• allah allah hadiya . diyelimki sen iyi bmw kullanıyorsun sana sen kalkıp bmw yi ben yaptım diye biliyormusun . enjeksiyon pansuman damar yolu açma çok zor bir iş değil lise okuyanlar gelip bu işi kısa bir sürede yapabiliyorlar ama lise okumuş biri kusura bakma gelip doktorluk yapamıyor . evet sayın çok sayın seyirciler türkiye’de doktor olmaya engel hiç birsey yok oturur sınava çalışır doktor olursun kardeşim. emin ol hangi yaşta olursan ol engel değildir
  • tıp içerisinde yapılan istisnasız her işlem bilimle temellendirildiği için, bilimi bilende doktor olduğu için otomatik olarak geçersiz kalan önerme. hemşire tedavi protokolünü hastalığın seyrini bilemez. doktor bilir, bulur ve uygulatır. şu ülkedeki en leş zihniyet bu başlıkta ki zihniyettir. aynı durum mühendis ve tekniker arasında da yaşanır.
  • hastayı 7-24 izleyen hemşiredir doktor 2 dakika vizit yapar sadece ondan sonraki komplikasyon ,yaşam bulguları hastalığın seyrini, hemşire kontrol eder ön görür
    son olarak gerçek bir hemşire bilgili donanımlıdır halkın gözünde sadece iğne , serum vs yapan değildir.
  • bunu genelleyemeyiz her konu ve branş olmak üzere ama şöyle bir gerçeği bilmeniz gerekiyor; yoğun bakımda (bkz: nazogastrik sonda)takımı, (bkz: idrar sondası)takımı, (bkz: arter kangazı)alımı ya da arter monitörizasyonu gibi görevler hekimin işidir ya da uygularken orada bulunmak zorundadır. bunları insiyatif alıp hemşire yapar ve puantaj hekime yansır. benim takmamda riskli olan sondayı hekim de konsültasyon ister zaten kendi takmaz.
    tecrübeli bir hemşire hastanın durumunun gidişatını en az oradaki uzman hekim kadar bilir riskli bütün ilaçları ‘acil durumlarda’ order olmadan koşarak hazırlar. arrest olur yine hekim olmadan müdahaleye başlar, doğru doz ve prosedürde ilaç da uygular. hasta kabülünde bile hasta başına gelmeyen hekimler var. sadece mekanik ventilasyon takibi hemşirenin göreviyken hastayı ventilatöre uygun modda ayarlayıp hastaya bağlayan yine hemşire olur ve bu ciddi tecrübe gerektirir. hastanın (bkz: entübasyon) tüpü çıkar hekim gelene kadar takar bazen. hasta nöbet geçirir yine uygun dozda ilacı order olmadan yapman gerekir. milyon tane örnek sayabilirim hekim görevi olup da hemşirenin yaptığı. bunlar ekip olmanın gereği çoğu zaman, kendi adıma söylüyorum yapabileceğim bu işler için hiç bir zaman hekimi çağırmadım bundan da gocunmuyorum ama ben bu kadar donanımlı bir şekilde çalışırken karşılığını görmüyor olmak gerçekten motivasyon düşürücü oluyor.

    bakın ben demiyorum hemşire hekim kadar bilir yaptığı herşeyi yapar. böyle bir şey olamaz zaten.
    yalnız şu da bir gerçek öyle sandığınız gibi sadece tedavi yapıp hasta takibi de yapılmıyor. hemşire sadece hekim ne derse onu yapmıyor, görev tamımında olan olmayan bir çok işi (sadece hekim işi için değil) yapmak durumunda kalıyor.

    özellikle bir alanda uzmanlaşmış donanımlı hemşirelerin gerçekten haklarının yenildiğini gerekli itibarı görmediğini düşünüyorum.
  • hemşire yapar doktor konar, astsubay yapar subay konar, teknisyen yapar mühendis konar. bu işler böyle be cingöz.
  • mühendis/tekniker ile doktor/hemşire örneklendirmesi vereni de gördü ya bu gözler, biz daha ne diye çalışıyoruz, uğraşıyoruz bilemiyorum. çekin şu pis elinizi, eteğinizi sağlıkçılardan.
  • doktorun görevi tedaviyi belirlemek, hemşirenin görevi tedaviyi uygulamaktır. tedavi uygulanırken hemşire görüldüğü için bütün işi hemşire yapıyor gibi bir yanılgıya düşülebiliyor fakat işin bilimsel ve teknik boyutunu doktor bilir ve karar verir. hemşirenin bu konuda yeterli eğitimi yoktur. ayrıca kan almak zaten hemşirenin görevidir ve bir pratik meselesidir. doğal olarak en baba doktordan daha iyi kan alır hemşireler. ellerine sağlık. dokor, hemşire ve diğer kalan bütün personelle sağlık hizmeti bir bütündür. biri bile eksik olsa işler yürümez.
  • bence hem hemşireler hem doktorlar hasta bakıcıların haklarını yiyorlar. ayaklanın ey hasta bakıcı arkadaşlar.
hesabın var mı? giriş yap