• insan şartlara ve ortama ayak uydurur. yaşadıkları kötü ise kötü normal, iyi ise iyi normal gelir. kötü olmak için ise birinin sevdiklerinize dokunması yeterlidir.
  • değiliz. potansiyel iyiyiz.
  • esasında herkes son tahlilde kendi kıçını ve onun yakınındakileri daha fazla düşünüp diğerlerini yok saymaya meyilli olduğundan teknik olarak doğru bir önerme olduğu söylenebilir. bir insanın kendi çocuğu ile diğer çocuklar arasında kaldığında kendi çocuğunu kayırmaması ihtimali ne kadarsa insan denen varlığın kötü olmama ihtimali de o kadardır..
  • iki ayaklı nankör varlık
    (bkz: dostoyevski - yeraltından notlar)
  • çok sukur ki dinler var yoksa bu inananlari nasil frenlerdik?
    allah korkusu bir nevi ise yariyor bence yoksa dunya daha kotu bir hal alirdi.
  • kesinlikle katılıyorum. daha geçen hafta psikoterapistime anlatmaya çalıştığım bir konu. insanların birbirlerine neden iyi davrandıklarını ya da iyilik yaptıklarını anlamak imkansız. çünkü yapılan bu davranışların altında yatan asıl sebebi bilemiyoruz. kendi çıkarları için mi? daha çok sevilmek için mi? onaylanmak için mi? toplum tarafından dışlanmamak için mi? cezai yaptırım ya da toplumsal dışlanma gibi faktörler olmasa birçok insanın suç işleyeceğine, kötülük yapacağına şahsen eminim. bunu kendimden de biliyorum.

    instagram fotoğrafları arasında kuzulara sarılıp çayıra çimene yatmış bir sürü insan görebiliriz, daha sonra bu insanlar o sarıldıkları hayvanın aynısını sofralarında afiyetle yerler mesela. sevgi bunun neresinde, iyilik bunun neresinde? birebir örtüşen bir durum olmasa da bu bana en basit şekilde insanın özünü yansıtıyor.

    insanlar çok kolayca değişebiliyorlar. duruma göre şekilleniyorlar. önemli olan çıkar çatışması oluyor daima. bu bence saf kötülük. duyarsızlıklarından bahsetmiyorum bile o çok daha uzun bir konu.

    bu arada psikoterapist fazla katı olsam da çoğunlukla haklı olduğumu söyledi.
  • kötüler kötüdür, net. arada iyilik yapıyorum iyiyim diye düşünse de içten içe kendini kandırdığını kendine söylemekten çekinir.
  • hepimiz potansiyel iyiyiz.
hesabın var mı? giriş yap