• 2018 editi: yeni çıkan kanunla bu olay tekrar mümkün hale geldi. artık internetten de başvurulabiliyormuş tüketici hakem heyetine.

    ********************************************************************

    mümkündür. şimdi bunu açıklayacağım. bizzat bu yolla 2,5 yıllık kesilen tüm hesap işletim ücretlerimi geri aldım (180 tl). (bkz: denedim %100 çalışıyor) bu da ispatı olsun. (3 farklı işlemde toplam 179 tl yatırılmış, ertesi günü de çekmişim)

    --- önemli not! ---

    maalesef sözlükten bir arkadaş buradan yola çıkarak hesap işletim ücretini geri almış fakat garanti bankası karşı dava açarak 213 tl mahkeme masrafı dahil ücreti geri almış sanırım. detayları garanti'nin hesap işletim ücreti için dava açması konusunda bulabilirsiniz. kısacası, bu işlem garanti bankasında maalesef işe yaramayabiliyormuş arkadaşlar..

    --- önemli not! ---

    öncelikle yazacaklarım geyik veya trolleme falan değildir. herkesin kullandığı ve hemen hemen her banka hesabından 6 ayda bir kesilen 50 tl civarındaki paranızı nasıl geri alacağınızı açıklıyorum. bu işlem geriye dönük olarak 10 yıllık tüm hesap işletim ücretlerinizi geri almaya yarar. yani herkesin işine yarayacak bir şey. dikkatle okumanızı tavsiye ederim. lütfen zaten entry'de yazan şeyler için mesaj ışığımı yakmayın. güzel kızlar tanışmak için bu entry'den başka bahaneler bulsun lütfen*. burada bahsetmediğim veya unuttuğum bir şeyler olabilir, bunlar için tabii ki mesaj atabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. şaka bir yana bu konuda diğer başlıkta yazdığım şeyden dolayı "nasıl yaptın" sorusunu çok aldım ve mesaj yeşilim sönmedi. ben de bu başlığı açarak nasıl geri alınacağı anlatmayı istedim.

    neyse açıklamaya başlayalım:

    - şimdi bankaya gidiyorsunuz, "hesabım açıldığından beri yapılan tüm işlemlerin dökümünü istiyorum" diyorsunuz. burada önemli olan hesap işletim ücretimizin kesilmiş olduğunu gösteren işlemleri bulmak ve bunların makbuzlarını almak. bankaya gidip "son 10 yılın hesap işletim ücreti makbuzları" derseniz banka uyanır ve bunları size vermek istemez. ekstra ücret talep edebilir vs. yemeyin bunu. hepsini istiyorum deyin, ağzınızdan hesap işletim ücreti lafını kaçırmayın. ben internet şubesinden çıktı almayı tercih ettim, ama 5-10 yıl uzun süreler, hepsi olmayabilir belki internet şubesinde. bazı bankaların internet şubelerinde arşiv kısımları var, oraları karıştırmanız gerekebilir. bankadan aldığınız dökümdeki hesap işletim ücreti olarak kesilen yerleri bulup onların fotokopisini çektiriyosunuz. ya da internet şubesinden o işlemlerin çıktısını alıyorsunuz. bu belgeler 1. kanıtımız.

    - sonra kesilen bu hesap işletim ücretlerine itiraz için bankaya iadeli taahhütlü postayla bir dilekçe gönderiyorsunuz. dilekçe örneği şu. bu dilekçeyi kendinize uydurun, tarihleri, meblağları kendi dekontlarınızdakine uygun şekilde düzeltin. birden fazla hesap işletim ücreti için başvuru yapacaksanız her kesilen para için ayrı dilekçe yazmanıza gerek yok, hepsini tek dilekçede belirtebilirsiniz. ben böyle yaptım. "x tarihinde y lira, z tarihinde xy lira kesilmiştir" falan gibi sıraladım... bankadan 1 hafta içinde falan cevap gelecektir "bizim yaptığımız işlem kanuni" diye. bu işlemden sonra da geri yatıranlar varmış ama genelde iplemiyorlardır sanırım. siz de onların cevabını iplemeyin, işlemlere devam edin. o cevabı da evrak olarak yanımıza alıyoruz. tabii ki yazdığımız dilekçeyi de dosyamıza ekliyoruz. 2. ve 3. kanıtlarımız da bunlar (dilekçemiz ve gelen cevap).

    - internetten bu konuyla ilgili örnek mahkeme kararının çıktısını alıyorsunuz. o örnek mahkeme kararı şudur. ancak şu ve şu 2 kararı da vermemiz gerektiği söylenmiş. bunları da çıkartın dosyanıza ekleyin. bunlar da 4. kanıtımız. bunu da başvuru dosyamıza koyalım.

