• ingilizcesi "computational science and engineering" olan, disiplinler arasi ve ekseriyetle lisans ustu ve doktora duzeylerinde halka acik bir universite programi ismi. itu'de, odtu'de ornekleri vardir, artmaktadir, artacaktir. gunumuz dunyasinda oz iliminizi irfanininizi icra ederken "paralel programlama", "yuksek basarim" (high performance) gibi kimi kavramlara gittikce daha cok ihtiyac oldugu dusunulurse, okunmasin, ogrenilmesin, ileriye donuk basarili bir yatirim olmasi muhtemeldir. tabi ulkemde bircok kurumun tum hesaplama ihtiyacinin excel'de halledilebildigi dusunulurse, zaman kaybi olarak da dusunulebilinir.
  • diğer bilimlerle karşılaştırıldığında önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. yurt içinde ve yurt dışında bu alanda bölümler açılmaya başlanmış ve araştırmalar ilgili alanlara kaydırılmıştır.
    lisans üstü programları genellikle ya bilgisayar mühendisliğine ya da matematik departmanlarına bağlıdır. disiplinler arası yapısı gereği bu programda okuyanların ya da araştırma yapanların çok sağlam bir matematik (özellikle numerik analiz) bilgisine sahip olması gerekmektedir.
    günümüzde bu konuyla ilgili çalışmalar: hesaplamalı akışkanlar dinamiği, paralel programlama, geometrik modelleme, görselleştirme *, görüntü işleme, numerik simülasyonlar, animasyonlar vb. gibi alanları kapsamaktadır.
  • bir sistemin yada fiziksel olayın matematiksel olarak modellenmesini ve bu modellemenin bir programlama dili ile bilgisayar ortamında uygulanmasını amaçlayan bilim dalıdır. türkiye çapında sayılı sayıda verilen yüksek lisans eğitimini itü nün de verdiği bir eğitimdir. temeli matematik ve fizik olmasıyla beraber aynı zamanda bilgisayar programlaması içerir.
    içeriği böyle iken yüksek lisans eğitimi almak için başvuran adayların les sınavının eşit ağırlık puanlandırılmasına bakılarak değerlendirmeside ayrı bir bilimsel araştırma dalıdır. tamamen sayısal ve fen içerikli bir bilim dalı olup, tüm mühendislik eğitimleri için temel yeterlilik şartı matematik ve fen bilimleri iken, isminin direkt mühendislik eğitimi olan bir eğitimin itü tarafından adayları neden sayısal puanlandırma değilde eşit ağırlık puanlandırmasına bakarak değerlendirdiğinide akıl ve mantık çerçeveleri içinde modellemek lazımdır, şarttır.
  • ilerlemeli oyun diye bir kavram vardı 1.44lük disket günlerinden kalma. gavurun beat'em up dediği oyun türü için. ilerledikçe adam dövülür bir sonraki bölüme geçilirdi. bu bilim de budur benim için.
  • boğaziçi üniversitesi'nde bulunan disiplinler arası yüksek lisans programının adı.

    http://www.cse.boun.edu.tr/
  • ismi türkçe'ye çevrilince saçma olmuştur. mühendislik zaten hesaplamacılık demek olduğu için "hesaplamalı bilim ve hesaplamacılık" gibi garip bir ifade ortaya çıkmıştır.
  • bu güzide bölüm için tarkan'dan gelsin: (bkz: unutmamalı)*
  • sözlük ahalisinde bu programda yüksek lisans yapan veya yapmış olan var mıdır sorusunu sordudan program.
  • varsa, yüksek lisans yapanların yorum ve önerilerinin merakla beklendiği program. belli başlı bir fikir oluştu elbet ama doğrudan deneyimleyen birisinden öğrenmek daha iyi olurdu.
hesabın var mı? giriş yap