• 2018 editi: yeni çıkan kanunla bu olay tekrar mümkün hale geldi. artık internetten de başvurulabiliyormuş tüketici hakem heyetine.

    ********************************************************************

    mümkündür. şimdi bunu açıklayacağım. bizzat bu yolla 2,5 yıllık kesilen tüm hesap işletim ücretlerimi geri aldım (180 tl). (bkz: denedim %100 çalışıyor) bu da ispatı olsun. (3 farklı işlemde toplam 179 tl yatırılmış, ertesi günü de çekmişim)

    --- önemli not! ---

    maalesef sözlükten bir arkadaş buradan yola çıkarak hesap işletim ücretini geri almış fakat garanti bankası karşı dava açarak 213 tl mahkeme masrafı dahil ücreti geri almış sanırım. detayları garanti'nin hesap işletim ücreti için dava açması konusunda bulabilirsiniz. kısacası, bu işlem garanti bankasında maalesef işe yaramayabiliyormuş arkadaşlar..

    --- önemli not! ---

    öncelikle yazacaklarım geyik veya trolleme falan değildir. herkesin kullandığı ve hemen hemen her banka hesabından 6 ayda bir kesilen 50 tl civarındaki paranızı nasıl geri alacağınızı açıklıyorum. bu işlem geriye dönük olarak 10 yıllık tüm hesap işletim ücretlerinizi geri almaya yarar. yani herkesin işine yarayacak bir şey. dikkatle okumanızı tavsiye ederim. lütfen zaten entry'de yazan şeyler için mesaj ışığımı yakmayın. güzel kızlar tanışmak için bu entry'den başka bahaneler bulsun lütfen*. burada bahsetmediğim veya unuttuğum bir şeyler olabilir, bunlar için tabii ki mesaj atabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. şaka bir yana bu konuda diğer başlıkta yazdığım şeyden dolayı "nasıl yaptın" sorusunu çok aldım ve mesaj yeşilim sönmedi. ben de bu başlığı açarak nasıl geri alınacağı anlatmayı istedim.

    neyse açıklamaya başlayalım:

    - şimdi bankaya gidiyorsunuz, "hesabım açıldığından beri yapılan tüm işlemlerin dökümünü istiyorum" diyorsunuz. burada önemli olan hesap işletim ücretimizin kesilmiş olduğunu gösteren işlemleri bulmak ve bunların makbuzlarını almak. bankaya gidip "son 10 yılın hesap işletim ücreti makbuzları" derseniz banka uyanır ve bunları size vermek istemez. ekstra ücret talep edebilir vs. yemeyin bunu. hepsini istiyorum deyin, ağzınızdan hesap işletim ücreti lafını kaçırmayın. ben internet şubesinden çıktı almayı tercih ettim, ama 5-10 yıl uzun süreler, hepsi olmayabilir belki internet şubesinde. bazı bankaların internet şubelerinde arşiv kısımları var, oraları karıştırmanız gerekebilir. bankadan aldığınız dökümdeki hesap işletim ücreti olarak kesilen yerleri bulup onların fotokopisini çektiriyosunuz. ya da internet şubesinden o işlemlerin çıktısını alıyorsunuz. bu belgeler 1. kanıtımız.

    - sonra kesilen bu hesap işletim ücretlerine itiraz için bankaya iadeli taahhütlü postayla bir dilekçe gönderiyorsunuz. dilekçe örneği şu. bu dilekçeyi kendinize uydurun, tarihleri, meblağları kendi dekontlarınızdakine uygun şekilde düzeltin. birden fazla hesap işletim ücreti için başvuru yapacaksanız her kesilen para için ayrı dilekçe yazmanıza gerek yok, hepsini tek dilekçede belirtebilirsiniz. ben böyle yaptım. "x tarihinde y lira, z tarihinde xy lira kesilmiştir" falan gibi sıraladım... bankadan 1 hafta içinde falan cevap gelecektir "bizim yaptığımız işlem kanuni" diye. bu işlemden sonra da geri yatıranlar varmış ama genelde iplemiyorlardır sanırım. siz de onların cevabını iplemeyin, işlemlere devam edin. o cevabı da evrak olarak yanımıza alıyoruz. tabii ki yazdığımız dilekçeyi de dosyamıza ekliyoruz. 2. ve 3. kanıtlarımız da bunlar (dilekçemiz ve gelen cevap).

    - internetten bu konuyla ilgili örnek mahkeme kararının çıktısını alıyorsunuz. o örnek mahkeme kararı şudur. ancak şu ve şu 2 kararı da vermemiz gerektiği söylenmiş. bunları da çıkartın dosyanıza ekleyin. bunlar da 4. kanıtımız. bunu da başvuru dosyamıza koyalım.