    - tüketici sorunları hakem heyetinin belirlediği şablonda bir dilekçe var, onun formatına uygun şekilde "benden şu banka şu şu tarihlerde şu kadar, toplamda şu kadar parayı kesmiştir" diye bir dilekçe hazırlıyorsunuz. o dilekçe de şu oluyor. bunun da çıktısını alın, imzalayın. buna da birden fazla alacağınız varsa hepsini sıralayabilirsiniz. bu belgenin aslını vereceğiz. siz yine de bir tane fotokopisini çektirin sizde kalsın, neme lazım. bunu da 4 kanıtımızla birlikte dosyamıza ekledik ve artık tüm dosyalarımız hazır mı? değil..

    - bir de kimlik fotokopisi çekin önlü arkalı. bunu da ekleyin dosyaya.

    - bankaya yolladığımız iadeli taahhütlü postaya gelen cevaba bakın, ne zaman yollandığı yazar. o tarihten sonra 30 gün bekliyoruz ki bankanın 30 gün içinde size ait olan parayı geri yatırmadığı kesinleşsin. artık tüketici sorunları hakem heyetine başvurmaya hazırız.

    şimdi tüm evraklarımızı kontrol edelim ve bir dosyaya koyup kaymakamlığa gidelim.

    evraklarımız sırasıyla şunlar olacak:

    1. hesap işletim ücretlerinin kesildiğini gösteren dekontlar.
    2. kesilen ücretler için bankaya yolladığımız dilekçenin fotokopisi.
    3. bankanın dilekçemize yolladığı olumsuz cevap.
    4. örnek mahkeme kararları
    5. kaymakamlığa* vereceğimiz dilekçe
    6. önlü arkalı kimlik fotokopisi

    (artık tüketici hakem heyetine internetten de başvuru yapılabiliyormuş. bunun için şu adrese girebilirsiniz)

    bu belgeleri alıp kaymakamlığa gidiyoruz. yalnız bazı ilçelerde yargıtay bu kurumlar için takipsizlik kararı vermiş. örneğin ankara yenimahalle bunlardan birisi. ben istanbul anadolu yakasındaki bir kaymakamlıktaki tshh'e başvurdum ve paralarımı geri aldım. buna dikkat edin. zaten öyle bir şey varsa gittiğiniz kaymakamlıktan size söyleyeceklerdir. o olmazsa başka yere gidersiniz. paranızı bırakmayın, peşinden koşturun.

    kaymakamlıkta 1 dakkada işleminizi alıyolar, 2,5 ay sonra da paranız yatıyor. toplamda 3 ayı bulan bi süreç ama paranın geri dönmesi kesin. bu paraları kesin olarak geri alıyorsunuz. ben aldım. bu ülkede kanun varsa adaleti er ya da geç sağlıyorsunuz. birileri hadsizlik yaparak sizin cebinizdeki parayı sizden zorla alıyorsa buna bakıp kalmayın, hakkınızı arayın. bu işlemler uzun gibi durmasına rağmen en fazla 1 gününüzü alır toplamda hepsi. kaymakamlıkta da sıra falan yoktu, gittim, verdim dilekçemi çıktım.

    umarım sözlükçülere ve sözlüğü dışarıdan okuyanlara faydam olur ve bu yolla hakkınız olan yüzlerce lira paranızı geri alırsınız. toplamda yüz binlerce lirayı tekrar ekonomiye kazandırmış oluruz.

    artık beni de görürsünüz.. güzel hatunlardan gelecek bi kahve teklifine de hayır demem*.

    --- edit ---

    soranlar oldu, bankanın şubelerine mi yoksa genel müdürlüğe mi gönderiyoruz dilekçeyi diye. genel müdürlüğe gönderiyorsunuz arkadaşlar. ayrıca bu entry'le ilgili sayısız mesaj aldım, hepsini cevaplamaya çalışıyorum. ama bi tane de hatun yazmamış gel kahve içelim diye, üzdünüz beni*

    ayrıca, kredi kartı ve çekilen kredilerin dosya masrafları için de aynı süreç geçerli ama bunların dilekçeleri ve mahkeme kararı örnekleri farklı tabii ki. onları da tüketiciler.org adresinden öğrenebilirsiniz. ancak çekilen kredilerin dosya masraflarını geri alma konusunda bazı bankalar itiraz sürecini kazanabiliyorlarmış. bunu da aklınızda bulundurun.

