• dün ptt'den eve bir kağıt bırakmışlar. oğlan okuldan eve döndüğünde bulmuş kağıdı. fotoğrafını çekip whatsapp'tan atmış, altına da "ehi ehi gene mi ceza yedin" yazmış. kağıt, karayolları otoyol bakım işletme şefliği başmühendisliği'nden bir tebligatımın olduğunu ve mahalle muhtarından bu tebligatı almam gerektiğini muştuluyor.

    benim de ilk aklıma gelen, oğlanın aklına gelenle aynı şey oldu, lakin önceki tecrübelerime dayanarak trafik cezalarının muştucusunun emniyet genel müdürlüğü olduğunu hatırladım. yine de riske girmemek için oğlana aynı iletişim kanalından mesaj attım, dedim "olum anana gösterme o kağıdı, benim çorap çekmecesine koy, ben geldiğimde ordan alırım." velet anında cevap verdi: "ıphone 6s alıcana söz verisen olur." anlık bir reaksiyonla boş bulunup: "hassiktir ordan piç!" yazmış bulundum. aklım başıma gelir gelmez ilk tepkimi çeşitli emojilerle (gülücük, tren, panda, utangaç gülücük, spor ayakkabı) yumuşatmaya çalıştımsa da kendisi o andan sonra bir daha çevrim içi olmadı.

    artık tebligat kâğıdını, buzdalabının üstüne yapıştırdığına ve ok işareti şeklindeki magnetlerle de etrafını süslediğine emindim. nitekim ilerleyen saatlerde hanım mesaj attı "yine mi ceza yedin uğursuz!" yazmış. bu kez daha tedbirli davrandım, "ya ne alakası var canım benim, belki de başka bişeydir" yazdım. hanım "he he başka bişeydir, belki de karayolları başmühendisi yeni yılını kutlama için tebrik kartı atmıştır." yazdı. derhaller çılgınlar gibi gülücük emojisi yapıp "güzel espiri valla" yazdım. hanım o andan sonra bir daha çevrim içi olmadı.

    gören duyan da beni gün aşırı ceza yiyorum sanır amk. 2015 yılında yediğim total toplamda 3 ceza var;

    1-hatalı park (fahri müfettiş yazmıştı)
    2-kırmızı ışıkta geçme (mobese tespit etmişti)
    3-sürüş esnasında telefonla konuşma (baldız aramıştı)

    bu cezalardan 3.sü hariç hepsi benim suçumdu, kabul ediyorum, esasen 3.yü hanımın sülalesine yıktım ama daha ödemediler insafsızlar. fakat cezaların ortak özelliği, hepsinin önce eve oradan da mahalle muhtarlığına gelmiş olması. muhtarlıkta da genelde muhtarın kendisi olmuyor, onun yerine ekseriyetle oynak kızı duruyor. kız her seferinde ikametgah belgesi alacağımı sanıp bilgisayarın başına geçiyor ama ben tebligat deyince yüzünde gülücükler açıyor ve "isim neydi suret bey?" deyip, erotik bir tarzda zarf balyasını avuçluyor. muhtarlığa gide gele bigün baştan çıkıp, âzâlarımı zapt edemeyip, ilk yerel seçimde aza adayı olucam, o olacak yani.

    her neyse, vardiyalı çalıştığım işim gereği, o akşam eve gidemediğimden tebligat zarfına ancak ertesi gün sabah saatlerinde kavuşacaktım. sabaha kadar çeşitli alternatifler üzerinde düşündüm, karayollarında ben ne suç işlemiş olabilirdim?

    -karayolları işaret ve işaretçilerine ateş etmişliğim yok zira ateşli bir silahım yok!
    -karayollarına pet şişe, boş teneke kutu, sigara paketi vs çöp atmışlığım yok zira çöp kutusu bulana kadar çöpümü torpidoda, kapı gözlerinde taşıyan bir insanım. en azından, o iri yarı kel abi, kamu spotunda atmayın güzel kardeşim! diye bizi tehdit ettiğinden beri, bu konuda çok duyarlıyım. inanın o abi ne dese yaparım, sigarayı bırak dese bırakırım, arabayı istese gram tereddüt etmem veririm. fevkalade çekiniyorum kendisinden.
    -evet, otoban kenarında sağa çekip tenhada işemişliğim var ama bunun uzaydan-uydudan filan görünmesine imkan yok. neticede türk erkeğinin ortalama penis boyu nedir yani!

    iş bu düşüncelerle tüm gece uyuyamadım, zaten zırt pırt vaka çıkıp duruyor, insan nöbette uyuyamıyor amk! not: ambulans şöförüyüm. (yani kırmızıda geçmek, bizim için meslek hastalığı, ayıkü müsün hacı!)

