• ekonomist dergisine göre türkiye'nin de aralarında bulunduğu, askerin yönetime kısmi müdahalelerde bulunabildiği melez yönetim şekli.venezuela,bosna,rusya vesaire de bu kategoride imiş.
  • demokrasi ile diktatörlük rejimi arasında yer alan yarı otoriter ülkeleri tanımlamak için kullanılır.

    türkiye demokrasi endeksinde tanzanya, uganda gibi ülkelerle birlikte (hibrit) melez rejim olarak gözüküyor.
    https://infographics.economist.com/…democracyindex/
  • türkiye’nin de aralarında bulunduğu, askerin yönetime kısmi müdahalelerde bulunabildiği melez yönetim şekli.

    venezuela, bosna, rusya vb. hibrit rejimler, demokrasi ve diktatörlük rejimlerinin ikisinden de özellikleri bünyesinde barındırır.
  • 22 ocak 2020’de yayınlanan the economist grubuna bağlı araştırma ve analiz ünitesi olan the economist ıntelligence unit’in 2019 demokrasi endeksi’ne göre geçtiğimiz yıl “demokraside geri adım ve küresel protestolar yılı” olarak adlandırıldı. raporun belirlediği kriterlerce hesaplanan ortalama küresel demokrasi puanı 2018’de 5,48 iken geçtiğimiz yılda 5,44’e gerileyerek endeksin uygulanmaya başlandığı 2006 yılından itibaren en düşük skoru elde etti. rapora göre 2019 yılında bu oran, ekonomik krizin damga vurduğu 2010 yılından bile daha geride.

    türkiye'nin de içinde yer aldığı melez/hibrid rejimler şöyle tanımanıyor: seçimlerin adil ve/veya özgür olmasının önüne geçebilecek düzensizlikler, muhalefet üzerinde baskının varlığı, kusurlu demokraside olduğundan daha ciddi bir siyasal kültür zayıflığı, hükümet işleyişinde ve siyasal katılımda aksaklık. rapor, bu rejimlerde yolsuzluğun yaygın, kanunun güçsüz olduğunu belirtiyor. sivil toplum da yeterince güçlü bulunmuyor. tipik olarak gazeteciler üzerinde baskı ve yargının tarafsızlığında zedelenme görülüyor.

    detay: https://www.dogrulukpayi.com/…-nda-turkiye-nin-yeri
  • 2021 verileri dün sabah mailime ulaştı. 176 ülke içinde 5 parametre ele alınarak yapılan indexte 103cü sırada yer alıyoruz ve kategorize edildiğimiz yer hibrit rejim olarak geçiyor.
    demokrasi ile diktatörlüğün arası bir konumda biz sağa tarafın ucunda bir konumdayız.pakistan nijerya ve fil dişi sahilleri ile yarış içerisindeyiz. seçim sürecinin şeffaf olmasının puanlanması 3.5/10 şeklinde olmuş gayetnet katılırım bunun en iyi örnekleri doğudaki oy pusulalarının kaybıolması ve istanbul seçiminin 2ci kez tekrar edilmesi ve birinci sonuçlardan farklı çıkması en temel örneği olmuştur.
    hükumet işleyisi 5/10 no comment.
    siyasi katılım 5.56/10 bunun sorumluluğu tr'deki seçmen yapısından kaynaklı bir major faktör olarak önümüze sürülüyor.
    siyasi kültür 5.63/10 muhalefet üzerindeki baskı ve yönetimin adil olmamasından kaynaklı oluşan bir çok faktör var ve her partide özellikle bu dönem fazlasıyla bunu yaşayıp görüyoruz.
    sivil özgürlükler 2.06/10 bu eser şu an ki hükümetin biz gençlere verdiği en büyük zarar diyebilirim. özgürlük endeksinde olmamız bile bana şaka geliyor bi bakıyorum 10 üzerinden 2 şu an yaşadığımız duyguların tercümanı olur niteliğinde. burası orta doğu burada refah,özgürlük ve liyakat beklemeyin
  • bu yönetim biçimindeki ülkelerin ortak özelliği; düzenli seçim sahtekarlıkları olan, ayrıca adil ve özgür demokrasi olmalarını engelleyen kanunlarıdır. bu tarz ülkelerin en bilinen özelliği genellikle sindirilmiş ya da sindirilmeye çalışılan siyasi muhalefeti, bağımsız olmayan yargılar, yaygın yolsuzluk, medyaya uygulanan taciz ve baskı, güçsüz hukukun üstünlüğü ve az gelişmiş siyasi kültür alanlarındaki kusurlu demokrasilere göre daha belirgin hatalar uygulayan hükümetlere sahip olmasıdır.

    yukarıda saydıklarımı okuyunca aklınıza hangi ülke geliyor?
  • hibrit rejim ne lan.

    göründüğü gibi olan gücünü milletten alan gibi bir şey mi?
  • hakkında vahim raporlar yayınlanan siyasal sistemimizin yeni adı...

    link

    --- spoiler ---

    avrupa konseyi insan hakları komiseri dunja mijatovic, türkiye’de insan hakları, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konularındaki gözlemlerini kayda geçirdiği raporunu bugün yayımladı. 14 sayfalık raporda, türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün endişe verici düzeyde gerilediği, medyanın yüzde 90’ının hükümet kontrolünde olmasının demokratik tartışma ortamını engellediği belirtildi.

    raporda, türkiye’de insan hakları savunucuları, kadın hakları ve lgbt savunucularının giderek artan baskıyla karşılaştığını kaydedildi. ayrıca türk hükümeti ve mahkemelerinin avrupa insan hakları mahkemesi (aihm) ve anayasa mahkemesi (aym) kararlarını uygulamamasının anayasal düzeni zayıflattığı uyarısı yapıldı.

    raporu yazan mijatovic, türkiye’yi ziyaret talebinin ankara tarafından kabul edilmediğini de kayda geçirdi.

    strasbourg merkezli avrupa konseyi’nin insan hakları komiseri mijatovic, türkiye’deki insan hakları durumuna ilişkin genel gözlemlerini “ifade ve basın özgürlüğü, insan hakları savunucuları ve sivil toplumun mevcut durumu ve türk yargısının bağımsızlığı ve tarafsızlığı” başlıklarında raporlaştırdı.

    mijatovic, raporla ilgili yaptığı açıklamada, türkiye’de gazeteciler, insan hakları savunucuları ve sivil toplumun giderek artan düşmanca bir ortamda görev yapmak durumunda kaldıklarını belirtirken, ülkedeki ifade özgürlüğünün tehlikede olduğunu vurguladı.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap