• bütün gün kulak uğuldaması, ense kökü ağrısı vardı. aklıma gelmedi ne olduğu. biraz önce uyumak için yattım ve gözlerimi kapadım. ohoo fırıl fırıl dönüyoruz. hemen limonlu su yapıp içtim. biraz iyi geldi. ama şimdi kalbimde hafif batma var. tırsıyorum. göz göre göre eşek cennetine gitmesek bare.
  • doktor arkadaşlardan birisi beni yeşillendirir ise hakkında 2 sorum olan hede.
  • esansiyal hipertansiyon hastası birisi olarak bok gibi bir şeydir.
  • dikkat edilmesi gereken yüksek kan basıncıdır. ani ölümlere sebep olabilir.
  • eklem ağrıları için gittiğim muayenede tesadüfen ölçülmesiyle 16-10 çıkmasıyla hayatıma giren tanım. daha önce hiç ölçmemiştim ve yüksek olduğunun farkında bile değildim. şimdi takıntı yaptım sürekli 15-10, 17-10 falan çıkıyor. bakalım altından ne çıkacak ?
  • veriyorum receteyi

    stresin azaltilmasi

    geleneksel diyete baslanmasi. hani su kibrit kutusu kadar peynir 1 dilim ekmek diye baslayan diyet. dukan mukan yarak kurek seylere girmeyin. bobreginizi yormayin

    kati yagin kesilmesi

    hergun en az 30 dk kosu yuruyus yapilmasi yuzme daha iyi olur.

    tuz ve sodyum icerikli yiyeceklerin kesilmesi

    potasyum aliminin arttirilmasi sari sebze ve meyvelerde yuksektir. muz patates, ananas vs gibi cig badem de olur.

    hergun 1 bardak portakal suyu tuketilmesi

    hergun en az 2 adet limonun sicak suya doranip icilmesi.

    sarimsak ve omega hapi kullanilabilir.

    bol su icilmesi.

    cay, kahve, kola, redbull gibi kafein, taurin, tein iceren iceceklerin kesilmesi.

    en az 6 ay devam edilmesi lazim verilen her 1 kilo tansiyonu 2 puan azaltir.
  • 28 yaşında tamamen stres kaynaklı hayatıma giren hastalık. o gün bu gündür tansiyon ilacı kullanmaktan mütevellit sıklıkla böbrek fonksiyon testleri ile kalp damar muayenelerimi yaptırmaktayım.

    tansiyona sebebiyet veren tüm kan değerlerim normal olmasına karşın tansiyon illetiyle tanışmam hayatımdaki bazı alışkanlıkları kökten değiştirmeme neden oldu. bunları tek tek saymayacagim ancak degisteremedigim ve iliklerime kadar işlemiş olan detaycilik, ota boka dert edinme, sıkı çalışma prensipleri ve iş hayatimdaki disiplini terkedemedigim için bu illetten kurtulmam mümkün gorunmemekte.

    kendime bu hususta yaptığım tek iyilik yoğun iş hayatını terketmek oldu. bunun da bir tık faydasını gördüm diyebilirim. 6 aydır 11/7 lerde 12/8 lerde seyretmekte. ancak bana en büyük hediyesi migrenimi tetiklemesi oldu. migrenim başladığında tansiyonum çıkıyor. tansiyonum çıktığında migren ataklarım başlıyor. tam bir kısır döngü.

    grip, muht. enfeksiyon hastalıkları, regl ve migren gibi rahatsızlık dönemlerinde ilaca rağmen artan tansiyonumu kendi cabalarimla düşürme yoluna gidiyorum. ılık suya limon, papatya, lavanta ve melisa çayı gibi bitki çaylarını tüketmek ve sık tuvalete çıkmak için bol su içmek. tuz içermeyen ağrı kesici almak gibi.

    sık idrara çıkmanın tansiyon düşürücü etkisi için lasix kullanır bazi doktorlar. novalgin iğne ile lasix acil servislerin tansiyon cozumleridir. ayrıca arveles ampul de bunun için kullanılır.

    tansiyonunuz yüksekse kafanızı eğmenizi gerektirecek eylemlerden kaçının. yoğun tempolu spor faaliyetleri risklidir. tuz muadili içerikli gıdalardan kaçının. düz şekilde yatarak dinlenmek yerine kafayı yüksek tutarak dinlenmek ve bol su tüketmek nispeten rahatlatan eylemlerdir.
  • bir yere sakince oturup 5 dk boyunca ciğerlerinizin tüm limitlerini kullanacak şekilde derin nefes alıp verirseniz en az 3-4 puan düşüyor. test edildi, onaylandı. bu süreci stabil hale getirmek için her gün bir diş sarımsak da (diallyl thiosulfonate - allicin) yenebilir.

    spor yapılmadığında veya stres vs sebebiyle günlük hayatta nefes alış-verişimiz baskılanabiliyor, kanın oksijen taşıma kapasitesi düşüyor, bu durumda da oksijen ihtiyacı, kan basıncının artışı ile karşılanmaya çalışılıyor.

    (doktor değilim, tavsiye olarak alabilirsiniz.)
  • kronik böbrek hastalığı (akut bobrekte yetmezlik tabiri makul ama kronik böbrek hastaliginda diyaliz ihtiyaci gelisene dek yetmezlik demek literatürde pek dogru görülmüyor) olanlarda tansiyon hedefi 140/90 mmhg değildir . high risk grubunda yer alan hastalıklardan oldugu için hedef 130/80 mmhg altı olarak tutulmalidir. en azindan 65 yas altı popülasyon için bu böyle. diyastolik kan basıncı 70 alti seyreden olgularda ise ortalama arteriyal basınca göre harelet etmekte fayda vardir.

    not:kardiyoloji/kaynak acc 2017 -esc 2018 hypertension guideline
  • hipertansif hastalarda devit 3 kullanimi zararli mi? hangi d vitamini kullanilmali? bilen varsa yesili yakabilir mi?
hesabın var mı? giriş yap