• bu mutfak, aslinda cok komplike olmayan bir mutfaktir. yani soyle izah edeyim; bu elemanlar bildigin baharat yiyorlar. arada bu baharata lezzet katsin diye de, icine bazen sebze, et, meyve katiyorlar. evet, evet. diger mutfaklarin tam tersi.
  • köri bir baharat değilmiş arkadaşlar. curry bir yemek çeşidiymiş. çorba gibi, kebap gibi. curry spice diyince de belli bir baharatı kastetmiyorlar hintliler, curry yemeklerine koyulan çeşitli baharat karışımlarından bahsediyorlar.

    köri dediğimiz şey şunların karışımı; kişniş, zencefil, kimyon, karabiber, kırmızı biber, kakule, tarçın, karanfil ve zerdeçal.

    bizim ev yemeklerinin ortalama bi tarifi vardır ya, soğanı biberi kavur, kıymayı kavur, salça ekle, sonra üstüne ne eklersen ekle yemek olur diye. curry'nin ki de ortalamasında şöyle; soğanı püre haline getir, üstüne zencefil-sarımsak püresi ekle az bir şey, salça ile hardal yağında yağı çıkana kadar pişir, baharatlarını ekle, sonra üstüne artık tavuk mu koyarsın, patates mi, panir mi, keçi eti mi, mercimek mi, nohut mu ne koyarsan yemek olur. baştaki püreye mesela kaynatılmış ıspanak çektirip onu da ekleyebilirsin. biraz da krema ya da yoğurt. oldu sana tam anlamıyla ev yapımı hint yemeği. hintli annen olsa bunu yapacaktı "curry" diye. genelde içinde bizim "köri" dediğimiz baharat karışımı bile olmuyor. garam masala filan koyuyorlar.

    roti bana bana yersin.

    bu arada ilginç bir bilgi ekleyeyim, masala, baharat demek. hindistan'ın hint dilindeki adı da "bharat". biz türkler olarak baharatlara bakıp "bharat'dan gelen şey" demişiz demek ki.

    türk mutfağını hep tek geçen bi insanım, gerçekten türk mutfağı çok zengin ve çok lezzetli ama geçtiğimiz yıllar içerisinde öğrendim ki pek hint mutfağının eline su dökemiyoruz. özellikle vejetaryen yemekler konusunda.
  • kuzey hindistanlilar bol miktarda et tuketirler, sanki o yuzden de ortadogulu kardeslerimiz ve turkler gibi daha gurultucu, daha sen sakraktirlar. guney hindistanlilarin cogu vejetaryen olup, bunlarin lokantalarinda et namina bir sey bulunmaz. ama lezzetli midir? lezzetlidir..
  • peşime düşmüş her yerde fellik fellik beni arayıp bulan mutfaktır. işim nedeniyle sık sık arap ülkelerine gider buradaki hintli mühendislerimize eğitimler veririm bu arkadaşlar da sağolsunlar beni hint restoranlarına götürürler, yok sevsem sorun değil ama sevmiyorum bu mutfağı, özellikle de güney kesimini. yani tavuk bile yapsalar bunu kemikleriyle parçalayıp, içinde bin türlü baharattan hindistan cevizine kadar her şey olan bir bulamaça batırıp öyle getiriyorlar, üstüne bir de bunu elle yemeye çalışıyorsun. kokusu da ayrı bir dert zaten, yani kötü değil ama o kadar tipik ki yemeklerini sevmediğimden midir nedir kokuyu alınca bile iştahım kaçıyor. sonuç olarak yemekleri genel olarak saldırgan. yani kendi halinde durmuyor, kokusuyla tadıyla tüm duyularını ele geçiriyor insanın.

