• bir arkadaşın başından geçmiş;

    “hastanın üstünü çıkararak muayene etmenin önemini bana öğretmiştir. yaşlı bir hasta karnının ağrısını söyleyerek polikliniğe gelmişti. ben de hastayı sedyeye yatırıp muayene ettim. sağ üst kadranda çok ciddi hassasiyeti vardı. tomografi istedim ve gönderdim. öğleden sonra tomografiye baktım ağrısını açıklayacak bariz bir sebep yoktu. kan tahlilleri temizdi. tanı koyamamıştım. yeniden muayene etmek istedim. bu sefer üstünü sıyırarak muayene ettim. bir de ne göreyim; hastanın sağ üst kadranında zona var. üzüldüm boşuna radyasyon, kontrast aldı adamcağız. kendi hatamın farkındayım ama bu sistemden de rahatsızım bir doktordan sadece 8 saatte nasıl 140 hasta bakması beklenir? ki bu hastaların neredeyse yarısına sonucuyla yeniden bakıyorsun... imkansız. doktora da hastaya da yazık. yine de siz siz olun hastanızı üstünü çıkarmadan muayene etmeyin. pekçok kat giyinmişse bile sabırla bekleyin, hiç olmadı üstünü sıyırın...”

    diyor.
  • halk arasında zona ya da kuşak hastalığı olarak adlandırılan hastalığa verilen isim.
  • doktorun teşhise yazdığı eciş bücüş yazıları decrypt yaparak başıma geldiğini anladığım amansız hastalık. işin ilginci yazlık bir beldede olmamdan dolayı ilçe devlet hastanesinin kbb servisinde bu teşhis konulur, su kabarcıkları yüzümün sadece sağ tarafındadır ve rahatsız edici boyutlarla olmamakla birlikte ağrı yok denecek azdır. fakat uzman doktorun yazdığı etkisiz antibiyotik ve merhem neticesinde dört gün sonra hastalık neredeyse yüzümün sağ yanının hepsini kapatmış göz içinde olmasada göz çevresini bile ele geçirmiştir. uzun uğraşlar sonucu hastalığın adını doğru tutturmam ve internetten öğrendiğim bilgiler karşısında, ki yüzde oluşumunda göz tutulumu denilen olay sıkça yaşanırmış ve bu gözde kalıcı hasara meydan verebilirmiş, soluğu bir sağlık ocağında aldım ve orada pratisyen hekim devlet hastanesinden daha kalabalık olmasıan rağmen devlet hastanesinin bana ayırmadığı kadar zaman ayırmış hastalığı incelemiş ve hatta devletin paralarını ödemediği toplam tutarlarları yaklaşık 180-190 milyon iki ilaç ve vitamin,merhem türü şeyler yazmıştır. merak ettiğim şey ise devlet hastanesindeki uzman doktorun hastalığı bildiği halde nasıl bu raddeye geleceğini tahmin edemeyeceği, düşük etkili ilaçlar yazması karşısında benim hiç bir hakkımının olmaması belki de o doktor yüzünden gözümde kalıcı bir hasar olacak ama benim yapabileceğim tek şey devlete eyvallah demek. sonuç olarak devlete ve onun ücretsiz sağlık sistemine büyük bir kin beslememe sebep olmuş hastalıktır.
  • primer lezyon su çiçeğidir. birus deri ve mukoza duyu sinir lifleriyle bölgesel ganglionlara gidip yerleşir. inaktif durumda ganglionda bılunan virus uygun sartlar gelistginde ileride herpes zoster tablosuyla ortaya cıkar.
    tek taraflı,sinir trasesi boyunca,mukozada gruplar halinde vezikülöz lezyonlar olusur . bunların cabucak patlaması sonucu ile de ülserasyonlar oluusur.
    lezyonlara ates ve bölgesel lap eslik eder. deride birkac günde papül ve cevresi eritemli veziküller beliirir. bir hafta icerisinde veziküller pürülan ve sarımsı bir renk alır. genelde 10.günden sonra da kabuk olusur
    http://aapredbook.aappublications.org/…090103.shtml
  • etkeni varicella zoster virüsü olan bir enfeksiyon hastalığı olarak gecmektedir. virüsün, omurilik arka köklerine yerleştiği ve bir nedenle aktif hale geçerek, belirtileri ortaya çıkardığı kabul edilmektedir. virüs yıllar boyunca hiç bir belirti ortaya çıkarmadan sessizce kalabilir.
    hangi sinirin kökünün etkilendiğine bağlı olarak belirti ve bulguları şikayetleri değişmektedir. genel olarak etkilenen sinirin yayıldığı bölgede bazen kaşıntı ile başlayan ve hafif ağrı yapan bazen de çok şiddetli ağrı meydana getiren (kozalji tipinde yanıcı ağrılar) kabarcıklar görülür.
    bu kabarcıklar genelde küçük gruplar halinde* bulunur. bazen çok sayıda kabarcık bulunurken, bazen de az sayıda kabarcık bulunur kabarcıklar vücudun bir yarısında kalır, orta hattı geçmez. genelde 1-3 haftada kabarcıklar kaybolur, ancak kabarcıkların yerinde hafif koyu renkli lekeler kalır. bu lekelere bastırınca, birkaç dakika süren şiddetli ağrılar meydana gelir. eğer kafa sinirlerinden bazıları tutulursa geçici yüz felci, kulak problemleri, göz problemleri görülebilir. lenfoma hastalarında tüm vücudu tutan yaygın zona görülebilir.
    tedavi şekli gelince ;dermatoloji doktorunun gormesi kaydıyla kabarcıkların üzerine talk pudrası ve pomat (oxyde zinc) sürülerek ağrı ve kaşıntı azaltılabilir. bunlar ayrıca kabarcıkların çevresinde oluşabilecek diğer enfeksiyonları önler. b vitamini faydalı olabilir.ağrı çok şiddetli değilse aspirin, parasetamol gibi ağrı kesiciler yeterli olabilir, ancak çok şiddetli ağrılarda enjeksiyon tipi ağrı kesiciler gereklidir.bununla birlikte antibiyotik de kullanılmalıdır.
  • su çiçeğinden sorumlu olan varicella zoster virusunun; zamanla reaktive olması sonucu görülen ağrılı dermatoz.
hesabın var mı? giriş yap