• fazla masturbasyondan da olur
  • nedensiz, durduk yerde olması da mümkün olan kanlı idrar durumu. mesane en çok şüphelenilmesi gereken yerdir devamla böbrekler ve prostat düşünülmelidir.
  • tıp fakültesi öğrencilerine 4t düşündüreceği söylenen bulgu veya şikayettir, hasta çay veya kola renginde idrar tarifliyorsa bir şikayet, tesadüfen yapılan idrar mikroskopisinde görüldüyse bir bulgu olur. mikroskopide alanda 3'ten fazla eritrosit görüldüğünde araştırılmasını söyler kitaplar. 4t'nin açılımıysda taş, tümör, tüberküloz *, travmadır. tabii tüm bunları bilen tecrübesiz bir öğrenciyseniz ve en yakınınızda, sevdiceğinizde saptanırsa dünyanız kararabilir, lan oğlum travma yok o zaman taş-tümör-tüberküloz kalıyo elimizde, eeee tüberkülozda ateş olur, taşta sık su içip, sık idrara çıkma olur, ishal olur falan. geriye bi tek tümör kalıyo. hassktir. ama %95'inde bişey bulunamıyomuş meğer, zaten idrar yolları enfeksiyonunda da görülürmüş. offf ne şüphe yaa.
  • bayanlarda hamilelik döneminde de rastlanabilir, geçici ve normaldir; 4t kuralını işlemez hale getirir.
  • idrarda kan gorulmesi vakasinin tip literaturendeki karsiligi. mutlaka ciddi bir problem oldugunu gostermez, zorlayici egzersizlerden kaynaklanabilir. yinede ivedi bir sekilde doktora intikal etmekte fayda vardir.
  • idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma gibi şikayetlere eşlik ediyorsa muhtemel bir idrar yol enfeksiyonu bulgusudur. telaş yapmamak gerektiği gibi sallamamak da gerekir, en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
  • glomerüler tipteki hematüride idrar sıklıkla kahverengi çay renginde, eritrositler deforme-fragmantedir ve proteinüri 100 mg/dl'yi aşar.

    non-glomerüler hematüride gros düzeyde hematüri gözlenir. kan pıhtılıdır ve üriner rbc morfolojisi normal, proteinüri azdır. hematüriyle birlikte ağır proteinüri varsa genellikle glomerüler parankimal hastalık söz konusudur.

    gros hematürinin en sık nedeni üriner sistem enfeksiyonları iken rekürren gros hematürinin en sık nedeni ise ig a nefropatisidir. gros hematürinin nedenleri:

    - üriner sistem enfeksiyonları
    - meatal stenoz
    - perineal irritasyon
    - travma
    - ürolitiazis
    - hiperkalsüri
    - koagülopati
    - tümör
    - ig a nefropatisi
    - alport sendromu
    - ince glomerüler bazal membran
    - postenfeksiyöz glomerülonefrit
    - henoch schonlein nefriti
    - sle nefriti
  • kan işeme. glomerüler olanının pıhtısız olması, trombositlerin glomerüler kanamaya katılmaması değil, glomerül ve tübüllerde bulunan ürokinaz ve doku plazminojen aktivatörleri nedeniyledir. bunlar oluşan pıhtıyı eritirler ve böylece pıhtısız hematüri oluşur.

    kaynak
  • (bkz: hematuria)
  • hematüri, idrarda kan görülmesi demektir. hematürisi olan olguda seçilecek ilk görüntüleme yöntem i bt ürografidir. bt ürografi hem böbrek parankimi hem üriner sistemi değerlendirir.
hesabın var mı? giriş yap