    neyse efendim sabah olur olmaz, tüm trafik kurallarına riayet ederekten direk mahalle muhtarlığımıza ulaştım. muhtarın sevimli ve güzel kızını, boyoz ve yumurta yiyip çayını yudumlarken buldum. beni görünce elindeki fincanı yavaşça masaya bırakıp, tebligat zarflarına uzandı. sonra "belki bu kez güzel bir haberdir, zarfı birlikte açalım mı" dedi. "olur tabii" dedim ve kız zarf açacağını diliyle boydan boya ıslatıp, yavaşça zarfın köşesinden daldırdı. zaten o sırada ben boşalmışım. yok lana şaka şaka, bu kez pos bıyıklı muhtar babası vardı, suratıma bile bakmadan tebligatı verdi.

    açtım, okudum, 184 tl hgs ihlali idari para cezası yemişim, 2014'ün mayısında adapazarı gişelerden 2 kez usulsüz geçmişim. ilk şoku atlattıktan sonra düşündüm de, ulan ben ömrümde adapazarı'na gitmiş görmüş insan değilim! yani yok arkadaş bu işte bir yanlışlık var! ama adres benim, tc kimlik benim, plaka tutuyor! dedim sikicem ha yaptığınız işi! üç katlı büyük istanbul tüneli yapıcaz diye, adam sikiyonuz demek ki!

    iş bu duygu ve sövgülerle eve vardım, hanıma telefon açtım, dedim böyleyken böyle. hanım sağ olsun, makul karşıladı "olur canım ya sıkma sen canını, cana geleceğine mala gelsin" filan diyor, beni teselli etmeye filan çalışıyor.

    her neyse efendim, canımın sıkkınlığı biraz geçti gibi olsa da kendi kendime karayolları'nı mahkemeye vermeye karar verdim. bu kararımı da hanıma whatsaptan tebliğ ettim. neticede hiç görmediğin, geçmediğim bir yolun parasını benden 10 kat misliyle almaya kalkıyorlardı. hanım 5-10 dk. sonra cevap verdi: "hani canım, alper* geçen sene bizim arabayı alıp annemlerle söz kesmeye nişanlısının memleketine gitmişlerdi ya, belki oradandır!" diye. utangaç ve masum gülücük yapmış bi de sülalesini siktiğim! o andan sonra bir daha çevrim içi olmadım.

    alper dediğimiz canlının bu cezayı ödemeyeceğinden emin olduğumdan, bankadan para çekip vara vara vardım ptt şubesine, hiç olmazsa erken ödersem % 25 indirimden istifade edeyim diyerekten. aldım sıra numaramı, bekledim 40 dakika kadar, lakin ptt şubesindeki memur arkadaş, yıl sonu olması ve hesapları devir etmiş olmaları nedeniyle parayı tahsil edemeyeceklerini ve ancak ebesinin amındaki taşıtlar vergi dairesinden ödeme yapabileceğimi söyledi.

    dişimi sıka sıka çıktım ptt'den, yolda muhtarın kızını düşündüm. pos bıyıklı kayınpeder mi? bu şerefsiz kayınbirader mi? diye ikircikli yürüdüm.
  • araç muayenesi sırasında ödemeniz gerek yoksa muayene olmaz dediler ne kadar ceza varsa ödedik, 3 gün önce ödediğim tüm cezalar faiz i ile yeniden tebliğ edildi. şimdi itiraz edince kesin önce öde sonra itiraz et diyecekler.
  • demin haberlerde duydum 10 yıllık kullanmadığı traktörüne ceza gelmiş adamın.

    insan istemeden düşünüyo, bilerek yapılan bir kekleme çalışması mı; yoksa gerçekten bi'hata mı?...
  • dün evime 28 ağustos 2014 tarihli ihlal cezası geldi. izmit gişelerinden geçmişim araçta hgs olduğu halde demekki okumamış.
    işin ilginç tarafı ben arabayı da sattım. geçmiş olsam aracı devredemem satış işlemlerini yapamam, alan adam muayeneye sokamaz.
    ama aradan 1.5 sene geçmesine rağmen dün geldi işte elimize ceza :))

    ödemeyin. ulaştırma bakanlığının açıklamasına göre hgs cezasının işlendiği yılın son takvim günü cezanın size tebliğ edilmesi lazım. 2014 yılında yemişseniz, 31 aralık 2014 yılına kadar tebliğ edilmemişse o ceza düşer..
    siktir edin ilgilenmeyin. bize 143 lira geldi. başkasına 15.000 - 30.000 lira ceza gelen var.

    ne güzel ülkeyiz lan. vatanımız olmasa cidden eğlenceli ülke burası. kuşlar martılar vapurlar felan...
  • bu ara herkese uğradığını gördüğüm ve bile bile lades şeklinde benim de yediğim cezadır.