    benim peşimi bırakmama olayına gelirsek... nasıl olduysa bu sefer yolum arap ülkelerine değil de tam aksi yöne irlandamızın güzide şehri dubline düştü. yollarında yürürken yine bir kaç tane hint restoranı göz kırpıyordu ama yok dedim işte bu sefer öyle bir yere geldim ki hint yemeği yemem gerekmiyecek. zaten grupta da hiç hintli yok, dünyanın dört bir yanından adam var ama hintli yok, yani korkulacak bir durum yok. neyse böyle böyle günler geçti son güne geldik, ertesi sabah uçağım kalkacak geri döneceğim, akşam yemeği için de yanımdakileri örgütlemişim, güzel bir yere gideceğiz. neyse gün devam etti bizim dışımızdaki diğer gurupla buluşup gideceğiz artık. buluşunca diğer gruptaki rus arkadaşlar çok inanılmaz bir iş başarmış gibi "akşam için çok güzel bir hint restoranından yer ayırttık oraya gidelim" dediler. ben önce afalladım, sonrasında bizim grupdaki italyanı, hollandalısı bilimum insanın "ne güzel haydi gidelim" demesiyle yıkıldım, kendimi yeden yere attım ama ne çare, çeke çeke zorla götürdüler. kendime geldiğimde o kokuyla ve sosa batırılmış ne olduğunu bilmediğim bir şeyle yeniden baş başaydım. anladım ki hint yemeğinden kaçış yok, isterseniz dünyanın bir ucuna gidin o isterse gelir yine sizi bulur. korkum böyle diye diye kendimi en sonunda mumbai'de bulacağım, ondan sonra gelsin biryaniler gitsin hariyaliler.

    10 yıl sonra gelen edit: gerçekten yıllar sonra kendimi mumbai, yeni delhi, ahmedabad... pek çok hint şehrinde buldum, tam dediğim gibi de hint yemeğine doydum, her bölgesinden her çeşidinden. artık büyük birader gibi benim için, yani yine seviyorum denemez, ama o kadar da kötü gelmiyor.
  • mentollü pilav yiyebileceğiniz mutfaktır. baharat yemek için diğer besin maddelerini araç olarak kullanırlar. bizzat hindistanda test edilmiştir. ilk günlerde fazla yer yada çok karıştırırsanız midenizle barışmanız uzun süre alır.
  • türkiyede gerekli ilgiyi görmeyen aslinda bir türkün damak tadina en yakin mutfaktir .türk mutfagindaki tüm kullanilan baharatlar,sebzeler,baklagiller bolca kullanilir .köri bazli bir mutfak olarak bilinse'de bölgelere göre çok degişiklik gösterir.pakistan sinirinda kebap,et yemekleri yayginken ,güney okyanus kiyisi goa vs bölgelerde deniz ürünleri hindistan cevizi bazli soslar ülke genelinde'de hindu'larin et yememesi ve nüfüsün büyük bölümü'nü oluşturmasi nedeniyle vejeteryan mutfak yaygindir.bu nedenle bizim köri olarak geçtigimiz baharat yüzlerce çeşit olarak kullanilir ve mercimek,karnibahar,patlican gibi sebzeler ve bakliyat ile yüzlerce lezzetli yemek ortaya çıkar,tarka daldenilen mercimek yemegini bile onlarca farkli çeşidi ile yaparlar 10'dan fazla mercimek türü vardir .pilau denilen en basit pilav'i bile 5-6 çeşit baharat ile pişirip lezzetli bir hale getirirler tikka masala'li tavuk ,pilau ve naan bread bile tek başina bir lezzet şölenidir yaninda cobra veya kingfisher bira ile. bu arada çok ünlüler dişinda genelde avrupa'da her köyde bile bulunan hint takeaway restorantlari genelde hintliler yerine bangadeşliler tarafindan işletilir
  • baharatların ana malzeme, etin tavugun baharat olduğu bir garip mutfak. her yapılışında evi esir alan kokusu sebebiyle burnumda şehit düşen reseptör sayısının haddi hesabı yok. tat olarak türk mutfağına hiç benzemiyor bence, pilavı bile baharattan geçilmiyor lan. acı mı, ekşi mi, tatlı mı anlamıyorsun ki, dilin her zonundan geçerken tad bırakıyor şerefsiz. eğer bu mutfak sizi kesmiyorsa koku olarak fatality için:

