• fantazia productions gururla takdim eder...

    nuri alço'nun büyük büyük dedesi, zamanın ünlü çapkını.
    o günlerin piyasa mekanı galata'da şerbetlerine ilaç atarak bayılttığı hanımefendileri doğancılar'daki evine kayık + fayton kombinasyonuyla atmayı başaramadan kurbanların birçoğu ayıldığı için galata'dan üsküdar'a uçarak gitme formülünü geliştirdiğine inanılır.

    ikinci uçma denemesinde dünyanın ilk havacılık fantazisini gerçekleştirmiş, fakat ağır yük ve aşırı dikey hareketlenme kanatların dengesini bozunca üçüz levanten hanımefendiler salacak semalarında hezarfen'in kucağından aşağı kaymıştır. gökten üç helga düşmüş deyişi bize o meş'um günden armağandır.
  • adındaki hezarfen sıfatı, sözlük anlamı itibari ile "binfenli" demek.
  • aksiyon dergisinin son sayisindaki habere gore, buyuk bir turk yalani oldugu ortaya cikan ucma fanztesisinin sahibi, donem sartlarinda ucmasi mumkun olmayan ve ucamadigi icin donem padisahi tarafindan surgune gonderilemeyen zat.
  • xvii.yüzyilda yasamis,1623-1640 yillari arasinda saltanat süren murat iv. zamaninda uçma tasarisini gerçeklestirmis ve genis bilgisinden ötürü halk arasinda “binfenli” anlamina gelan “hezarfen” lakabiyla anilmis türk havaciliginin babasi.
    cevheri’nin basarisizlikla sonuçlanan deneyi üzerinde uzun süre düsünmüs ,özellikle hava akimlari ve kuslarin uçusunu inceleyerek kendi çalismalarini onun biraktigi yerden alip gelistirmistir.

    tarihi uçustan önce kanatlarinin dayaniklilik derecesini saptamak üzere okmeydani’da deneyler yapmis ve bir sabah kiyilarda biriken istanbul halkinin gözleri önünde,galata kulesinden kendisini bosluga birakmis, rüzgardan faydalanarak yani uçarak bogazi asmis ve üsküdar semtinde dogancilar meydani'na inmistir.

    sarayburnu’nda sinanpasa köskünde bu durumu seyreden ve deneyin basariyle sonuçlandigini gören murat iv.,ahmet çelebi’yle önce yakindan ilgilenip ,hatta evliya çelebi'ye göre “bir kese de altinla” sevindirdikten sonra,"bu adem pek havf edilecek bir ademdir, her ne murad ederse elinden gelür,böyle kimselerin bakaasi caiz degil" diyerek, bu derece bilgili ve becerikli bir adami cezayir’e sürgün etmistir.cezayir'de ölmüstür...

    kaynak:http://www.tayyareci.com/hezarfen.htm
  • evliya çelebinin kitabı dışında hiç bir kaynakta rastlanmaması nedeniyle hayal ürünü olduğu iddia edilen kişi.
  • galata kulesi nin kız kulesine yolladıgı imzalı a$k mektubudur aslında..
hesabın var mı? giriş yap