• bugün yaşadıklarıma göre anlatayım.gölden çıktıktan sora (gölün sıcaklığı 9derece hava sıcaklığı 3derece) önce üşümediğinizi düşünüp çok yavaş hareket ediyorsunuz. yaklaşık 2 dakika dışarda kalınca çadıra giyinmek için girdiğinizde ellerinizin tutmadığını farkediyorsunuz.bir şekilde giyindikten sonra ayağa kalktığınızda belinize şiddetli bir ağrı giriyor ve ayaklarınızı hissetmemeye başlıyorsunuz ve yere yığılıyorsunuz.daha sonra zaten titreme başlıyor.konuşamıyorsunuz hiç bir yerinizi kontrol edemiyorsunuz.en kötüsü belden aşağısını hissetmiyorsunuz ve uykunuz gelmeye başlıyor.çok iyi ısıtılırsanız 15dakika içinde kendinize gelebilirsiniz.ki en iyi ısınma yoluda ten temasıdır. ayaklardaki çoraplar birisi tarafından çıkarılır ve hipotermi geçiren kişinin ayakları çorapları çıkaran adamın karnında ısıtılır.(bkz: ocit)
  • insanın iç ısısının 35 derece'nin altına düşmesine denir. belirtileri, derin ve sık sık nefes almadır, titreme de devamlı bir hale gelir. harun özakıncı'nın da geçtiğimiz yıl çekmeye kalkıştığı simbiyotik filminin senaryosunu öykünlendiği şeydir aynı zamanda.
  • çevresel faktörler nedeniyle vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesidir ve hayatı tehdit eden bir olaydır. kontrol altına alınmadığı takdirde donarak ölme meydana gelir. özellikle, küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bazı hastalarda vücut ısı dengesinin hassas olması nedeniyle hipotermi, ciddi durumlara neden olur. ateş düşmesinin belirtisi titreme, derinin soğuk ve soluk olması, bitkinlik, konuşma güçlüğüdür. halk arasında donma olarak bilinen ve dağcılık sporu ile ilgilenenlerin sık karşılaştıkları ateş düşmelerinin nedeni genel olarak, aşırı soğuğa maruz kalmadır. bazı ilaçların (ağrı kesici-ateş düşürücü gibi) yan etkisi olarak da meydana gelebilir.
    hipotermi olan kişilerde tüm giysilerin çıkarılır, kişi normal sıcaklıktaki bir odaya alınır. bir battaniye yardımı ile yavaş yavaş ısıtılır. çok sıcak olmayan içecekler verilir. sık aralıklarla, örneğin; yarım saatte bir ateş ölçümü yapılarak doktora ulaşana kadar ısıtıcı önlemlerle devam edilmelidir. özellikle kullanılan bir ilaçtan dolayı hipotermi şüphesi varsa, zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
    bir de hipertermi vardı, o da bunun aksidir. yani çevresel faktörler nedeniyle vücut ısısının yükselmesi.
  • vücuttaki ısı üretiminin, çeşitli nedenlerden dolayı oluşan kayıpları karşılayamaması sonucu meydana gelen ve sonucu ölüme kadar giden bir tür donma şeklidir. genellikle, uzun süre soğuğa maruz kalındığında etkisini gösterir. vücut sıcaklığı 35 santigrat derecenin altına düşmeye başladığında tehlike çanları da çalmaya başlar.

    vücut ısısı 28 santigrat dereceye düştüğünde bilinç tamamen kapanır. olur da bilincinizi 20 santigrat dereceye kadar açık tutabilirseniz kalbinizin durduğunu ve öldüğünüzün farkına varabilirsiniz*. ısı kaybını önlemek için baş, boyun ve bilek bölgelerini kapamak faydalı olacaktır.

    ayrıntılar için;

