıkmış general
hesabın var mı? giriş yap