*

  • sabahları yataktan kalkmanız için spatula yardımına ihtiyaç duyuran, halsiz bırakan hastalık. metabolizmayı bir hayli yavaşlatıyor. özellikle bayanlarda çok yaygın olduğu ve genetik olduğu da söyleniyor.
  • hipotiroid hastasiysaniz halsizlik falan bi yana ilaclarinizi almayi unuttugunuzun en belirgin gostergesi davul gibi sismis bir boyundur. anemiyle birlestiginde spor yapmayi iskenceye donusturur. en iyisi cam kenarinda oturup gelen geceni seyretmektir.
  • zeka geriligi yaptigi sadece soylentidir. ancak "yavaslik" yapabilir...
  • hastaligin tedavisinde levotiron diye bir ilac kullanilir. bezlerin yeterince salgilayamadigi tiroid hormonuna takviye saglar.
  • sadece bebeklerde goruldugunde zeka geriligine sebep olmaktadir, yetiskinlerde soguya dayaniksizlik, halsizlik, kabizlik, tirnak kirilmasi, sac dokulmesi, adet duzensizligi, uyku, kilo vermekte gucluk, odem vs... yapmaktadir. ayrica deri canliglini yitirir bu yuzden ve de odemi engellemek icin bol bol su icilmesi tavsiye edilir. metabolizmayi hizlandirmak icin de duzenli spor yapmak ve de doktor tarafindan belirlenmis ilac (levotiron, tefor) miktarini sabahlari ac karnina duzenli olarak icmek gerekir.
  • hirschsprung hastalığı düşünülen olgularda ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmesi gereken hastalık
  • genel olarak metabolizmayı yavaşlatır.

    ekg'deki q-t aralığı artmış, genel olarak kalpte ölçülen voltaj düşmüş, kalbin atım hızı azalmıştır. (bkz: bradikardia.)

    ayrıca depresyon benzeri bir tablo da ortaya çıkar. antidepresan vermeden önce endokrinolojik testleri yapmak gerekir. genelde tedavisinde levotiroksin kullanılır. ancak öncelikle sebebinin ne olduğu anlaşılmalıdır. primer ve sekonder hipotirodizm tanısı tsh / trh ve free t3 t4 ve bound t3 t4 ile saptanabilir. bundan sonra immünolojik testler de gerekebilir. eh artık, anti tpo'dur, anti thyroglobulindir bakmak doktorun inisiyatifindedir.

    (bkz: bu sitede yazilanlarin hicbiri dogru degildir.)
  • bu hastalıktan muzdarip olup tefor , levotiron gibi ilaçları kullanan arkadaşların kullandıkları ilaçların etken maddesi olan maddeye bakıp uyarıları okumaları yararlarına olacaktır.
    etken madde için (bkz: levotiroksin)
  • zeka geriligi yaptigina dair entryleri okuyunca dehsete dusmustum ama dr umla gorustugum zaman icim biraz rahatladi.dr un dedigine gore,zeka geriligi riski, anne adayi hamile kaldiginda eger ilac(bkz: tefor) kullanmayi birakirsa ortaya cikiyormus. yani ya omur boyu ilac tedavisi olacaksiniz(hamilelik donemi dahil) ya da eger uygunsa ameliyat ya da diger yollarla(bkz: atom tedavisi) tedavi olacaksiniz.ayrica genetik bir hastalik tabi ki.. hic problemi olmayan yakinlarimda da dogum sonrasi pat diye ciktigina sahit oldum.
  • tsh degeri 0.27-4.2 uu/ml araliginin uzerine cikmissa ft3 veya ft4 hormonlarina, ya da her ikisine birden bakilir. ft3 1.8-4.6 pg/dl araligina, ft4 ise 0.9-1.7 ng/dl araligina erisememisse bu durum hipotiroidin varligini gosterir. tam aksi icin (bkz: hipertiroidi)
hesabın var mı? giriş yap