• stratejik yönetim deyince akla ilk gelen isimlerden birisi olup, bu zamana kadar hakkında entry girilmemiş olması şahsı adına ayıptır. alfred chandler ve michael porter gibi babaların yanında stratejik yönetimin bir diğer babasıdır diyebiliriz kendisine. 2 eylül 1939 kanada doğumlu olan mintzberg (http://rodolfo.typepad.com/…3010535b645dd970b-800wi), montreal'deki mcgill üniversitesi'nde makine mühendisliği eğitimi aldıktan sonra, kanada ulasal trenyollarının operasyonel araştırma kısmında çalışmıştır. 1968'de mit'den almış olduğu yönetim doktoru unvanından sonra kendini akademik çalışmalara adamıştır ve halen mcgill üniversitesi'nde yönetim çalışmaları profesörü olarak görev yapmaktadır. abd, ingiltere ve fransa'daki üniversitelerde de görevlerde bulunmuştur. aynı zamanda coachingourselves.com sitesinin kurucularındandır.

    kendisini tamamen araştırmaya ve yazmaya adamıştır. özellikle yönetim, strateji oluşturma ve organizasyon şekilleri üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. kitapları buradan görülebilir: http://www.mintzberg.org/books. şu sıralar kendisi sağlık hizmetlerinde tönetim üzerine bir kitap üzerinde yoğunlaşmış, dediğine göre. kaynak: http://www.mintzberg.org/
  • örgüt kültürünün oluşumunu "örgüt ideolojisi" aracılığıyla açıklayan akademisyen,yazar. örgüt ideolojisinin oluşmasında birbirleriyle ilişkili üç aşamadan söz eder. birinci aşama, örgütün kurucu veya liderlerinin birtakım toplumsal ihtiyaçlarının bir takım toplumsal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak oluşturdukları misyon aşamasıdır. bu amacı gerçekleştirmek için örgüt çatısı altında bir grup insan bir araya gelir.

    ikinci aşama, başlangıçta belirlenen misyonun gelenekler ve hikayelerle geliştirilmesi aşamasıdır. bu aşamada örgüt-çevre ilişkilerine yönelik sektörel koşullar çerçevesinde stratejiler belirginleşir. stratejilerin niteliğine bağlı olarak örgütsel eylemler bir toplumsal sözleşmeye dönüşür. çerçevesini örgüt stratejilerinin belirlediği bu sözleşmeye göre örgütsel değerler oluşur. bu değerler; ürün kalitesi, müşteri odaklılık, satış sonrası hizmetler veya örgütün davranış biçimlerine yönelik olabilir. bu aşamada, örgütün değer ve eylemlerine ilişkin liderlerin tutum ve davranışlarına ile önemli olayları konu alan hikayeler, değerleri güçlendirici etmenler olarak rol oynar.

    üçüncü aşama ise, bir örgütü diğerlerinden ayıran ve örgüt ideolojisinin belirginleştiği örgütsel kişilik aşamasıdır. bu aşamada paylaşılan değerler örgütün temel özelliğini oluşturur. hem değerlerin güçlü bir biçimde paylaşımı hem de yeni katılanların bu değerleri kazanarak benimsemesi sosyalizasyon süreçleri ile gerçekleşir.
  • yönetim ve örgütsel davranışın en doğru nilgilerni vwren profesördür.
    mor kaplı yönetim kitabını ise (management - mintberg, henry) çok güzel, tatlı ve akıllı kadınlar okur
  • "management is neither a science and nor a profession, it's a practise"
    "hoping for the best is not a good strategy"
    türünden mottoları olan yönetim ve strateji profesörü. özellikle youtube kanalında kısa ve güzel videoları vardır, tavsiye ederim.
    buyurunuz: https://www.youtube.com/…l/uchw8dpidbb5dfzbqj87pj1q
hesabın var mı? giriş yap