    geçen senenin aralık ayında eski aracımı satılığa çıkarmıştım. biri geldi gördü, anlaştık, ertesi gün satışı yapmak üzere sözleştik. ben de aracın içindeki eşyalarımı toplarken hgs etiketini de sökeyim dedim. normalde ofis-ev güzergahında hgs ile işim olmuyor çünkü. tesadüfen o akşam da bir yemeğe davet edildik ve çok sevgili yandex bizi ataşehir'e trafiksiz yoldan götürmek için çamlıca gişelere soktu. gişeleri görünce durumu fark ettim ancak artık çok geçti. gişenin "kaçak geçiş" feryatları eşliğinde geçtim.

    ertesi gün aracın satışını sorunsuz bir şekilde yaptık. 1 hafta kadar sonra plakadan kontrol ettiğimde ise 15 tl ceza görünüyordu. öyle bir sistem yapmışlar ki internetten ödenmiyor ceza. illa ptt'ye gitmek gerekiyor. bir gün yolumun üzerindeydi uğradım, sırayı görüp kaçtım. başka bir gün daha sakin bir ptt buldum ama yapılacak işlemler o kadar uzun geldi ki (posta çeki hesabı, form doldurma vs.) yine bıraktım çıktım.

    geçtiğimiz hafta beklenen zarf geldi, 15 tl artı 150 tl olmak üzere 165 tl ceza kesmişler. araba şu an bende olmamasına rağmen belirtilen tarihte bana ait olduğu için uzatmadım gittim %25 indirimli ödedim. tabi ödemek için yine ptt'de yarım saat sıra bekledim.

    af çıksın veya çıkmasın bence ilk önce düzgün bir ödeme sistemi yapsınlar, makbuzun kodunu girip internetten ödeme yapılabilsin, bu devirde her şey online olmuş, hâlâ ptt falan, olmuyor.
  • diğer trafik cezası başlıklarında " paşa paşa ödeyeceksin" veya " eğer devlet oraya 50yle gideceksin yazdıysa eşek gibi uymak zorundasın " tarzı sistem-sevici yorum yapan yazarlara özenle girmesini dilediğim cezadır.

    evvela vatandaşın zibilyontane vergi ödediği bir ülkede vergiyle yapılmış yoldan geçmek için para vermek mantıksızlığın önde gidenidir. demk istediğim; hgs'nin varlığı bikere yanlış.

    hadi kabullenelim, eleştirmeyelim diyoruz bu sefer bu sistem baştan aşağı hatalı çalışıyor.

    ne güzel kgs vardı. dediler hgs'ye geçtik. kgs'li shell card'ın içindeki bakiyeler çöpe gitti.. ne shell ne de devlet bu bakiyelerin sorumluluğunu aldı.. olan yine vatandaşa oldu.

    başka bir saçmalığı hgs kullanımının olmadığı bir şehirden örn istanbul dışından gelmiş bir vatandaş birden gişeyle karşılaşıyor. adam uygulamaya alışkın değil. etrafta bir tane görevli yok veya kulube kapalı. mecbur kaçak geçmek zorunda kalıyor. koysana oraya bir çalışan veya bir matik , vatandaş kenara yanaşsın alsın tek -geçiş zımbırtısını öyle devam etsin.

    bu kadar eleştirdik bir güzel yanını da söyleyelim.. kaçak geçince ceza yiyorsunuz ama belirli bir süre içersinde plakaya hgs kart çıkartırsanız ceza siliniyor ve yeni bakiyeden geçiş ücreti düşüyor. (bkz: yiğidi öldür hakkını yeme)
  • aramızda hgs'sini kredi kartıyla eşleştirmeyenler olduğunu gösterir.

    hayat öyle bir akıyor ki, insan herşeyi takip edemiyor. einstein, bak adam ne kadar zeki, ne diyor? "bir not defterinin yapabileceği iş için beynimi yormaya değmez" diyor. siz de bir kredi kartıyla yapabileceğiniz şeyi kendiniz takip etmeye çalışıyorsunuz. ver kredi kartına otomatik yükleme talimatı, kendin uğraşmak zorunda kalma. çünkü birincisi değmez, ikincisi de yapamazsınız. türkiye gibi yerde de işte böyle saçma sapan cezalar ödersiniz.

    eyyorlamamı yaptıktan sonra demem şu ki, ihlal dolayısıyla belki gönderdikleri ceza değil ama sanki faiz kanun önünde tartışılabilir gibi geliyor. araştırıp, şansınızı deneyin derim.

    lan hatta böyle ön kabulleri kenara bırakıp cezanın dayanağına da bakmak lazım aslında. ne olur ne olmaz.

    aşağıda gelen cevaplara istinaden ekleme: abi kredi kartıyla eşleştirme yaptıysanız daha ne? bu cezadan çok rahat kurtulabileceğiniz anlamına gelir, çünkü siz bu işi çoktan başkasına ihale etmişsiniz zaten.