    - tüketici sorunları hakem heyetinin belirlediği şablonda bir dilekçe var, onun formatına uygun şekilde "benden şu banka şu şu tarihlerde şu kadar, toplamda şu kadar parayı kesmiştir" diye bir dilekçe hazırlıyorsunuz. o dilekçe de şu oluyor. bunun da çıktısını alın, imzalayın. buna da birden fazla alacağınız varsa hepsini sıralayabilirsiniz. bu belgenin aslını vereceğiz. siz yine de bir tane fotokopisini çektirin sizde kalsın, neme lazım. bunu da 4 kanıtımızla birlikte dosyamıza ekledik ve artık tüm dosyalarımız hazır mı? değil..

    - bir de kimlik fotokopisi çekin önlü arkalı. bunu da ekleyin dosyaya.

    - bankaya yolladığımız iadeli taahhütlü postaya gelen cevaba bakın, ne zaman yollandığı yazar. o tarihten sonra 30 gün bekliyoruz ki bankanın 30 gün içinde size ait olan parayı geri yatırmadığı kesinleşsin. artık tüketici sorunları hakem heyetine başvurmaya hazırız.

    şimdi tüm evraklarımızı kontrol edelim ve bir dosyaya koyup kaymakamlığa gidelim.

    evraklarımız sırasıyla şunlar olacak:

    1. hesap işletim ücretlerinin kesildiğini gösteren dekontlar.
    2. kesilen ücretler için bankaya yolladığımız dilekçenin fotokopisi.
    3. bankanın dilekçemize yolladığı olumsuz cevap.
    4. örnek mahkeme kararları
    5. kaymakamlığa* vereceğimiz dilekçe
    6. önlü arkalı kimlik fotokopisi

    (artık tüketici hakem heyetine internetten de başvuru yapılabiliyormuş. bunun için şu adrese girebilirsiniz)

    bu belgeleri alıp kaymakamlığa gidiyoruz. yalnız bazı ilçelerde yargıtay bu kurumlar için takipsizlik kararı vermiş. örneğin ankara yenimahalle bunlardan birisi. ben istanbul anadolu yakasındaki bir kaymakamlıktaki tshh'e başvurdum ve paralarımı geri aldım. buna dikkat edin. zaten öyle bir şey varsa gittiğiniz kaymakamlıktan size söyleyeceklerdir. o olmazsa başka yere gidersiniz. paranızı bırakmayın, peşinden koşturun.

    kaymakamlıkta 1 dakkada işleminizi alıyolar, 2,5 ay sonra da paranız yatıyor. toplamda 3 ayı bulan bi süreç ama paranın geri dönmesi kesin. bu paraları kesin olarak geri alıyorsunuz. ben aldım. bu ülkede kanun varsa adaleti er ya da geç sağlıyorsunuz. birileri hadsizlik yaparak sizin cebinizdeki parayı sizden zorla alıyorsa buna bakıp kalmayın, hakkınızı arayın. bu işlemler uzun gibi durmasına rağmen en fazla 1 gününüzü alır toplamda hepsi. kaymakamlıkta da sıra falan yoktu, gittim, verdim dilekçemi çıktım.

    umarım sözlükçülere ve sözlüğü dışarıdan okuyanlara faydam olur ve bu yolla hakkınız olan yüzlerce lira paranızı geri alırsınız. toplamda yüz binlerce lirayı tekrar ekonomiye kazandırmış oluruz.

    artık beni de görürsünüz.. güzel hatunlardan gelecek bi kahve teklifine de hayır demem*.

    --- edit ---

    soranlar oldu, bankanın şubelerine mi yoksa genel müdürlüğe mi gönderiyoruz dilekçeyi diye. genel müdürlüğe gönderiyorsunuz arkadaşlar. ayrıca bu entry'le ilgili sayısız mesaj aldım, hepsini cevaplamaya çalışıyorum. ama bi tane de hatun yazmamış gel kahve içelim diye, üzdünüz beni*

    ayrıca, kredi kartı ve çekilen kredilerin dosya masrafları için de aynı süreç geçerli ama bunların dilekçeleri ve mahkeme kararı örnekleri farklı tabii ki. onları da tüketiciler.org adresinden öğrenebilirsiniz. ancak çekilen kredilerin dosya masraflarını geri alma konusunda bazı bankalar itiraz sürecini kazanabiliyorlarmış. bunu da aklınızda bulundurun.

    bir de sürecin 2,5 ay olmasının asıl sebebi, bankanın sizin dilekçenize itiraz etmesi. bu itirazın haksız bulunması falan, bu süreçler uzun sürdüğü için o kadar süre alıyor. korkmayın yatıyor para.

    en çok gelen sorulardan biri de bu işlemin kapanmış hesaplar için yapılıp yapılamayacağı. evet kapanmış hesaplar için de yapıyor olabilmeniz gerekir çünkü o para sizin kanuni hakkınız. ama süreç sonunda paranın nereye yatacağı konusunu maalesef bilmiyorum. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
    --- edit ---
  • inanmayanlar için gelen kararı en kısa zamanda tarayıp buraya koyacağım yöntem.

    ayrıca fotokopi çekmek ve iadeli taahhütlü posta atmak ne zamandan beri 200 tl maliyetle yapılıyor bu da ayrı mesele...

