• ortama kırmızı rengi, karşılık beklemeden verir abi...
  • ülke sınırları dahilinde en fazla bilinen bilimsel terim. mesleği, eğitim durumu, statüsü, bilgi birikimi ne olursa olsun neredeyse herkes hemoglobinin kana kırmızı rengi veren madde olduğunu biliyor. bu nasıl gerçekleşti, kim tarafından ''şartlar ne olursa olsun hemoglobinin işlevini kesinlikle bilmeliyiz'' şeklinde bir misyon oluşturuldu ciddi anlamda merak ediyorum ben şahsen.

    tanımlamak gerekirse; kendisi, kana kırmızı rengi veren maddedir.
  • umarım birilerine yardımım dokunur...
    arkadaşlar eğer hemoglobin değeriniz düşükse(kan değeri) ya da bir yakınınızın düşükse ve çıkaramıyorsanız ilaçla: "siyah üzüm çekirdeği ekstraktı" içirin. annemin 8.3 olan hemoglobin değerini 2 ünite kan ile bile çıkaramadılar, daha sonrasında düştü daha doğrusu... 2 ay sabah akşam yemeklerden 1 saat sonra 1 şurup kaşığı siyah üzüm çekirdeği ekstraktı verdim ve bugün aldığım sonucu görünce hemen yazayım dedim: 13.3 ...daha ne olsun? annem 70 yaşında. büyük bir başarı öyküsü... 2 tane kan ilacının yapamadığı şeyi yaptı bu ekstrakt...
  • haemoglobin molekülü hücrelere oksijen taşıma görevini üstlenmiş özel bir moleküldür. akciğerdeki oksijeni alırken, karbondioksidi bırakır ve oradan kaslara geçer.
    yukardan da anlaşıldığı üzere,haemoglobinin oksijeni taşıması için belli bir şekilde birleşmesi gerekmektedir.şimdi gelelim can alıcı noktaya.haemoglobinin içinde demir elementi varken oksijenle birleşmesiyle paslanma* nasıl olmuyor?
    haemoglobin oksijeni taşırken ona tam olarak bağlanmaz, oksijeni tıpkı bir maşa ile tutar gibi bir ucundan yakalar ve götüreceği yere kadar bu şekilde taşır.
  • hemoglobin seviyesi bayanlarda 12,5 beylerde 13,5 altinda olunca kansizlik teshisi yüzünden kan verme istekleri reddedilir.
    örnek vermek gerekirse her gün yarim paket icen ve uykusuzluk sinir bozuklugu gibi sorunlar disinda gayet saglikli olan ben icin bu günkü ölcümde 11,7 seviyesinde belirlendi. 1,5 aylik bir demir tedavisi tavsiye edildi.
  • seviye düşüklüğünün kansızlık olarak adlandırıldığı alvuyarlarda bulunan kana kırmızı rengini veren madde. yapısında demir bulunduğu için kansızlık genelde demir eksikliğiyle bağıntılanır, ki genelde böyledir, ama her zaman değil. şahsen bagyanlarda alt sınır 12,5'ken benim hemoglobin seviyem 10 ama vucudumdaki demir miktarım bir erkek için bile normalden fazla imiş, sen kansızsın diye vakti zamanında demir hapları tıkayanlar ağzıma utansın. kendini halsiz hisseden, çabuk yorulan, tansiyon problemi yaşayan insanlara tavsiye edilir kan testi olmaları, ama demir oranında kontrol edilip ona göre demir tedavisine başlanması gerekir.
  • sigara icen insanlarda solunum guc oldugu icin, kan tahlili yapilirsa hemoglobin degerinin yuksek cikmasi normaldir. normal degerler 12-16 g/dl araligidir. ornegin 30 senedir duzenli bir sekilde 1-2 paket sigara icen birinin hemoglobin degeri 19 a yakin cikar. boyle durumlarda 6 ayda bir 1-2 unite kan vermek sagliga yararlidir, iyi gelir, rahatlatir. (doktorun yalancisiyim)
  • deri renginde;melanin ve karotin le beraber 3. etkendir.deriye pembemsi rengini veren;kılcal kan damarlarındaki hemoglobindir.
  • nedir,neye sebep olur,nasıl etkileri vardır bilmiyorum ama bende fazla fazla olan şey imiş.
    sigara konusunda vucudumun ilk uyarısı imiş aynı zamanda.
  • oksijen tasinmasinin neredeyse tamamini gerceklestirmesine ragmen karbondioksit tasinmasinin yuzde 10'u kadarini gerceklestirir. yuzde 10'dan azi kanda cozunmus olarak tasinir, geri kalani karbonik asit seklinde (bikarbonat iyonlari seklinde) tasinir. oksijenin ve karbondioksitin hemoglobine baglandigi yerler farklidir. karbonmonoksit ve oksijeninse aynidir, ancak karbonmonoksitin afinitesi 150-200 kat daha cok oldugundan cok dusuk derisimlerde dahi zehirlidir.

    hemoglobinin oksijen afinitesi her baglanan oksijen molekulu icin artar, ornegin 3 oksijen bagliyken 4.yu baglamasi ilk oksijeni baglamasindan kolaydir. ayni mantikla karbondioksit baglanmasi, proton baglanmasi (dusuk kan ph'i), 2,3-bifosfogliserik asidin baglanmasi (2,3-bpg bos hemoglobine sikica baglanir, oksijen afinitesini dusurur) oksijenin birakilmasini kolaylastirir. ornegin akcigerlerde ph 7.4 iken ph'i 7.2 olan bir dokuya gelen hemoglobinler oksijenlerini kolayca birakacaktir. 0.2'lik bir ph degisimi, ph'in ayni oldugu durumla karsilastirildiginda, yuzde 10 civarinda bir avantaj saglar.
hesabın var mı? giriş yap