• 7 ekim 1888 - 18 kasım 1965 tarihleri arasında yaşamış, abd'nin 33ncü başkan yardımcısı(1941-1945) olarak görev yapmış, ırkçılık karşıtı, demokrasi yanlısı, işçi haklarını savunan, anti-emperyalist, barış yanlısı, halkçı siyasetçi. görüşleri nedeniyle sadece abd'de değil güney amerika ve uzak doğudan da destek görmüştü.

    temmuz 1944'deki demokrat parti kongresinde hile ile harry s. truman'a mağlup sayıldı. kongrede büyük çoğunluğun wallace taraftarları olmasına rağmen, sermayedarların adayı truman'ın kazanması için wallace yanlılarını salondan çıkarıldı ve truman, 3ncü tur sonunda roosevelt'in yardımcısı seçildi. bu, trumanı, ölümüne yakın olan roosevelt'in ardından abd başkanı yapacaktı. eğer, büyük çoğunluk ile galip gelecek olan wallace, sermayedarlar tarafından hile ile engellenmeseydi, abd'nin kaderinin daha farklı gelişeceği söylenir. truman abd'nin barış ve demokrasi yanlısı kimliğinin bozulmasındaki ilk oldu. ve başkan olması gereken wallace, gelişmeleri dışarıdan izlemek durumunda kaldı.
  • kukla salakların yerine tercih edildiği zeki adam,

    o gün başkan yardımcısı olsaydı ne atom bombası atılır ne de vietnam savaşı olurdu diye düşündürmüyor değil!

    mısırları güzeldir.
  • sovyetleri bile atomla tehdit etmiş truman salağının sovyetlere karşı geliştirdiği paranoyayı takriben senatodan izin alarak elde ettiği ve yunanistan ve türkiye'ye hibe edeceği 400 milyon doların (100ü türkiye'ye) "demokrat ülkeler" için sovyet tehditi karşısında ordu modernizasyonuna ilaç gibi geleceğini söylemesine karşılık, abd tarihinin en gerçekçi politikacısı olan wallace "yunanistan'ı ve türkiye'yi demokrat ülkeler saymak tam anlamıyla saçmalıktır" demiş. adam her konuda olduğu gibi bu konuda da haklıymış beyler.

    oliver stone beyfendi the untold history of the united states belgeselinde kendisi için bir dizi ağıt yakmaktadır ki tarih olasılıkları kaldırmayacağından wallace bölümleri derin iç çekmelerle geçiştiriliyor.
  • büyük amerikalı siyasetçi...

    belki de, "yegane" sevilesi olanlarından.

    truman doktrini' ne karşı yaptığı konuşma ile, tarihin en "anlamlı" noktasına adını yazdıran insanlardan birisi.

    "milleti temsil etmeyen ve düşmanla işbirliği yapmış generaller tarafından idare edilen bir hükümetin irtica rejiminin yüz kızartıcı suistimallerine karşı haykıran 16 yaşındaki çocukları idam etme için mi hürriyet isteniyor ? hür işçi sendikaları ile bir çok esaslı hürriyetlerin kaldırıldığı bir memlekette, rus hudutları üzerinde bir milyona yakın mevcudu bulunan bir türk ordusunu elde tutmak için mi hürriyet isteniyor?"

    demiştir.
  • amerikadan cikmis en iyi politikacidir heralde. belgesel icin :

    [izlenmesi gereken bir belgesel.. http://belgeselmi.weebly.com/…nin-gizli-tarihi.html]
  • --- spoiler ---
    tüm hatalarımızın kaynağı korkularımızdır.
    --- spoiler ---
  • henry agard wallace (d. 7 ekim 1888, adair ili, iowa - ö. 18 kasım 1965, danbury, connecticut, abd), amerika birleşik devletleri'nin 33. başkan yardımcısı. 1930'lar boyunca yönetimin tartışmalara yol açan tarım siyasetini belirlemiş, ama dış ilişkiler konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle 1946'da demokratik parti'den kopmuştur.

    asıl mesleği tarım uzmanlığıydı. verimi yüksek tahıl türleriyle ilgili deneyleri, bitki genetiği alanında büyük ilerlemelere yol açtı. sonradan, bu deney sonuçlarını değerlendirdiği melez mısır üretiminden büyük para kazandı. 1933-40 arasında başkan franklin d. roosevelt'in hükümetinde tarım bakanı oldu. görevi sırasında tarım ürünü fiyatlarını yükseltmek ve istikrara kavuşturmak, toprağı korumak, ihtiyat depolamak ve üretimi denetlemek üzere çıkarılan new deal yasalarını (özellikle 1933 tarım kalkınma yasası'nı) hazırladı ve uyguladı.