    şöyle basitce anlatmaya çalışayım. senin bankan gitmiş karayollarıyla veya onun hgs hizmetini sunan firmayla kendi aralarında bir protokol yapmış. karayolları/firma kişinin bakiyesi belli bir tutarın altına düşünce sana bildireceğim, sen de kredi kartından yüklemeyi gerçekleştireceksin demiş. banka da kabul etmiş.

    bunun üzerine banka, bu yaptığı protokole istinaden sana kendi aranızdaki hizmet sözleşmesi gereği belli bir ücret karşılığında bu otomatik ödeme hizmetini sunmayı taahhüt etmiş. böylelikle sen aradan çıkmışsın.

    şimdi burada zararı kimin üstlenmesi gerektiğini tespit edebilmek için kusurlu olanı tespit etmek gerekiyor. karayolları/firma mı bankaya bildirmedi, yoksa banka mı yüklemeyi yapmadı? reklam olmasın, benim bankam hgs etiketi yapıştırmama bile gerek olmadığını söyledi ki, gerçekten defalarca kullandım plakadan tespit edip bakiyemden düştüler. şimdi sizin durumda karayolları plakayı okuyamadı seçeneği yok, çünkü cezayı göndermiş. plakayı okuduğuna göre hgs olup olmadığını tespit edip bakiyenizden düşmesi gerekirdi. bunu yapmamış, kusurlu görünüyor.

    ama sizin yapacağınız şu: bankaya bir başvuruda bulunacaksınız. az önce bir arkadaşa yazdım. paylaşayım.

    --- ilgili bankaya ---

    xxx bankası genel müdürlüğü'ne,

    bildiğiniz üzere tarafınıza hgs kartımın otomatik dolumu için talimat vermiştim. sunduğunuz hizmet ve verdiğiniz taahhüt gereği kartımda bulunan paranın 15tl'nin altına düşmesi halinde otomatik yükleme yapılması gerekiyordu.

    ne yazık ki, xxx tarihinde tarafıma tebliğ edilen hgs ihlali cezası tutanağına göre yetersiz bakiye nedeniyle tarafıma xxx tl faiz işletilmiş, xxx tl ceza gönderildiğini görmüş bulunmaktayım.

    yaşadığım bu sorunu çözmek ve zararımın tazmini açısından xxx tarihinde yetersiz bakiyemin tamamlanmaması, tarafıma ceza gönderilmesiyle ilgili olarak sisteminizin incelenip gerekçelerin ve çözümlerin tarafıma bankacılık kanunu, bddk kuralları ve ilgili mevzuat gereği -yazılı- olarak bildirilmesini talep ederim. isim tc imza adres telefon
    --- ilgili bankaya ---

    bank size doğal olarak sorunun kendilerinden kaynaklanmadığı, sistemin kendilerine böyle bir bildirimde bulunmadığı için yükleme yapmadıklarını, hadi çok şanslıysanız, sorunun hgs sisteminden kaynaklandığını yazacak. bu cevabı, verdiğini otomatik yükleme talimatını vs derleyip, (nereye olduğuna bakmak lazım) itiraz edeceksiniz ve cezayı iptal ettireceksiniz.

    iyi anasını satayım. sen üzerine düşen her şeyi yap! böyle şeylerle muhatap olmamak için bir hizmet satın al, hala ceza ödemek zorunda kal. yok öyle bir şey! olmamalı! en azından benim için!
  • (bkz: #57342348)
  • mutlaka 15 gün içinde itiraz edilmesi gereken cezalardır. %90 idare aleyhine sonuçlanacağını ve idareye 750tl ücreti vekaletin kaçacağını düşünüyorum.**
  • "sevgili einstein. merhaba. not defteri mot defteri falan diye eyyorlamışsın da, burası türkiye be pampa? ölüyü mezarından çıkartıp sikiyolar icabında. hgs hesabını kredi kartıyla eşleştirip keyfimize bakmayı biz de biliyoruz da, 2014 senesinden kaçak geçiş diye eve nal gibi tebligat gönderilmiş, onu napcaz" şeklinde seslenmek istiyorum bu güzide bilim adamından örnekler gösterip "akıllı olun" diyenlere.

    bilgi teknoloji çağındayız, hgs'ye tanımlı kredi kartı var. kaçak geçiş mi tespit ettin? çek hesaptan parayı be sevgili devlet? ne uğraştırıyorsun ptt mtt?

    hayır derdin faiz ödetmekse, üç kuruşumuza göz diktiysen söyle, ona göre domalalım?
hesabın var mı? giriş yap