    (bkz: thai mutfağı)
  • hindistan mutfağını marketden 2.5 pounda aldığı hazır iki çeşit yemek ile kıyaslama yapanları göstermiş. hazır çorba ile validenizin evde özene bezene pişirdiği çorba bir olur mu. aşırı baharat sevmiyorsan zaten bulaşmamaniz gerek. kanımca haftada bir köri günü yapmak idealdir. sarımsakli veya sade naan ekmek, bi pilav, yanına jalfrezi yada tikka massala. ayrıca basmati pirinci neden türkiye'de bulmak zor anlamiyorum, hem kolay pişiyor hem daha güzel görünüyor. ayrıca çin mutfagı'na da bu başlık altında bok atılmış, sanki zorla çin'e gidilip aç kalınılmış. evde yapılan yemegi de yemiyen tiplerin serzenişi olsa gerek.
  • türk mutfagina benzetenlere götümle güldügüm, 5 yildir hintlilerle yasadigimdan burada atip tutan dalkavuklardan iyi bildigim mutfaktir. her türlüsünü yiyemesem de denedigim ama hiç bir sekilde "sabah aksam ben bu mutfak ile beslenirim" diyemeyecegim yemekler barindiran, dünyanin en overrated mutfagi. bulunduklari cografyada ne kadar baharat varsa her yemegin içine onlari doldurmak yemek yapmaksa, bizde de asure var, türlü var amk. bu adamlarin bütün mutfagi asure ve türlü gibi yemeklerin çesitlerinden ibaret. arada atistirmalik* tarzi yemeklerle de ortama hava katiyorlar, baska bir numarasi yok. bütün agirlik pilav üzerine kurulu. ortada ana yemek (yani pilav) ve buna döküp döküp elle karistirildiktan sonra elle yenilen yemek bütünü.

    buna türk mutfagina yakin diyenin alnini karislarim, kanindan süphe ederim aq. kebap diye yaptiklarinin bizim kebaplarimizla alakasi yok. keema dedikleri zimbirtinin bizim kiyma ile alakasi yok, sirf yag akan içinde 3-5 baharat olan kavrulmus kiyma ama inanilmaz yagli yapiliyor.

    bu mutfak(?)ta yemek nasil yenir? 1 2

    evet ayni türk mutfagi, ayyni. kaynimda da var.
  • öncelikle kendi tarihime not düşmek adına yazıyorum; son 2 yıldır bu mutfağın içine girmiş bulunuyorum. yemeklerinde kullanılan baharatları bulamayanlara mısır çarşısı'na bakmalarını öneririm. hemen hemen her şey mevcut.

    youtube'ta çokça video var hint mutfağıyla ilgili. village food olarak aratırsanız daha ilginç videolarla karşılaşıyorsunuz hatta. ...

    bunların yediği acıyı antepliler yemiyor. bak şimdi ya, sahilde sıçan hintler geldi aklıma. yemek anlatıyordum ben en son.

    neyse efendim, eğer yemeklerinden yapacaksanız acıyı kendi damak zevkinize göre siz ayarlayın zaten.

    bir de ek olarak şunu söyleyeyim; biz nasıl ki yemeklerimizi pişirirken genelde başlangıç olarak yağda; salça, soğan, domates kavuruyorsak * onlar da yemeği pişirirken önce yağa; defne yaprağı, yıldız anason, karanfil, zerdeçal * vb. gibi baharatları atıp daha sonra yemeğin ana materyalerini ekleyip, yemek pişerken tekrar baharat ekleyebiliyorlar.

    ayrıca;

    (bkz: garam masala)
hesabın var mı? giriş yap