    (bkz: http://www.pcteknik.net/showthread.php?t=36565)
  • medikal acil durumlar arasında yer alir. bu acil durumda yapilmasi gerekenler:
    - kişiyi ılık ortama sokmak
    -sakinleştirmek,hareketsiz kılmak
    -mümkünse kuru giysiler giydirmek
    -şuuru açıksa sıcak içecekler içirmek
    -eğer titreme ve letarji başlamışsa; olay daha da ciddileşmiştir,nabız alamıyorsanız cpr yapmaya baslamanız gerekmektedir
  • ofiste klimanın sıra arkadaşı olmam sebebiyle gün içerisinde bir çok defa yaşadığım durum.
  • ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur fakat ölmeyeceğiniz varsa bile yanlış müdahale sizi öldürebilir. nasıl mı? öncelikle hipoternmiye girmiş kişinin bilinci açık mı diye kontrol edilir. dağ evi tarzı bir yer varsa adam kıpırdatılmadan yatırılır. ardından adamın uzuv donma miktarı belirlenmeye çalışılır fakat el kol donması bilinci kapalı bir hasta için çok da önemli bir olay değildir. sıcak su torbası veya heat pack hazırlanır, bizim donan elemanın gövdesine konur, eleman battaniye ile sarılır. 2. derece hipotermiden çıkana kadar adam 15'er dakikalık periyotlarla heat pack'ler kontrol edilip adama basılır. yanlız burada püf nokta heat pack'ler 50-60 küsür derecelere kadar çıkabildiği için ve ihtiyacımız olan ısının 38 civarında birşey olduğunu bildiğimiz için heat pack'i direk adama yapıştırmıyoruz.
    eğer yukarıda beirttiğim koşullar yoksa adam çadıra alınıp tuluma sokulur olmadı bivak'a sokulur. eger bivak gerektiren koşullardaysanız göt kadar bivak'a iki kişi girilir ve adamın ölmemesi için dua edilir. bilinci açılırsa ne ala.

    şimdi gelelim lokal donmalarda yapılan başlıca hatalara:
    - donmuş el ve ayak parmaklarını ovuşturmak. yanlış! adamın zaten eli donmuş, adamın bütün dokuları kristalleşmiş en ufak bir kıpırdama yok sen ne sikime dokuları parça pincik ediyorsun kardeşim. bırak donsun amınakoyim. korkma hemen kangıren olmaz. yapma şunu.
    - donmuş adamı normal bir vücut ısısının çok üstünde sıcaklıklara maruz bırakmak. bak bu çok genel bir yanlış! insanlar panik yapıp ay çok ısıtayım çabuk iyileşsin birşey olmasın diyor. olm sen çay bardağı gibi patlatıcaksın lan adamı yapmasana. sakin ol önce. ısıtmaya azar azar ve gövdeden başlasana.
    - donmuş adamın önce el ve ayaklarını ısıtmak.aha bak bu bildiğin cinayet! olm adam zaten donmuş. sen bu işi yapıp zaten buz gibi olan adamı daha da donduruyorsun farkında değilsin. vücudun önce el ve ayaklardan donmasının sebebi sıcak kanın hayati bölgelerde sirkülasyonunu sağlamak. birden el ve ayakları ısıtınca gövdedeki kan sıcaklığı kollardan ve bacaklardan gelen buz gibi kanın soğukluğunu tolere edemiyor ve hasta şoka giriyor. o yüzden hasta kendisine gelene kadar el ve ayaklar ellenmemelidir. hasta ısınmaya başladığının anladığı zaman el ve ayaklara 37 derece civarında su hazırlanmalı( çadır koşullarında biraz zor onu ölçmek el yakmaması kafi bence) ve uzuvlar suya sokulmalı. bu işlem böyle devam ettirilmelidir.

    her donan, moraran uzuv kangıren olmaz. bir miktar his kaybı ile o uzuv hala sizin olabilir. öncelikle korkmayın ve panik yapmayın bu tip durumlarda.

    her şeyden önce dağcılık sporunu yapacak arkadaşların korkmaması gereken bir durum. sebebi, bu sporu yapan arkadaşların korunmasını ve ne yapılmasını bilmeleri ve bunun eğitimini almış olmalarıdır. dağa çıkarken ki güvence worst case senaryolarından nasıl sağ çıkılacağını ve neyin nasıl doğru yapılacağını bilmektir. malzemeye güvenmek kadar önemlidir. zaten millet paso bok atıyor bu spora. adama diyorsun ''olm bak o donma olayı yaşanacak olsa önlemlerin bunlar bunlar..'', adam sana hala ''sanki o bilgiler o çetin koşullarda seni kurtaracak mı?'' diyor. ananın amı doktor da ameliyat yaparken bir şeyler biliyor da yapıyor di mi? yoksa ameliyat masasının başında doktor ile benim bir farkım kalmazdı. ananı laciverte boyardım o masada.
    neyse gençler çok doluyum galiba..
  • karlı havalar dolayısıyla kuzey ülkelerde ve türkiye'de tek tük kendisini göstermiş olan vaka.. başına gelene asla çok sıcak bir şey giydirmemek / içirmemek / çok sıcak ortama sokmamak gerekir.

    bir battaniye yardımı ve kalın giysiler ile vücut sıcaklığının yerine gelmesi beklenmeli, birşey içirilecekse ılık içecek tercih edilmelidir.

    edit : imla
  • günümüzde süpermarketlerin peynir reyonlarında sık sık görülmektedir.
hesabın var mı? giriş yap