78 entry daha
  • aslında hiç de azımsanmayacak şeyler yapabilir. mesela herhangi bir alanda sertifika almak ya da bilgi sahibi olmak artık çok kolay. çoğu kişi farkında değil.

    good will hunting filminde bir replik vardır:
    "400bin dolarını harcayarak okuduğun harvard'da öğrendiklerine 1,5 dolarlık kütüphane kartıyla sahibim."

    eskiden kütüphaneler vardı, şimdi ise online eğitim var. fen/mühendislik ya da sosyal alanda bir bölüm hakkında kolaylıkla geliştirebilirsiniz. daha güzeli bunların hepsinin bedava olması. örneğin kuantum mekaniğini ya da elektromanyetik dalga teorisini baba şekilde mit'de eğitim almış bir hocadan öğrenme şansınız var ve çoğu kişi gidip göt büyütüyor. bazen garipsiyiorum, adam canavar gibi anlatmış ama izlenme sayısı 800...

    https://www.edx.org/
    https://www.udemy.com/
    https://www.coursera.org/
    https://nptel.ac.in/
    https://ocw.mit.edu/
    https://www.complexityexplorer.org/ *
    https://www.kadenze.com/ *
    (kaynakları editle genişletmeye çalışacağım.)

    hatta işsiz mühendislerin bile bence burada belli dersleri tekrardan izlemesi yararlı olur. çoğu kişi eğitim aldığını sanırken aslında almadığını fark edecektir.

    bu sitelerde bir olay var bilgi bedava fakat sertifika ücretli, isterseniz 10 dolar verip, sınavlarına katılıp elle tutulur bir sertifika alabiliyorsunuz.

    yine youtube'da herhangi bir konu hakkında başlangıç seviyesinde kendinizi geliştirmeniz mümkün. bilgi bedava fakat kullanan yok. temel elektronik bilgisinden, kas geliştirme teknikleri, beslenme, fotoğraf çekme, gitar/bas (enstruman) çalma metodlarına kadar her şey youtube'da mevcut. kitap derdiniz de yok. çoğu bilimsel/hobi kitabına ebook formatında bedavaya ulaşılabiliyor.

    varsayalım elinizde diploma olsun istiyorsunuz. türkiye'de 3 kurum uzaktan eğitim veriyor. eskiden açık öğretim olarak bilinirdi ve kendini baya geliştirdi. 2000lerin başında bir moda vardı örneğin, mühendisler, işletme okuyarak çift üniversite bitirmiş olurdu. bu durum günümüzde giderek gelişti. online olarak dersleri takip ederek ve sadece sınavlara giderek ön-lisans veya lisans diploması alabilirsiniz. tarihten, sosyolojiye hatta ilahiyat'a kadar çeşitli bölümler mevcut. bunun avantajlarından biri amatör olarak ilgilendiğiniz konuda sistematik çalışmaya teşvik etmesi ve sonunda size "lisans" diploması kazandırması.

    bilmeyenler için kısaca bilgi vereyim. buraya yks veya bir üniversiteye gittiyseniz/okuyorsanız bu sınava girmeden direkt başvurabiliyorsunuz. dönemlik harçlar 2019-2020 için 300-400 tl arasında değişiyor. sağlık bölümleri veya sınavsız başvuru için ücretler biraz daha yüksek oluyor. sınav dönemlerinde bulunduğunuz şehirdeki sınav merkezlerinden belli okullar seçip gidebiliyorsunuz. genellikle yakınızda hangi okul varsa oraya atanıyorsunuz. sınavlar cumartesi-pazar günleri gerçekleştiriliyor.

    https://www.ataaof.edu.tr/
    https://auzef.istanbul.edu.tr/tr/_
    http://abp.anadolu.edu.tr/tr/akademik/acikogretim

    sıkıcı mı? motivasyon sağlayıcı faydalı işlere odaklanın. oturun kült filmleri araştırın izleyin, not tutun. kült müzik albümlerini dinleyin.

    zamanınızı iyi kullanın, günü saatlere bölüm. işsizsiniz ama sizin de zamanınız değerli. örneğin 2 saat spora ayırın, 2 saat kitap okumaya ayırın, 3 saat bir konuda araştırmaya öğrenmeye ayırıp, not tutun. 1 temel alan 1 hobi olmak üzere 2 alanda kendinizi iyileştirin.

    1 sene yaparsanız, emin olun farklı bir insan olacaksınız. geriye baktığınızda kendinize bir çok tuğla koyduğunuzu fark edeceksiniz.

    edit: ekleme.
262 entry daha
hesabın var mı? giriş yap