• bir seyin ters gitmesiyle baslayan olaylar zincirellası
  • birer birer düzelip sevinilmesine yol açacak ama vuku bulduğu an itibariyle sinir bozacak olan olayların sonunda yakınılacak durum, hayatında hiçbişey olmamasından daha iyi olan durum, ters ya da düz bişekilde gidiyo bişeyler, ne mutlu...
  • can yucel'in dizeleri ust uste gelmeyi mis gibi anlatir:

    "bir sen eksiktin ay isigi
    gumus bir tuy dikmek icin manzaraya"
  • felaketler tek başlarına gelmezmiş de denen durum
  • bir seylerin ters gitmesiyle ortaya cikan ve bu bir seylerin diger seylerede etki etmesiyle devam eden ve sonucta her seyin toptan ters gitmesiyle doruga ulasan durum.
  • "her seyin ters gitmesi"ne medya terminolojisinde "sasiran spiker etkisi" denir. televizyonda haberleri sunarken sasiran bir haber spikerinin sonraki 3 dakika icinde tekrar saisrma* olasiligi neredeyse 100%'e yakindir. bunun cesitli sebpeleri* olabilir:
    1) spiker gecmis hayatindan bagimsiz olarak, bir kelimede dili surcmek suretiyle sasirmis olabilir. sasirdigi anda seyircilere sanki bu hatasi hic umrunda degilmis gibi "dun antalya kiyilarina carpan yunus hakkinda salih guvenligin, pardon sahil guvenligin yaptigi aciklamalar..." diye gayet cool bi sekilde devam eder. oysa ki icinden "hay sikiyim yaa, salih nerden cikti" diye dusunmekte, ve bu yuzden aslinda sunmakta oldugu haber metnine olan ilgisini yitirmekte, konsantrasyonu bozulmaktadir. bu yuzden bu spikerimiz ilerleyen dakikalarda mutlaka ama mutlaka ikinci bir hata daha yapar.

    2) spiker, dogustan belli bir kelimeye dili donmeyen, her seferinde ornegin "palyaco" diyecegine "palyanco" diyen bir insanimiz olabilir. bu durumda zaten daha haberleri sunmaya baslamadan once eline verilen metinde "palyaco" kelimesini gorunce "hassiikktirr yaaa, simdi ulan ya dilim donmezse" diye zin zin olur. netekim ya "bugun cocuklara saldiran palyancolar, 2 cocugun korkudan altina isemesine sebep oldu" der, ya da palyanco deme sitresiyle baska biyerde hata yapar. bu ikisinden birini yaptigi anda direk birinci orneklem de hayata gecer. olaylar gelisir.

    iste bu spiker etkisi, aslinda hayatta hep basimiza gelen "her seyin ters gitmesi" durumunu aciklamaktadir. her sey ters gitmesin diye hayatla inatlastikca, aslinda yapmamiz gereken seylere konsantrasyonumuzu yitirir, onlari normalde guzel guzel devam ettirebiliyorken, orda da sicariz. sonra normalde yapabildigimiz biseyi artik yapamadigimizi gorunce iyice sinirimiz bozulur. iyice sinirimiz bozulunca hic cekilmez oluruz, hic cekilmez olunca suratimiza gicik bi somurtkanlik, dilimize bi igneleyicilik, ustumuze bi huysuzluk hasil olur. bu sekilde, misal, o gun son gunu olan bir isi halletmeye gittigimiz devlet dairesindeki memurun bizim o gicik suratimizi gorunce ricalarimizi, ne kadar zor durumda olusumuzu kicina takma orani artar... iste boyle gider bu.
  • belki de sizin duz gitmediginizin isaretidir.
  • en basitinden otomobil reklamlarının "altı geri, bir ileri vites" şeklindeki argümanlarla bezeneceği kurgu, olay, vehim, vesvese..
hesabın var mı? giriş yap