• (bkz: hepatit)
  • hepatit çeşitlerinden en yaygın olanı... kan ve sex ile bulaşır, hastalığı taşıyan kişi hamile kalırsa hastalığın çocuğa da geçme ihtimali doğar... virüsü taşımıyorsanız aşısını vurunarak bu illetten ömür boyu kurtulmanız mümkündür... virüsü kaptıktan sonra bir tedavisi yoktur; taşıyıcı olarak yaşarsınız ama bazen vücut antikor üreterek hastalıktan kurtulmanıza sebep olabilir... alkol kullanımıyla veya diğer karaciğeri kötü etkileyen sebeplerle birlikte karaciğer kanseri veya siroz olma riski de (bu risk taşıyıcılarda %20'dir) artar... taşıyıcıların sürekli tahlil yaptırıp sonuçların normal çıkması için dua etmesi gerekir; sonuçlar normal çıkmazsa ilaçlar, biyopsiler başlar... dikkat etmek gerekir; bir tane canımız var...
  • bikaç yıl önce aşısını olduğum, 3 yıl mı 5 yıl mı sonra tekrar olmam gerektiğini öğrendiğim ama tarihleri karıştırıp olmadığım, hastalık çeşidi....
  • hiv virüsünden ortalama 100 kat daha bulasici bir meret..
  • dünyada 2 milyardan fazla insan enfekteymiş; 350 milyon da taşıyıcı varmış... aids'den çok daha tehlikeli; çok kolay bulaşır çünkü...
  • dah once gecirip gecirmediginizin anlasilmasi icin serolojik testte hepatit b surface antigen (hbsag) bakilir. pozitif ise siz virusu tasimaktasinizdir veya kronik hepatit b hastasisinizdir. her yil alt , ast seviyelerine baktirmanizda fayda vardir.
  • toparlamakta fayda var: virüsü vücudunda barindiran her insan bildigimiz anlamda hasta demek degildir, tasiyicidir. bazi tasiyicilar ömür boyu virüsten haberli ya da habersiz, hastalanmadan yasayip giderken; bazilari zayif bünye, yetersiz beslenme, vs vs gibi sebeplerden hastaliga yakalanabilirler. hastaligin kesin tedavisi olmadigi gibi karaciger ile ilgili baska ciddi rahatsizliklara da sebebiyet verebilir. (bkz: siroz) (bkz: kanser)

    örnegin bizim ailemizde sayisiz insanda hepatit b virüsü vardir. cekirdek aile olarak annem, abim ve ben hala tasiyiciyken, yaklasik 30 yil alkol kullanmis olan babam virüsü alip kendiliginden bagisiklik kazanmistir! anne tarafimda neredeyse her kuzenimde var olan virüsten dolayi sadece bir kuzenim hastaliga yakalanmis ve uzun süre hastanede yattiktan sonra nasil desem cok sukur iyilesmistir. (bkz: ateiste cok sukur dedirten anlar)
  • hepatit d virusunu de uretebilen virus. hepatit b'ye yakalanmisken, b virusundeki sayida normal disi bir artis varsa, hepatit d virusu de uremis demektir. d, b'nin varliginda uruyor ve b'nin uremesini farkedilir olcude hizlandiriyor. b vd d'nin arasinda iki turlu iliski vardir. birisi coinfection, digeri superinfection. yukarida anlattigim coinfection. eger hepatit b durumu kroniklestikten sonra bir yerden d kapilirsa bu superinfection oluyor ve hastalik tehlikeli bir boyuta ulasmis oluyor. bu durumda siroz ve karaciger kanseriyle sonuclanma olasiligi artiyor. akut hepatit b 6 ay icinde gecmezse kroniklesiyor. kroniklesme olasiligi %10. akut'un belli bir tedavisi yok. kronik icin bir takim ilaclar var, mesela interferon. akut hepatit b'de yapilacak sey dinlenmek, bol su icmek, protein iceren besinlerden tavuk ve baligi almaya devam etmek ama azaltmak, daha cok meyve,sebze yemek,kizartma yememek. hepatit b kapmayi onlemenin en onemli yolu, tek partnerla cinsel iliskiye girmek.
  • karaciğeri sardığında ve zamanında müdahele edilmediğinde, sinsi ve yavaş bi şekilde ilerleyip, sonra sapasağlam bi adamı pat diye götüren hastalık. (bkz: ben bunu gördüm)
    belirti göstermesini beklemeden, herkesin mutlaka tetkik ettirmesi ve aşılanması gereken hede...
  • tek önlemin aşı olduğu söyleniyor ama sanıldığı gibi aşının ömür boyu koruyuculuğu yok, tetanoz aşısından bile daha azmış koruyuculuğu (tetanoz 4 yıl). hepatit b aşısı koruyuculuğunun 1 yıl olduğunu söyleyen dr bile var.
hesabın var mı? giriş yap