• size midenizi bulandıracak ama bilmeniz gereken bir bilgi vereceğim: çay olarak satılan kurutulmuş çiçeklerinin içinde kelebek/kurtçuk vb doludur. bu çayı cafelerde içme fikrini gözden geçirin derim, malum yaz da geliyor...

    türkiye'de baharat, çay anlamında bilinen tüm markaları denedim. istisnasız her paketi açtığımda hibiscus yapraklarının ortasında tuhaf canlılar buldum. kurtlu, kelebekli olmayan hibiscus bulana kadar aramaya devam ediyorum. bu duruma toplandıktan sonraki saklama koşulları mı yoksa yaprakların iri olması ve kurudukça içe doğru kapanıp bir kese şeklini alması mı neden oluyor bilmiyorum. tek bildiğim bu bitki kurtlanmaya, kelebeklenmeye çok müsait.

    mesela şu fotoğrafta son aldığımı görebilirsiniz. görsel
    iki yaprakta da kelebek var. kelebeğe yakından bakmak isteyene dev hizmet: hibiscuslu kelebek çayı! görsel

    1- asla ama asla öğütülmüş olarak almayın, gerçekten de içine ne koyuyorlar belli değil
    2- aldığınız yaprakları demlemeden önce mutlaka kapalı vaziyette olanları açıp ortasına bakın
    3- kendiniz demlemediyseniz içmeyin
    4- kurtsuzunu bulursanız buzlu çay olarak deneyin
  • şeker hastalarıyla dost olan hibiscus çayı, kandaki glikoz seviyesini düzenlemektedir. tadını ekşi bulanlar için, alternatif olarak içine bir parça tarçın ilave edilerek içilmesi tavsiye edilir. kafeinsiz bir bitkidir, bu yüzden geç saatlerde içilmesi halinde uykuyu kaçırması gibi bir durum söz konusu olmaz. ayrıca içerisinde bol miktarda c vitamini barındırır.

    hibiscus çayının pek çok hastalığa da iyi geldiği görülmüştür: bağışıklık sistemini güçlendirir, tansiyonu düşürür, tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmeye yarar, kolestrolü düşürür, antioksidan özelliği vardır, mide kanserine karşı koruma sağlar, şişliği alır, sindirim sistemini çalıştırır, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır. ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğu söylenmektedir.
  • antioksidan özelligi kuvvetli bir bitki olan hibiskusun özellikle karaciger ve böbrekleri arindirici olmasinin yaninda; muazzam demir deposu bir bitkidir. cay olarak hazirlandiginda suya verdigi bordo kirmizi renk görülmeye deger.
  • bamya yaprağı çayı denince varoş, hibiscus denince havalı olan çay..
  • bir tutam kurutulmuş hibiscus çiçeği yaprağı kaynamış suya atılır, 10 dakika bekletilir ve sabah akşam aç karnına bir fincan içilirse kandaki glikoz seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. bugün bundan aldım ve deneyeceğim.
  • mallow ailesinden bi bitki, kusburnu caylarinin coguna koyarlar bundan
  • nar çiçeği olarak da bilinir. aslında nar ile alakası yoktur. bir cins bamyanın çiçeğidir. kuşburnu çayı diye satılan şeye kırmızı renk vermesi için içine karıştırılır.
  • o kadar guzel bi tadi olur bunun soguk hazirlanip hafif tatlandirildiginda, soguk icecek piyasasini kanimca sallayacak kapasiteye haizdir, o derece. ama oyle sallama cay gibi olanlari degil, bildigin boyle yapraklari kurumus iri halde olacak; off. o sekilde yapacan. hala sasiririm; neden bu bitki turkiye'de yaygin degil diye. biraz tropik olmasindan dolayi zaar.
  • ekşimsi tadıyla ve güçlü kırmızı rengiyle bitki çaylarına hareket katan nimet.
    bir de ayva tatlısının şurubunu kaynatırken içine katarsanız kırmızı renk ve mayhoş bir tadı oluyormuş.
  • bunu seven bunu da sevdi: (bkz: demirhindi)
hesabın var mı? giriş yap