    wallace, roosevelt'in üçüncü başkanlık döneminde başkan yardımcısı oldu. abd ıı. dünya savaşı'na girince etkili bir savaş ekonomisi danışmanı olarak özellikle ekonominin yönetiminde birçok yeni görev üstlendi. partinin özellikle güneyli üyelerden oluşan tutucu kanadı wallace'ın 1944'te yaniden aday gösterilmesine karşı çıktı. yerine harry s. truman geçti. wallace sonraki iki yıl boyunca ticaret bakanlığı görevinde bulundu. ama truman yönetiminin sovyetler birliği karşısında benimsediği sertlikten yana soğuk savaş politikasından gitgide daha çok rahatsız olmaya başladı ve istifa etti. 1946-47 yıllarında haftalık liberal the new republic dergisinin yayın yönetmeni oldu. daha sonra dergiden ayrıldı ve yeni kurulan sol eğilimli ilerici parti'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 1948 başkanlık seçimlerinde aday oldu; sscb'yle daha yakın işbirliği kurulmasını, tüm dış yardımları birleşmiş milletler'in yönetmesini ve silah indirimine gidilmesini savundu. seçimlerde 1 milyonu aşkın oy aldı; daha sonra ilerici parti'den ayrıldı.

    verimli bir yazar olan wallace'ın en önemli yapıtları arasında sixty million jobs (1945; altmış milyon iş), the century of the common man (1943; sıradan insanın yüzyılı), america must choose (1934; amerika seçimini yapmalı) ve the long look ahead (1960; uzağa bakış) sayılabilir. 1944 yılında alaska üzerinden rusya ve çin'e giderken kolyma ve diğer sovyet çalışma kamplarında bir kaç hafta kalmış ve anılarını soviet asia mission (1946) adlı kitapta yayınlamıştır.

    kaynak: vikipedi

    ayrıca kendisi hakkında bir yazı; http://www.newyorker.com/…ross?mbid=social_tablet_f
  • başkan yardımcısı olsaydı yüksek ihtimal franklin delano roosevelt sonrası başkan olacak olan kişiydi.

    vizyonuna ve dünya görüşüne bakılınca dönemin amerikasında barınması imkansıza yakındı. bu yüzden başkan olsa bile en son raddede sonunun john f.kennedy gibi olacağını düşünüyorum.

    ayrıca mansur yavaş ile olan benzerliği gözden kaçmayan kişidir.

    wallace
    yavaş

    (bkz: mustafa kamalak doğu perinçek benzerliği)
  • abd'li devlet adamı.13 yıl boyunca hükumette başkan yardımcılığı, tarım bakanlığı, ticaret bakanlığı görevlerini üstlenmiştir. tarım konusunda çok önemli refomları vardır.

    franklin delano roosevelt'in son başkanlık döneminde harry s. truman'a karşı başkan yardımcılığı seçimini hileli bir şekilde kaybetmiştir. bu kaybediş birçok tarihçinin ifadesiyle hem abd hem de dünya tarihini çok keskin bir şekilde etkilemiştir. wallace dünya barışını savunmaktaydı ve sovyetler'le daha uzlaşmacı bir diplomasi yürütülmesi gerektiğini savunuyordu. bu yüzden wallace sürekli olarak komünist olmakla suçlanmıştır ancak ne tuhaftır ki wallace'ın 1926’da kurduğu yüksek kalite mısır şirketini sadece abd kapitalizmi bağrına basmış wallace’ın kurduğu şirket dupont şirketine 9 milyar $’a satılmıştır.

    peki wallace başkan olsaydı neler olabilirdi? bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz. ancak wallace'ın savunduğu değerler göz önüne alındığında büyük ihtimalle:

    - 2. dünya savaşı'nda atom bombası kullanılmazdı.
    - soğuk savaş ve nükleer silahlanma olmazdı.
    - koloni anlayışı çok daha önce sona erdirilmiş olurdu.
    - insan hakları, kadın hakları ve ırkçılığın önlenmesinde çok daha erken kararlar alınırdı.
    - dünyada tarım çok daha bilinçli bir şekilde yapılır ve açlıktan ölen bu kadar insan olmazdı.
hesabın var mı? giriş yap