    2,5 senelik tek bankadan 180 tl alabiliyorsanız, 10 senelik 3 bankadan ne kadar alabileceğini de hesap etmemiş insanları rahatsız etmiş nedense. istemiyorsanız bırakın kardeşim paranızı.. bilgi veren adama da çemkirmeyin gereksiz yere. benim param kıymetli, başkasınınkini bilmem.
  • değil 180 lira, 5 lira için dahi yapılması gereken işlemler bütünü. sistemin artık yürümeyeceğinin mesajı ancak böyle verilir. ''aman yeaa uğraşamam'' diyen andavallar yüzünden bu vaziyetteyiz.
  • banka hissedarı sözlük yazarlarını ortaya çıkarmış olay, hangi matematiğe göre 180 tl almak için 200 tl masraf yapmamız gerektiğini yazmış anlamadım.
  • zerre aklımda yokken bugün bankaya uğrama konusunda beni motive etmiş eylem. vakit konusu görecelidir de 180e 200tl masraf cümlesi komik oluyor gerçekten. hakkını aramaktan aciz olmanı bir kenara koyduk da bir de üstüne hakkını arayanla da dalganı geçiyorsan alacağın en öz tepki aynen böyle devam et olacaktır. bankanın en sevdiği müşteri tipi olmayı başarmışsın. sağılmaya devam.
  • sazan banka calisanlarini oltaya getirmis yontem. ayrica iki fotokopiye 200 tl verecek kadar angut beyinli olduklarini da ortaya cikarmistir. paylasim yapana tesekkur etmek lazim. bilincli toplum icinde ezik buzuk tiplerin kil donmesi gibi gotte kendini hissettirmesine de vesile oldugu icin iki kere tesekkur etmek lazim.
  • hesap işletim ücretini cebinden geri ödeyen banka çalışanlarını göstermiş bize bu olay. merak etmeyin maaşınızdan kesmezler.
  • beni pişmanlığa sürükleyen bir süreç.

    neden mi? icra memurlarını da yanıma alıp, hatta biraz da medyadan adam toplayıp bankaya üç kuruşun haczine gitmediğim için. burada esen gürleyen çok oluyor da ben kısa keseyim aydın havası olsun. tüketici hakem heyeti kararı altında kaymakam adına genellikle bir adet ilçe yazı işleri müdürü, iki adet hukukçu üye ve bir tüketici hakları derneği üyesinin imzasının bulunduğu kapı gibi bir karardır. bulunduğunuz yerdeki en büyük mülki amir kaymakamdır ve kaymakam adına atılan imza da onun imzasıdır. dolayısıyla tüketici hakem heyeti kararı boş beleş bir belge değildir. önemli olan kararın bankaya tebliğinden itibaren15 günlük yasal süre içinde banka tarafından bu karara itiraz edilip edilmediğidir. ki arkası boş bir başvuru olmadıktan sonra bankanın bu karara itirazı söz konusu değildir, çünkü burası muz cumhuriyeti değildir.

