• cem adrian'ın, yakın zamanda yaptığı bir instagram gönderisindeki açıklamada müjdelenen parça.

    herkes gider mi'nin devamı oluyor elbette, ismi gibi. yine aylin aslım ve cem adrian ile. bu şarkıya bir cevap niteliğinde seneler boyunca kafamda yaptığım kişisel gözlemlerin yarattığı merakı bir şey giderebilecek sonunda. yani bu soruyu onlar yarattığı için veya bu soruya yoğunlaşmamı ilk onlar sağladıkları için onların bu soruya olan cevaplarını merakla bekliyorum.

    onların bundan hiç haberleri olmasa bile elbette. yani neden olsun ki? gerçi neden olmasın. onların sanat görüşlerine göre. yani birilerinin onları farketmeleri ve onların bize bir şeyler yaptıklarını göstermeleri. aynı zamanda o fikri de alabilmeli, anlayabilmeli.
    belki de tam aksi, sanat yalnızca sanat için yapılansa; o zaman da sanatın esas kurallarından olan "anlayabilmek", "mesajı anlayabilmek", "konuyu anlayabilmek" gibi şeyler giriyor devreye. yani genel olarak orada yapılan işi, ortaya çıkan sesler topluluğu ve edebiyatı algılayıp ve içindeki mesajı tutabilip anlayabilmek. hatta o mesajı günlerce sorgulamak. farklı yerlerde, farklı kişilerde, farklı zamanlarda, farklı anlarda kısaca tekrar tekrar gözlemlemek. bu gözlemleri yalnızken de gözden geçirmek ve iyice irdelemek...
    tabi bunların cevabını bulabilmek için, yani onların bu sorularına kendi cevaplarını... bu şarkının biraz spoiler içermesi gerekecek.

    benim cevabıma gelecek olursak; herkes gider, bir şekilde, evet. herkes bir noktada, bir yerden, bir kişiden, bir hayattan gidiyor. her hayatınsa kendi kalanları oluyor. en basiti sabah akşam burada yarıştırdığımız piç erkek gidiyor. efendi erkekten bir kadın gidiyor ve piç erkeğin hayatına giriyor. sonra piç erkek bir kez daha gidiyor belki. belki o kadın onu artık efendi erkek haline getiriyor ve sonra kadın ondan gidiyor. belki efendi erkek kendinden ödün verecek biraz omurgasız bir tipse bunu bir ders gibi sanıp, efendiliği üzerinden atıp piç erkeklik taklidine girişiyor. belki de bu işin daha karakterli bir davranış olan "yerine göre davranmak" kısmını öğreniyor ve uyguluyor. belki bir şeyler de hiç gitmeden, gidiyor. bitmek de olabilir onun adı. detayları açıklayamayacak kadar düşmüşüm, bu entari burada biter gibi.

    ha, son olarak;

    peki ya ortada bir soru yoksa yani tüm bunlar sadece bir haykırışsa?
    o zaman; gerçekten, bilemiyorum altan.

    belki de bilip, sessiz kalmak istiyorum.
  • (bkz: 1 kedi s2mi 7)
hesabın var mı? giriş yap