• tel aviv'in kuzeyinde, theodor herzl'den alan bir sahil kenti.

    bir yanda israil'in en "canli" kenti tel aviv, diger yanda bir nevi i$/fabrika merkezi olan petach tikva ile olan kom$ulugundan olsa gerek, israillilerin "dedem zamaninda buradan arsa alacakmi$, sonra dovize yatirmi$ parayi vah vah tuh" dedikleri yerlerin ba$inda gelir.
  • bir tür start-up cennetidir. tel aviv yafo'ya otobüs ile 10 şekel'e 20-25 dakikada gidip gelebiliyorsunuz.

    herzliya, aslında bir tür tatil beldesi. sakin banliyöleri, büyük otelleri, marinası ve güzel plajlarına ek olarak merkezine yerleşmiş apple ve microsoft gibi şirketler ile bilişim teknolojileri alanında israil'in silicon vadisi olmaya aday. bu küçük şehirde pek çok start-up var.

    havalimanından bu şehre ulaşım taksi ile gündüz 150 şekel, gece 22:00'den sonra da 200 şekel kadar. ancak, 22:00'den önce israil'e gelmişseniz taksi kullanmanıza gerek yok. herzliya'ya iki şekilde ulaşabiliyorsunuz;

    1. 24 saat çalışan dolmuşlar ile, havalimanı-tel aviv port; oradan da otobüs ile herzliya;
    2. tren ile havalimanından iki aktarma yaparak (önce mavi, sonra da kırmızı çift katlı trene biniyorsunuz). tren istasyonundan şehir merkezine otobüsler var. 2-6 şekel arası istediğiniz yere gidersiniz (otobüsler, istasyondan marinaya kadar gittikleri için her otelin önünden geçiyorlar. boşuna taksiye para vermeyin).

    bu şehirde yeme-içme olayı, pahalının da ötesinde.

    şehir merkezindeki italyan restoranından falan hiç bahsetmeyeceğim. çok kazık. abartmıyorum 1000 tl bırakıp gidersiniz. o derece. şehir merkezinden sahile doğru gittikçe fiyatlar "normale" yaklaşıyor. herhangi bir restorana veya kafeye girdiğinizde menüyü mutlaka sunun. turist tarifesi burada da var.

    ne yaparsanız yapın rusların işlettiği küçük marketlerden uzak durun. burada yarım litre suyu veya sodayı, sadece buzdolabından aldınız diye 10 şekel'e kakalamaya çalışabilirler. almayın. evet; bir de o muhabbet var. örnek olsun; cola'yı dışarıdan alırsan 8 şekek, buzdolabından alırsan 15 şeker. oha!

    ancak, merak etmeyin! pek çok yerden bedavaya su içeceğiniz su pınarları var. su, soğuk akıyor. özellikle plajda her 30-40 metrede bir su pınarı ve temiz tuvalet bulursunuz. paniğe gereki yok. elinizde bir şişe olsun; bu su pınarlarından suyunuzu doldura doldura dolaşırsınız. sağda solda çok vending machine (otomat) var, ama bir cola'ya sekiz şekel vermenin mantığı olmadığını düşündüğüm için hiç bulaşmadım.

    sahildeki kafeler çok kazık. bir hamburger ve cola'ya 300 şekel ödeyebilirsiniz. gereği yok. marinaya doğru yürüyün. orada bir avm vardır. avm'de cumartesi günleri yiyecek panayırı oluyor. 30-40 şekel'e karnınızı tıka basa doyurabilirsiniz. avm içindeki mc donalds ve pizza hut ise çok pahalı. burada 10-15 tl'ye yiyebileceğiniz menüye 80-90 tl =(78-88 şekel) para istiyorlar. ben, bildiğin iki big burger ile doyan adamım. orası bana 150 şekel'den aşağı patlamazdı. hiç bulaşmadım.

    market var. içeri girin. meyveden ete, içeceklere vs. her şey daha ucuz. dört gün bu şehirde kaldım. hep marketten alış veriş yaptık. dışarıya yemek için çıkmadık. airbnb'den bulduğum ev de güzeldi.

    marinası çok güzeldir. girişte ve çıkışta aranıyorsunuz. akşamları hareketli olur. burada birayı 30-40 şekel arası satıyorlar. gariptir, bahsettiğim marketten 10-20 şekel arası fiyatlar ile bira ve/veya soğuk içecek alıp, burada keyifle içebiliyorsunuz.

    herzliya, aynı zamanda çıplaklar plajına sahip olup, "gay attraction center" olarak da bilinir. kendi halinde güzel bir şehir. ama, üç günden sonra sıkıyor. devamlı olarak denize girecekseniz güzel. 18:00'den sonra denize girmeyi yasaklıyorlar. her yerde cankurtaran kulesi var. o saatten sonra denize girenleri uyarıyorlar. 18:00 sonrası yine bedava spor ve yoga aktiviteleri var. zumba yapanlar bile vardı.

    özetle, (2-3 gün kalacaksanız) keyifli ama pahalı bir yer. ruslar burayı tercih etmişler. etrafta israil'in yerlisinden çok rus var. rusça, arapça ve ibraniceden sonra üçüncü ana dil haline gelmiş. dil, demişken; herkes ingilizce biliyor. kasmayın. türkiye'den geldiğinizi söyleyin. hemen yüzler gülüyor. özellikle bursa çevresinden gelmiş musevi aileleri buraya yerleşmişler. türkiye'den gelenleri çok seviyorlar.

    biz hep tel aviv'e kaçıyorduk. sonra baktık ki olmayacak, tel aviv'de bir ev bulup, oraya taşındık.
  • bünyesinde bir adet üniversite barındıran (herzliya interdisciplinary center) israil’in nispeten sıkıcı bölgesi. çok fazla yapacak bir şey yoktur. deniz kenarında ultra zenginlerin rezidansları yükselir. daha çok sayfiye yeri gibidir.
  • ugrayanlarin apollonia national park'a ugramadan donmemesini tavsiye ettigim, nefis plajlari olan start up cenneti sehir.
hesabın var mı? giriş yap