    ben başımdan geçen olayı anlatayım siz ona göre yorumlayın. yapı kredi, finansbank, garanti, iş bankası; ben bu dört banka için aynı tarihte tüketici hakem heyetine başvuruda bulundum ve şu şekilde sonuçlar aldım.
    1- iş bankası: başvuruda belirtilen üç aylık süre sonunda bir gün iş bankası parayı sessiz sedasız hesabıma yolladı.
    2- finansbank: başvurumdan bir ay sonra finansbank şikayet sürecimin incelendiğini smsle birdirdi, üç ay sonra da önce smsle bildirip parayı hesaba tıkır tıkır yatırdı.
    3- garanti bankası: üç ay sonunda garanti hiç bir şey olmamış gibi davrandı, bir ay daha bekleyip şubeye gittim, şubedeki müşteri temsilcisi boş beleş işler peşinde olduğumu o parayı sittin sene alamayacağımı ima etti, hakem heyeti kararını banka genel müdürlüğüne faksladım, garanti gene kafasını kuma gömüp faksın kendilerine ulaşmadığını söyleyince ikinci faksı gönderip, faksın kendilerine ulaştığının teyidini almamın bir gün sonrası para tıkır tıkır hesabıma yattı.
    4- yapı kredi: garantiyle yaşanan sürecin benzeri oldu. kendileri karar suretini şubeye teslim etmemi istediler. bundan sonra 2 ay kadar daha işlemi salladılar. sonra kendilerine karşı icra dosyası açacağımı beyan ettim, yine sallamadılar. üşenmedim, bazı arkadaşların beğenmediği tüketici hakem heyeti kararına istinaden cebimden de masraf yapıp icra dosyası açtım, yasal süreyi bekleyip icra dairesine gittim. icra dairesindeki arkadaşlar icra müdürünün yanına çıkarttılar beni, müdür "yanına bir memur görevlendireyim, git paranı çatır çatır al, sen borçlu olsan banka bu kadar bir rakam için evine hacze gelmez miydi?" dedi. lan insanlık gene bende kalsın dedim, müdürden bankanın avukatlarından birinin telefonunu istedim. avukatı aradım, belki biliyorsunuzdur, böyle avukatlık bürolarında bir sürü eleman çalışır ve avukatın kendisini asla göremezsiniz. telefonu açan eleman beni borçlu sanıp bilgilerimi istedi. ben borçlunun ben değil banka olduğunu anlatınca amirine, amiri durumu dinleyince direk avukat hanımın ulaşılmaz hattına telefonu bağladı. avukat hanım öyle bir durum olmayacağını, ne kendilerinin ne de bankanın böyle bir rezillik çıkmasını asla istemediklerini belirtip konuyla ilgileneceğini söyledi. görüşmeden iki gün sonra ne mi oldu? tabi ki para hesabıma aynen iade edildi.

    olayın başına dönecek olursak. burada yazılanları okuduktan sonra keşke dedim icra müdürünün dediğini yapıp, üç kuruşluk iş için yorganı yakıp bankaya hacze gidip rezillik çıkarsaymışım. hiç olmazsa buradaki yazarların da hayır duasını alırdım. sözün özü, haklı olduğunuz konuda asla vazgeçmeyin, haklıysanız alınmayacak bir alacak yoktur. fakir olan asla kazanamaz demek söz konusu değildir.
  • bankaların çalışanlarına verdiği maaşların yarısından fazlasını hesap işletim ücreti benzeri haksız kazançlarla elde ettiğini bilen banka çalışanlarının zoruna giden olay.

    çünkü bankalar kendi çalışanlarından hesap işletim ücreti kesmezler, kredi kartı aidati almazlar, eft, havale vb tüm işlemler kendi çalışanları için ücretsizdir. yani bankalar tuttuğunu öper. bu kesilen ücretlerin haklı olduğunu savunan varsa ya maldır ya da banka çalışanıdır. belli etmeyin kendinizi bu kadar.

    edit: 200 tl ye fotokopi çeken, patron köpeği bankacıların utanmadan hala savunduğu ücrettir. aferin hisse verecek sana şimdi bankan.
  • küfür ettiren durum. (entry aşırı küfür içerir, uzak durunuz) ben bunların analarını babalarını gelmişlerini geçmişlerini sikeyim. orospu çocukları. (ya gerçekten bırakın cinsiyetçi küfür muhabbetlerini. insan olana küfür etmeyiz)

    ya geçen bana para yattı (ziraat bankası) 65 lira kestiler. memlekette ziraatte çalışan bir tanıdık var, ona sordum. "banka insafa gelirse verir anca" dedi, zaten milyonda bir veriyormuş falan. fazla beklentiye girmim dedim, o da sikko hayatımın sadakası olsun. e 65 lira abi bu. bankaya gittim "uzun zamandır para yatmadığı için hesaba 65 lira'yı kesmişler. işin en sinir bozucu yanı da şu: behey amına koduğumun pezevenkleri, zaten 65 lira yatmış. hesabına 3000 tl yatırılan biri değilim ki. ya gerçekten ağlamak istiyorum şu an. neyse o 65 lira öyle kaldı.

    dün eft'yle 100 lira yatırdı arkadaş. bugün gittim, 0 tl yazıyor. devalüasyon yaşıyorum aq. yarın bankaya gidecem tekrar, hesap soracam mal mal. yönetmelik diyecek, şu bu diyecek paranın üstüne yatacaklar. ben de güya intikam alacağım ya, hesabı kapatacağım. adamlar 165 liraya kondu, ben hala hesabı dondurmanın peşindeyim. allah belanızı versin.
hesabın var mı? giriş yap