    bir de sürecin 2,5 ay olmasının asıl sebebi, bankanın sizin dilekçenize itiraz etmesi. bu itirazın haksız bulunması falan, bu süreçler uzun sürdüğü için o kadar süre alıyor. korkmayın yatıyor para.

    en çok gelen sorulardan biri de bu işlemin kapanmış hesaplar için yapılıp yapılamayacağı. evet kapanmış hesaplar için de yapıyor olabilmeniz gerekir çünkü o para sizin kanuni hakkınız. ama süreç sonunda paranın nereye yatacağı konusunu maalesef bilmiyorum. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
    --- edit ---
  • böyle hukuk devletinin elini öpiyim ben dedirten mevzu.

    hani bazen bazı olaylar için derler ya elimi zikerim daha iyi diye aynı hesap.

    düt: bu entry "uğraşmayın olm salakmısınız" anlamı içermemektedir. var mı, yok mu, geri alınabiliyor mu, alınamıyor mu gibi en basit konuların bile belirsiz olmasını eleştirmektedir.
  • 180 lira için 200 liralık masraf yapacak kadar boş vaktiniz ve hırsınız bulunması lazım. küçük insanların büyük hikayelerini dinlemeye bayılıyorum böyle ya. ahahaha ekonomiye geri kazandırmış. bankalar zaten paraları toplayıp toplayıp yakıyorlardı. çok şükür bin şükür 180 liramızı geri kazandırdık.

    ps: tüketici hakem heyetlerinin kararlarını artık bankalar umursamıyor. niye umursasın ki hiçbir geçerliliği olmayan, hukuki olarak da hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan kuruluşlar. bünyesindeki insanların adalet duygusu da zaten son derece tartışmalı (bir çok hakimde olduğundan daha fazla çünkü doğrudan düz adam oluyorlar genelde).
  • inanmayanlar için gelen kararı en kısa zamanda tarayıp buraya koyacağım yöntem.

    ayrıca fotokopi çekmek ve iadeli taahhütlü posta atmak ne zamandan beri 200 tl maliyetle yapılıyor bu da ayrı mesele...

    2,5 senelik tek bankadan 180 tl alabiliyorsanız, 10 senelik 3 bankadan ne kadar alabileceğini de hesap etmemiş insanları rahatsız etmiş nedense. istemiyorsanız bırakın kardeşim paranızı.. bilgi veren adama da çemkirmeyin gereksiz yere. benim param kıymetli, başkasınınkini bilmem.
  • değil 180 lira, 5 lira için dahi yapılması gereken işlemler bütünü. sistemin artık yürümeyeceğinin mesajı ancak böyle verilir. ''aman yeaa uğraşamam'' diyen andavallar yüzünden bu vaziyetteyiz.
  • hesap işletim ücretini cebinden geri ödeyen banka çalışanlarını göstermiş bize bu olay. merak etmeyin maaşınızdan kesmezler.
  • banka hissedarı sözlük yazarlarını ortaya çıkarmış olay, hangi matematiğe göre 180 tl almak için 200 tl masraf yapmamız gerektiğini yazmış anlamadım.
  • zerre aklımda yokken bugün bankaya uğrama konusunda beni motive etmiş eylem. vakit konusu görecelidir de 180e 200tl masraf cümlesi komik oluyor gerçekten. hakkını aramaktan aciz olmanı bir kenara koyduk da bir de üstüne hakkını arayanla da dalganı geçiyorsan alacağın en öz tepki aynen böyle devam et olacaktır. bankanın en sevdiği müşteri tipi olmayı başarmışsın. sağılmaya devam.
  • sazan banka calisanlarini oltaya getirmis yontem. ayrica iki fotokopiye 200 tl verecek kadar angut beyinli olduklarini da ortaya cikarmistir. paylasim yapana tesekkur etmek lazim. bilincli toplum icinde ezik buzuk tiplerin kil donmesi gibi gotte kendini hissettirmesine de vesile oldugu icin iki kere tesekkur etmek lazim.
  • bankalar genelde müşteriye son bir veya iki yılın hesap dökümünü internet şubesinden gösteriyorlar, arşivi de müşterilerine açmıyorlar. yine de ben şubeye gitmeye uğraşamam diyorsanız telefon bankacılığını kullanın. hesaplarımın açıldığı tarihten itibaren hesap hareketlerinin dökümünü bana mail atabilir misiniz deyince gönderiyorlar, hatta bu onlar için de daha kolay. sıkıntı çıkarmadan birkaç bankadan benzer şekilde hesap dökümü almışlığım var. ve tabii ki ücretsiz.
hesabın var mı? giriş yap