• ulkemizde son yillarda cocuk psikolojisindeki gelisme sayesinde halk tarafindan hiperaktif sozcugunun taninmasi sonucu ortaya cikmis cuhela sanrisina sahip zihniyet. bu insanlar bir yerde durmayan cocuklarini hiperaktif diye lanse etmeye calisip puan topladiklarini sanirlar. genelde bilgi kaynagi olarak yalnizca televizyonu kullanan ebeveynler, coklukla da annelerdir. okulda basarisizsa cocuk hemen "bizim oglan hiperaktif" denip goz suzer boyleleri. cocuklarindan bahsederken zeki ama dikkatsiz ya da zeki ama tembel ya da zeki ama calismiyor diye ovunan kimselere de cok benzerler. hiperaktifligi bir cesit zeka, kurnazlik ya da yaramazlik olarak duslerler. (bkz: hiperaktivite ve dikkat eksikligi) (bkz: yazik) ve alakasiz olarak (bkz: haftanin hiperaktifleri)
  • hiperaktif çocuklar zeki olur şeklindeki inanışın da etkisiyle çocuğunu hiperaktif olarak lanse etmek ve bununla gurur duymak şeklinde tezahür eden bir davranış biçimidir. hiperaktifite fizyoojik temelleri olan bir sağlık sorunudur , hiperaktif olma ihtimalini bir övünç sebebi olarak görüp var olan sorunun çözümüne yönelik birşey yapmmaka çocuğun zararına olacaktır. eğer hiperaktifite söz konusu ise tedavisi üzerinde durulmalıdır yok eğer söz konusu olan bir davranış problemi ise ailenin kendi tuıtumlarını gözden geçirmesinde fayda vardır.
  • çocuğu yıllarca sürecek ve çırpındıkça batacak olduğu bir psikiyatrik tedavi sürecine sokacak olan zihniyettir. ilk başlarda ebeveynler "bizim kız/oğlan hiperaktif şekerim" şeklinde yakınır gibi görünüp içten içe şişinirler. yani "seninki kaya gibi otururken bizimki ortalığın altını üstüne getiriyor" demek istemektedirler. (ara: aslında demek istedikleri)
    hiperaktif teşhisi konan çocuğun özel muameleye ihtiyacı olması ve uslu durmamasının mazereti olması başlarda herkesin işine gelir. çocuğa hiçbir öğretmen dayanmaz çünkü hiperaktiftir. çocuk kimsenin sözünü dinlemez çünkü hiperaktiftir. çocuk kimseyle oturup konuşamaz çünkü hiperaktiftir. yani bunları yapmama hakkına sahiptir. üstün bir yaratılışı vardır çünkü.
    tedavi olarak da etkisi birinci ikinci aydan sonra görülen yatıştırıcı ilaçlar kullanılır. sonra tedavi tedaviyi getirir ve o süreç hiç bitmez. çocuk mal gibi önüne bakan hareketsiz bir tip olmuştur. geçmiş olsun.**
  • memlekette bir panik atak bir de bu*, dillere pelesenk olmuş, yalan yalnış haklarında atıp tutulmuş, bir "türk halk teşhisi" kıvamında ota boka yakıştırılmış iki vaka.

    - ay elimi ayağımı nereye koyacağımı bilemem ben, öyle tezcanlıyımdır.
    - ha panik ataksın sen de benim gibi biraz. anladım.

    nereye anladın sibop? neyi anladın?

    - ay bu çocuğu tutabilene aşkolsun, hep itiraz hep bir başkaldırma. dersleri de çok zayıf. zehir gibi zekası var da, sürekli hareket halinde olmaktan çalışamıyor ki..
    - şekerim benimki de öyle. istediği olmayınca çıldırıyo. kapıları tekmeliyo. hiperaktif.

    sen o çocuğu arap veliahtı gibi yetiştirmeseydin tepene tepene gagalanmazdı şekerim. şimdi çocuğa koyacak teşhis bulamıyorsun. gezmediğin psikolog kalmadı.

    ben teşhisini koydum onun, gel bak: "arsız".
    al sana bir teşhis daha: "şımarık"
    başka ister misin: "sorumsuz"

    bildin mi?

    yaa yaa.

    *
  • hiperaktiflik lafını duymuş tanıdığım hiç bir yetişkinin ağzından yaramaz lafı duymuyorum...harbi duymadım la sözlük...ben bi düşüncelere dalıp geliom....
  • meraktan da öte bir hastalık resmen. herkesin çocuğu zeki, akıllı, übermensch olduğu için ebeveyinleri tarafından onlara toz konduramama durumu.
  • yeni kusak ebeveynlerin, "indigo cocuklar"i kesfetmesiyle tahti sarsilmis olan meraktir...

    artik herkesin cocugu, "indigo"

    (bkz: indigo çocuklar)

    http://arsiv.sabah.com.tr/…gnc104-20040320-101.html
  • eskiden bize şımarınca "piç kurusu" der bir güzel döverlerdi, şimdi yok hiperaktif, yok çok asabi. geçen halaoğlu bir şeyler söylüyor oğluna, çocuk dünyanın postasını koydu buna, bu hala "bizim oğlan çok asabi". ne asabisi lan, beş yaşındaki adamın ne asabiyeti olacak? biz de asabiydik, anam terlikle bir girişir, alırdı bütün sinirlerimizi, köftelik kıyma gibi kalırdık öyle. şu an karşınızda gördüğünüz bu eşsiz nesil böyle yetişti.
  • insanın başına ne gelirse meraktan gelir ya hani..
    kardeşim taze sıçılmış boka sinek çok konar hesabı. bir şeyden de eksik kal değil mi?

    yok olmaz. komşu bilmem ne hanımın çocuğu küçükkken çok hareketliydi ama çok zeki olduğundan filan fişmekan şirkete genel müdür oldu.
    senin şımarık veletinde çok hareketli demek ki o da çok zeki. ahaa buldun bingo. senin velet ilerde fişmekan falan şirketine genel müdür olur artık.
    lan şebelek yaş olmuş bilmem kaç, senin sıpa gece hala yatağına işiyor,babasının bilmem kaç kızdan sonra doğan erkek çocuğu için atmadığı takla kalmamış çocuğun önünde.
    babada baba, annede anne vasfı koymamış sikip atmışsınız değerleri. her ikinizde şebek olmuşunuz çocuğun önünde.
    sayısal değer olarak, saygı sıfırlanmış hatta eksi sonsuza vurmuş. arsızlık son kertesinde
    sorumlusu hiperaktiflik yok yaaa...
    bir de salak veletine zeki diyor. ilerde büyyüükkk adam olacak, hepsini bu hayattan çekip çıkaracak. onlara yaşlılığında bakacak.
    lan şaşkın, bu velet bu şımarıklıkla bir ömür senin ensenden inmez, haberin olsun.

    - " kestirmeden söyleyeyim bu öyle bir merak kiii.
    insanda o çocuğu alıp anasından çıktığı yere sokmak ihtiyacı doğuruyor."

    bu entri evime geldiğinde en kıymetli biblolarımı kırmak, gözümün içine baka baka koltuklarıma yağlı ellerini sürmek, mahsustan tabağındaki yiyecekleri halıya dökmek ve yatağıma işeyip koskoca yatağı bana yeniletmek gibi bir ihtiyaç içinde olan arkadaşımın hiperaktif maskeli, arsız yüzsüz çocuğuna armağan edilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap