• saygı duymaktan sanatsal idrakına varma aşamasına geçemediğim sanat dalıdır. bir heykel gördüğümde içimdeki "helal olsun nasıl yapmış oymaları falan el işçiliğine bak" diyen sesi bastırmaya çalışmaktan işin sanatsal kısmına odaklanamıyorum.
  • heykel sanatı ilk zamanlarında tanrısallaştıran objelere tapmakla başlamıştır. her medeniyet farklı anlamalar yüklese de ekseriyetle tapınma amaçlı yapılmıştı . hint, mısır kültüründe var olan örnekler günümüze gelmiştir. insan zihninde yaratılan figürler tanrı kisvesi altında tapınmak için yaratıla gelmiştir. ancak yunan medeniyetinde doğalcılık seçilerek insan formlarına yoğunlaşılmış, kendi güzelliklerini gösterme amaçlı çalışmalar yapılmıştır. tapınma amaçlı heykeller 3.- 4. plana atılmıştır adeta.
  • düşündüm de fotoğrafın icadından önce kimsenin bebeklik, gençlik vs. fotoğrafı yoktu. kimsenin öldükten sonra yüzü bir daha görünmedi. geriye ne bebeklik ne gençlik ne de yaşlılık fotoğrafı kaldı... tamamen yok oldu gitti...

    seçkin bir insansa bir yere heykeli yapıldı veya resmi çizilebildi sadece. o kadar... ses kaydı diye bir şey zaten yok. sesi hatırda kaldığı kadar biliniyor. bir müddet sonra o da bilinmiyor.

    heykel, resim gibi şeyler her ne kadar sanatsal ögeler olsa da o dönemler için aynı zamanda bir ihtiyaç bence. belki, ihtiyaç hali, eserlerin ortaya çıkmasının temelindeki etkendir.
  • heykeller güç algısı üretir ve algı yönetimi aracıdır.

    tarih boyunca her rejim idaresi altındaki insanların o ülkede gücün kimde olduğunu sürekli hatırlamaları için şehirlere heykel kondurmuştur.

    çünkü insanların çoğu soyut düşünemez.

    sadece somut ve maddi sembollerden etkilenirler.

    dev gibi bir heykelin verdiği psikolojik etkiyi ne posterler ne de marşlar verebilir.

    bu sebeple her yönetim kendisinden öncekinin heykellerini yıkar ve kendi heykelleriyle değiştirir.

    heykel yapamıyorsa bu açığı devasa dini mabetler ve anıt saraylarla kapatmaya çalışır.

    yani güç bir semboller savaşıdır.

    bir ülkede birbirine zıt iki dünya görüşünü yan yana içeren semboller varsa iki ihtimal vardır.

    a) ülkede bir rejimden diğerine net bir geçiş sağlanamamıştır. yönetim ve halkın kafası karışıktır.

    b) eski rejim artık tehdit oluşturmadığı için sembolleri sadece tarihi eser olarak korunmaktadır.

    hiç bilmediğiniz bir ülkeye gitseniz bile şehirlerindeki heykel ve sembolik binalardan o ülkenin yönetim düşüncesini ve insanlara hangi algının hakim olduğunu anlayabilirsiniz.
  • ''bu sülüman paşa ilçesi eski devirde ki tapınak merkezine dönmüştür...demekki chp nin elinden gelirse hertarafı tapınağa dönüştürecek vay sizi putperestler yahudi kalıntıları ..memlekete zarardan başka bişeyi yok soysuzların''

    tekirdağ'da sergilenen heykellere yönelik bir yorum. ne desek boş .
  • zaman ya ezer geçer ya dondurur. zamana bırakılmış anlamlı biçimler önceleri toz toprak, sonunda heykel olur.
  • bir adet muzır sunay akın şiiri:

    yalnızca ben bilirim
    diktatör heykellerine
    pislemek için
    göç ettiğini
    dünyadaki bütün
    kuşların

    (bkz: deli ve öfkeli ozanlar derneği was here)
  • hepimizin takdirindedir ki, heykel; ülkemizde örneklerinin edinilmesi lüks ve her daim pahalıya gelen bir sanat kolu. antik yunan ve roma heykel sanatı ile ilgili çalışmalar ve ürünlerle heykel sanatını ilgisiyle buluşturan harika bir oluşuma bu link üzerinden ulaşılabilir. harika işleri var.

    https://www.instagram.com/hellenistadesign/
  • merak salmıştım çok bir şeye benzemese de oldukça eğlenceli ve zaman öldüren bir uğraş.
    abuzettin sen misin?
    antique greek
  • geniş meydanlara beraber bir şehrin olmazsa olmazı olan ve yaşanılan yere estetik görünüm sağlayan, yedi sanat dalını oluşturan uğraşılardan biridir.
hesabın var mı? giriş yap